Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  278                          27.07.2018г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На единадесети  юли                                            Година 2018

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Сребрена Русева

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 88 по описа за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Д.Г.М. ***- 1075- 001766/08.01.2018г. на Началник сектор към ОД МВР- Разград, сектор Пътна полиция, с което на основание чл.179, ал.3, т.2 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 1500 лв. за нарушение на чл.139, ал.5 от същия закон. В жалбата сочи, че НП е незаконосъобразно и неправилно, като твърди, че не е управлявал колесния трактор ведно с ремаркето и че няма задължение за заплащане на винетна такса за този участък, поради което моли да бъде отменено изцяло. В с.з. защитникът на жалбоподателя- адв.Р.М. заявява, че поддържа жалбата на посочените основания, като счита, че са нарушени материалните и процесуалните разпоредби и моли за отмяна.

Въззиваемата страна – ОДМВР- Разград, при редовност в призоваването не се явява представител в с.з. и не заявява становище по жалбата.

Районна прокуратура гр.Разград при редовност в призоваването, не се явява представител в с.з. и не заявява становище по жалбата и по НП.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Обжалваното НП е издадено въз основа на АУАН от 07.12.2017г. съставен срещу жалбоподателя М. за това, че „на 07.12.2017г. около 13.10ч. по път III- 206 на кръстовището за с.Каменар в посока гр.Лозница управлява колесен трактор Владимировец с рег.№ РР 01796 с прикачено ремарке с една ос без рег.номер, своя собственост, като при проверката се установи, че МПС няма залепен валиден винетен стикер от категория К-2, към която спада управляваното ППС за 2017г., с което виновно е нарушил чл.139, ал.5 от ЗЗД“. Обстоятелствата по акта са отразени и в самото НП, поради което на М. е наложена глоба в размер на 1500 лв. на основание чл.179, ал.3, т.2 от ЗДвП.

Към преписката са приложени ЗППАМ от 08.12.2017г. и справка за нарушител/водач.

От разпита на актосъставителя З. се установява, че на инкриминираната дата е бил наряд дежурен по КАТ заедно с колегата си Т. и около 13.10ч. били изпратени за съдействие на колега от РУМВР- Лозница на път III- 206 на кръстовището за с.Каменар. На самия път в уширението на кръстовището за влизане в с.Каменар бил спрял трактор Владимировец с прикачено ремарке. От колегата му Б. му било обяснено, че е спрял трактора, натоварен с дърва, понеже му направило впечатление, че ремаркето няма рег.табели. Водачът не носел никакви документи, като при проверка в системата установили, че е правоспособен водач, поради което му съставил два акта- че не носи документите си и че няма винетка. Актът за винетката бил съставен след коментиране на ситуацията с прекия му началник, който му разпоредил да състави АУАН тъй като за третокласния път III- 206 се изисква винетен стикер. От обясненията на колегата си Б. останал с впечатление, че тракторът се е движел именно по този път, който и записал в акта.

Св.Б. заявява, че на 07.12.2017г. се е движил със служебния автомобил в посока гр.Разград- с.Каменар, като минал през с.Пороище. След като свил на т-образното кръстовище за с.Каменар в района на бившия военен лагер забелязал, че от с.Каменар се движи процесния трактор с ремарке. Последното било без номер и натоварено с дърва, като свидетелят преценил, че създава опасност за движението, поради което се обадил на началника, който разпоредил да се направи проверка и изпратил полицаи за съдействие. Трактора спрял именно на пътя за с.Каменар, като при разговора му казал да измести трактора за проверка на уширението на т-образното кръстовище. Именно там била извършена проверката от колегата му З..

От изисканата от АПИ „Областно пътно управление“ гр.Разград справка става ясно, че посочената отсечка от с.пороище към с.Студенец е част от републикански път III- 206 „I- 2- Пороище- Студенец- Ловско- II-51 /Лозница/“. При км 7+982 се намира Т- образно кръстовище с общински път RAZ 2080 за с.Каменар. Пътят между с.Пороище и с.Студенец е републикански път държавна собственост и съответно стопанисван от АПИ. Отклонението за с.Каменар е общински път, стопанисван от Община Лозница.

По делото по искане на жалбоподателя е изискана и приложена преписка № 124/2018г. по описа на ОП Разград, която обаче е неотносима към случая и предмета на доказване, поради което съдът я изключва от доказателствения материал. Същата да се върне на ОП- Разград.

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт, а разгледана по същество се явява основателна и доказана.

С оглед на събраните по делото доказателства съдът намира, че нарушението на жалбоподателя не е индивидуализирано по надлежния ред както от обективна така и от субективна страна, като не е спазена предвидената в закона процедура по съставяне на акта. Съдът намира, че е опорочена цялата процедура по съставяне на акта, установяване на нарушението, респ. на нарушителя.

От доказателствата по делото става ясно, че актът е съставен от св.З. след разговор и обяснения от колегата му Б., като същият не е установил пряко и непосредствено движение на жалбоподателя М. по път III- 206, който е от републиканската пътна мрежа и за който се изисква винетен стикер по чл.10, ал.1 от Закона за пътищата. Напротив, св.Б. е установил движение на процесния трактор по общински път, за който обаче не се изисква винетен стикер. Следователно описаното в АУАН и НП не отговаря на действителните фактически обстоятелства по делото, тъй като нарушението не е индивидуализирано от обективна страна досежно мястото на извършване и се явява съществено нарушение на процесуалните правила визирани в чл.42, ал.1, т.4 от ЗАНН, респ. чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН.

Ето защо и по изложените съображения, съдът намира, че атакуваното НП следва да бъде отменено, като незаконосъобразно.     

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ОТМЕНЯ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО НП № 17- 1075- 001766/08.01.2018г. на Началник сектор към ОД МВР- Разград, сектор Пътна полиция, с което на Д.Г.М. *** на основание чл.179, ал.3, т.2 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 1500 лв. за нарушение на чл.139, ал.5 от същия закон.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: