П Р О Т О К О Л

 

2018 година                                                                                    гр. Разград

Разградският районен съд                                                 граждански състав

На     двадесети юли                                                           2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

                                                                                                          

Секретар: Ганка Атанасова

Прокурор:

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

ГР. дело № 691      по описа за 2018 година

 На именното повикване в  11.00  часа, се явиха:

ИЩЕЦЪТ лично и с  адв. В..

ЗА ОТВЕТНИКЪТ  се явява юриск. К..

АДВ. В.: Да се даде ход на делото.

ЮРИСК. К.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ДОКЛАДВА постъпилата  искова молба от Г.И.Д., с която моли съда да приеме за установено по отношение на ответника, че не му дължи сумата от 3875.82лв.,ведно със законната лихва,считано от 21.08.2009г. до окончателното изплащане на главницата, сумата 4429.66договорна лихва за периода 08.05.07г.-20.08.09г. , сумата 166.11лв. разноски по делото и 466.99лв. адвокатско възнаграждение по договор за банков кредит №256/02.09.2003г. сключен между ищеца и ТБ „Биохим“АД с правоприемник Уникредит Булбанк АД, за което вземане е издаден изп.лист от 24.08.09г. по гр.д.№1094/09г. на РРС, въз основа на който е образувано изп.д.№20097620400401 на ЧСИ Д.Драганов. Ищецът твърди, че след образуване на изп.дело с претенция за извършване на опис и оценка на движими вещи, в продължение на две години няма извършени други изпълнителни действия. Наложеният запор на банкова сметка ***.07.14г. е извършен при вече прекратено по силата на закона изп.дело. От момента на образуването на изп.д. до налагането на запора не са предприемани никакви действия, нито са събирани суми по изп.д. На 08.03.12г. е постъпила молба от ответника, с което последното е поискало да бъде конституирано като взискател на мястото на първоначалния взискател Уникредит Булбанк АД, тъй като вземането на банката е било цедирано. По делото е извършено едно изпълнително действие на 29.10.09г., като на 29.10.14г. правото на принудително изпълнение на вземането е погасено, с което е отпаднала и възможността за осъществяването му по принудителен ред и то се е превърнало в естествено право поради факти, настъпили след съдебното дирене в производството, по което е издадено изпълнителното основание. Представя изп.лист, молба за образуване на изп.дело, молба за конституиране като взискател, запорно съобщение, удостоверение. Има искане да се изиска изп.дело от ЧСИ.

ОТВЕТНИКЪТ счита иска за процесуално допустим, признава фактите за сключен договор за потребителски кредит, издаването на изп.лист, образуването на изп.дело, извършената цесия, но оспорва твърдението за погасяване по давност на вземането, като твърди че в изп.процес давността се прекъсва многократно. В молбата за образуване на изп.дело са обективирани искания, представляващи действия по изп.процес. По делото са предприети редица активни изпълнителни способи- налагане на запори върху вземания. Предприемането на което и да е действие в рамките на даден изпълнителен способ, независимо дали е поискано, или е предприето по инициатива на ЧСИ прекъсва давността и тя започва да тече отново. Твърди, че дружеството е депозирало молба за прекратяване на изп.дело от 14.05.2018г. Представя и проект за спогодба, която отправя до ищеца, по повод предмета на гр.д.№691/2018г. по описа на РРС.

ИСКОВАТА молба е редовна и допустима. Предявен е иск с правно основание чл.439 ал.1 във вр. с чл.124 ГПК, с който длъжникът оспорва изпълнението като се позовава на факти /изтекла в негова полза погасителна давност/, настъпили впоследствие, след приключване на производството, по което е издадено изпълнителното основание. 

  ПРИ този установителен иск ответникът следва да докаже наличието на вземането си по основание и размер, а ищецът следва да докаже, изтеклата в нетова полза петгодишна погасителна давност /начален и краен момент/, както и бездействието на кредитора по изпълнението.

  ОТВЕТНИКЪТ следва да доказва и наличието на договор за цесия и уведомлението на длъжника.

  ИСКАНЕТО за прилагане на изп.дело е допустимо и относимо.

И приложените към нея писмени доказателства.

АДВ. В.: Нямам възражения по доклада Нямам да сочим нови доказателства.

АДВ. К.:Нямам възражения по доклада  Няма да сочим нови доказателства.

СЪДЪТ                                                                                                

                            О П Р Е Д Е Л И:

 ПРИЕМА приложените към исковата молба писмени доказателства.

СЧЕТЕ делото за изяснен от фактическа страна и

                   О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

 

 

АДВ. В.: Моля да бъде одобрен проекта за спогодба предложен от ответната страна.

ЮРИСК. К.: Съгласни сме да се подпише спогодбата,  в следния смисъл:

1. С постигане на настоящата Спогодба, ответникът „Макроадванс“ АД, с ЕИК: 201127485, в качеството му на цесионер по сключен договор за цесия от 05.12.2011 г. с „Уникредит Булбанк“ АД, счита задължението, произтичащо от Договор за потребителски кредит на граждани без поръчителство № 256 от 02.09.2003 г., сключен между Търговска банка „Биохим“ АД - София, понастоящем „Уникредит Булбанк“ АД и Г.И.Д., ЕГН **********, в качеството на кредитополучател, за погасено.

2. „Макроадванс“ АД е депозирало молба за прекратяване на изпълнително дело № 401/2009г.  по описа на Частен съдебен изпълнител - Деян Петков Драганов рег. № 762 от Регистъра към КЧСИ, с район на действие – Разград, образувано срещу Г.И.Д., ЕГН **********, въз основа на издаден изпълнителен лист по гр.д. №1094/2009г. по описа на РС Разград, по повод на задължението, описано в т.1.

3. С постигане на настоящата спогодба, страните се съгласяват направените в настоящото производство разноски да бъдат заплатени от „Макроадванс“ АД, а именно:

- 77.52 лева /седемдесет и седем лева и петдесет и две стотинки/ - представляваща  половината държавна такса за водене на исково производство, която е  в общ размер на 155.03 лева /сто петдесет и пет лева и три стотинки/, като останалата половина в размер на 77.51 лева /седемдесет и седем лева и петдесет и една стотинки/ следва да бъде възстановена на ищеца от съда на основание Чл.78 ал.9 от ГПК

- 250.00 лева /двеста и петдесет лева / - адвокатски хонорар по гр.д.  №691/2018г., по описа на РС – гр. Разград

Страните се съгласяват, че сумите ще бъдат заплатени по следната банкова сметка *** /седем/ работни дни от подписване на настоящата спогодба:

Титуляр: С.В.В.

IBAN: ***: STSABGSF

4. Страните се съгласяват, че занапред няма да имат каквито и да е претенции една към друга, във връзка със задължението, произтичащо от Договор за потребителски кредит на граждани без поръчителство № 256 от 02.09.2003 г. и, че с настоящата спогодба напълно уреждат отношенията помежду си.

С П О Г О Д И Л И С Е:

1.                                                                  2.

 

СЪДЪТ,  като съобрази, че така постигнатата  между страните съдебна спогодба не противоречи на закова и морала

                                            О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключената между Макроадванс“ АД, с ЕИК: 201127485, в качеството му на цесионер по сключен договор за цесия от 05.12.2011 г. с „Уникредит Булбанк“ АД, и Г.И.Д., ЕГН ********** ***   съдебна спогодба, съгласно която: „Макроадванс“ АД, с ЕИК: 201127485, в качеството му на цесионер по сключен договор за цесия от 05.12.2011 г. с „Уникредит Булбанк“ АД, счита задължението, произтичащо от Договор за потребителски кредит на граждани без поръчителство № 256 от 02.09.2003 г., сключен между Търговска банка „Биохим“ АД - София, понастоящем „Уникредит Булбанк“ АД и Г.И.Д., ЕГН **********, в качеството на кредитополучател, за погасено.

  „Макроадванс“ АД е депозирало молба за прекратяване на изпълнително дело № 401/2009г.  по описа на ЧСИ - Деян Драганов рег. № 762 от Регистъра към КЧСИ, с район на действие – Разград, образувано срещу Г.И.Д., ЕГН **********, въз основа на издаден изпълнителен лист по гр.д. №1094/2009г. по описа на РС Разград, по повод горепосоченото задължение.

          СТРАНИТЕ се съгласяват направените в настоящото производство разноски да бъдат заплатени от „Макроадванс“ АД, а именно:

- 77.52 лева /седемдесет и седем лева и петдесет и две стотинки/ - представляваща  половината държавна такса за водене на исково производство, която е  в общ размер на 155.03 лева /сто петдесет и пет лева и три стотинки/, като останалата половина в размер на 77.51 лева /седемдесет и седем лева и петдесет и една стотинки/ следва да бъде възстановена на ищеца от съда на основание Чл.78 ал.9 от ГПК

- 250.00 лева /двеста и петдесет лева / - адвокатски хонорар по гр.д.  №691/2018г., по описа на РС – гр. Разград

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно  и не подлежи на обжалване.

         СЪДЪТ

                            О П Р Е Д Е Л И:

          На ищеца на основание чл. 78, ал. 9 от ГПК да се възстанови  половината от заплатената  държавна такса ,като същият следва да представи  банкова сметка ***.д. № 691/2018 г. по описа на РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от днес пред РОС.

         ЗАСЕДАНИЕТО приключи в  11,22 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

СЕКРЕТАР:                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: