П Р О Т О К О Л

 

 

2018 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                                   граждански състав

На   тринадесети юли                                                                      2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

 

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор:

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

гр. дело № 406 по описа за 2018 година

На именното повикване в 09.00 часа, се явиха:

 

ИЩЕЦЪТ редовно призован, за него се явява юриск. Георгиева, редовно упълномощена с подаването на исковата молба.

ОТВЕТНИКЪТ, редовно призован, за него се явява адв. К., редовно упълномощена с подаването на въззивния отговор.

ЮРИСК. ГЕОРГИЕВА: Да се даде ход на делото.

АДВ. К.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

                    О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

ЮРИСК. ГЕОРГИЕВА: Ние сме коментирали настоящия спор извънсъдебно и сме склонни да сключим спогодба в следния смисъл: Има постъпило възражение относно погасителната давност за фактурата с по-голяма стойност, наистина е изтекла давност и не следва ответника да понесе принудително изпълнение. Предлагаме да плати само втората фактура от юли месец 2015 година, като разбира се сме съгласни да заплатим и сторените от него деловодни разноски, които представляват адвокатско възнаграждение. Ответникът да се задължи да заплати тази фактура, а ние се задължаваме да му заплатим разноските. Размерът на задължението е 11,88 лв. главница и 2,57 лв. лихва. Останалата част от задължението в размер на 1111,54 лв. и лихва 358,73 лв. е погасена по давност и не подлежи на принудително изпълнение, и не претендираме за неговото изпълнение. Поемаме задължение да заплатим разноските му в размер на 350 лв. Друго по разноските не претендираме, само евентуално връщане на половината от държавната такса съгласно чл. 78, ал. 9 от ГПК.

АДВ. К.: Тъй като едната от фактурите както и в отговора сме възразили е изтекла по давност, с ищцовата страна желаем да сключим спогодба в смисъл: Ние да им заплатим сумата от 11,88 лв., ведно със законната лихва 2,57 лв., а ищцовата страна да ни заплати разноските по производството в размер на 350 лв. Срокът за възстановяването и връщането на адвокатското възнаграждение да бъде до 30.08.2018 година, и при неплащане да имаме право да се снабдим с изпълнителен лист.

ЮРИСК. ГЕОРГИЕВА: Съгласни сме с предложението.

 

СПОГОДИЛИ СЕ:

 

 

1.                                                                        2.

/чрез юриск. Георгиева/                                 /чрез адв. К./

 

 

 

СЪДЪТ, като взе предвид изричното упълномощаване на юриск. Георгиева от управителя  и законен представител от „Водоснабдяване Дунав“ ЕООД гр. Разград да сключи настоящата спогодба и изричното пълномощно дадено от ответника на адв. К., като съобрази, че така постигнатата спогодба между страните не противоречи на закона и морала, и същата изчерпва предмета на гр.д. № 406/18 г.

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА спогодбата, сключена между „Водоснабдяване Дунав“ ЕООД гр. Разград, ЕИК 82043778, представлявано от инж. Стоян Райков Йорданов като законен представител и Доротея Георгиева Георгиева като юрисконсулт, и Р.М.Е., ЕГН **********, с адрес ***, представляван в процеса от адв. К. ***, с която спогодба страните приемат за установено помежду си, че:

 1. Част от процесната сума, а именно главница от  1111,54 лв. и 358,73 лв. лихва отнасяща се до фактура издадена на 30.06.2014 година е  задължение, за което правото на принудително изпълнение е погасено по давност, поради което ищеца не претендира неговото изпълнение от ответника.

2. Че за ответника съществува задължение за заплащане по отношение на ищеца на сумата от 11,88 лв. главница и 2,57 лв. законна лихва по фактура издадена на 31.07.2015 година, за която е издадена заповед за изпълнение по ч. гр.д. № 2552/17 г. по описа на РРС.

3. Ищецът „Водоснабдяване Дунав“ ЕООД гр. Разград се ЗАДЪЛЖАВА да заплати на Р.М.Е. сумата от 350 лв. за разноски по настоящото производство до 30.08.2018 година.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

С ОГЛЕД сключената между страните спогодба и направеното искане от процесуалния представител на ищеца, на основание чл. 78, ал. 9  от ГПК на ищеца да бъде възстановена ½ от сумата внесена като държавна такса по настоящото дело, а именно 37,50 лв. по банкова сметка, ***.

ТЪЙ като с настоящата спогодба страните са постигнали съгласие по целия предмет на делото, съдът

          О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. № 406/18 година по описа на РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на делото подлежи на обжалване едноседмичен срок от днес пред РОС.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 09.25 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: