Р Е Ш Е Н И Е

             Номер 249                                 12.07.2018 г.                                              гр.Разград

 

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На трети юли                                                               две хиляди и осемнадесета година

В открито съдебно заседание, в състав:

 

                                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: Светлана Чолакова

Секретар  Живка Ранкова

Прокурор

Като разгледа докладваното от съдията

Гр.д. №656/2018г.

 

            Производството е с правно основание чл.288 ал.1 т.2 от КЗ/отм/ вр. чл.45 от ЗЗД.

          Депозирана е искова молба от Гаранционен фонд против Б.Б.К., за заплащане на сумата 3560,09лв. представляваща  изплатено обезщетение по щета №11-0075/04.02.2013г., ведно със законната лихва. Сочи, че е изплатил обезщетение за имуществени вреди в размер на 3560, 09лв. за увреден при ПТП настъпило на 27.07.2012г.  л.а. Шкода Фабия с ДК№***, собственост на М. А. А.. Твърди, че виновен за катастрофата е ответникът, който управлявайки собствения си л.а. БМВ с ДК №**** при движение с несъобразена скорост с пътните условия, предприема маневра за изпреварване в зона на кръстовище, губи контрол над автомобила и удря движещия се в насрещна посока МПС-1 като причинява процесното ПТП. В нарушение на чл.249 вр. с чл.259 от КЗ/отм/ сега чл.461 вр. с чл.483 от КЗ, ответникът управлявал увреждащия автомобил без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. Поканил ответника да възстанови изплатеното от ГФ, но и до днес не е погасил задължението.

            Ответникът не депозира отговор в законния срок. В молба становище вх.№5820/19.06.2018г., иска делото да бъде разгледано в негово отсъствие. Прави възражение за погасителна давност, тъй като щетата  настъпила преди повече от пет години. Както, че управлявания от него автомобил е с редовно сключена застраховка ГО.

            Въз основа на събраните по делото доказателства, съдът установи следната фактическа обстановка: На 27.07.2012г. в гр.Разград, на кръстовище на бул. Априлско въстание и ул.Странджа е станало ПТП, при което се сблъскват два автомобила – БМВ с рег. №*** управляван от ответника и л.а. Шкода Фабия с ДК №***, управляван от М. А. Причина за възникване на ПТП  е участник !, който се движи  с несъобразена с пътните условия скорост, предприема изпреварване в зоната на кръстовището, минава в насрещната лента и удря челно странично второто МПС, видно от констативен протокол от 27.07.2012г. Налице са причинени имуществени вреди по същото, което се установява от приложените писмени доказателства- констативен протокол, постановление на РРП, АУАН, НП №312/13.05.2013г., приложените писмени материали от ДП №ЗМ-В-230/2012г- на ОД на МВР Разград, доклад по щета. С преводно нареждане от 02.12.2013г. сума в размер на 3560,09лв. е  преведена от ищеца на М. А. А., като обезщетение по щета 110075/13.

            При така установената фактическа обстановка, съдът направи следните правни изводи:  За основателността на предявения иск, в тежест на ищеца е да докаже настъпило ПТП по вина на ответника, който е управлявал МПС без задължителна застраховка Гражданска отговорност, причинените на увреденото МПС щети и техния размер, причинната връзка между механизма на ПТП и нанесените щети, обстоятелството, че  е заплатил застрахователно обезщетение в претендирания размер, че е била изпратена на ответника регресна покана. В тежест на ответника е да докаже възраженията си. В случая се установява настъпило ПТП причинено от ответника, който при управление на МПС на 27.07.2012г. е нарушил правилата за движение по пътищата - чл.177 ал.1 т.1от ЗДвП,чл.42 ал.2 т.2 от ЗДвП и чл.20 ал.2 от ЗДвП видно от приложения АУАН и НП, както и чл.315 КЗ-управлява процесното МПС без да има валидна застраховка гражданска отговорност за 2012г., видно от АУАН №646/02.08.2012г., НП и от приложената застрахователна полица/л.155/. Следователно е налице противоправно поведение, като ПТП е настъпило в причинна връзка с поведението на ответника, който е нарушил правилата за движение на МПС и причинил имуществени вреди. Не се спори, че увреденият автомобил е имал валидна застраховка гражданска отговорност и на същият е било изплатено застрахователно обезщетение по банков път, след направено уведомление за щета. Налице са предпоставките на чл.288 ал.1 т.2 от КЗ/отм/, съгласно който Гаранционният фонд изплаща обезщетения по задължителна застраховка гражданска отговорност на автомобилистите, за нанесени имуществени вреди, когато виновният водач няма сключена задължителна застраховка. След изплащане на обезщетението, фондът встъпва в правата на увредения собственик на МПС до размера на платеното, съгласно чл.288 ал.12 от КЗ/отм/. В случая това е безспорно установено, поради което претенцията е основателна и доказана. По отношение на направеното възражение от ответника с молба вх. № 5820/19.06.2018г. за изтекла погасителна давност, съдът намира, че същото е извън срока по чл.133 от ГПК, направено след призоваването му за с.з. и е преклудирано, поради което не следва да го разглежда.

            При деликт законната лихва се дължи от деня на същия, в случая претенцията е от завеждането на исковата молба.

На основание чл.78 ал.1 от ГПК с оглед изхода на делото, ответникът следва да заплати направените разноски от ищеца в размер на 142,40лв.

            По гореизложените съображения, Съдът:

 

Р Е Ш И :

 

            ОСЪЖДА Б.Б.К.,  ЕГН**********, адрес ***, ДА ЗАПЛАТИ на Гаранционен фонд София, ул. Граф Игнатиев №2 ет.4, сумата 3560,09лв./три хиляди петстотин и шестдесет лева и девет стотинки/, ведно със законната лихва считано от 12.04.2018г. до окончателното и плащане както и сумата 142,40лв. /сто четиридесет и два лева и четиридесет стотинки/ за разноски по делото.

            Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: