РЕШЕНИЕ

 

228,  13.07.2018г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На дванадесети Юни  2018 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар: Пенка Тоцева

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 180 по описа за 2018г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Г.З.Ш. ЕГН ********** ***« В. Левски « № *, против НП № 17-1075-001619/11.12.2017г. на Началник Сектор « ПП – Кат « към ОДМВР – Разград, с което на жалбоподателя за нарушение на  чл. 5, ал.3, т.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 1000,00лв.,  на основание чл.174, ал.1, т.2 от ЗДвП.

Жалбоподателят оспорва, да е извършил нарушението. Счита обжалваното НП за издадено при нарушение на материалния и процесуалния закони. Навежда доводи за нарушение на принципа «не два пъти за едно и също», като се позовава на ТР № 3/2015г. На ОСНК на ВКС. Иска съдът да отмени атакуманото НП, алтернативно моли за намаляване размера на наложеното наказание.

В съдебното заседание, редовно призован, жалбоподателят  не се явява, не изпраща процесуален представител. 

Административнонаказващият орган, при редовно призоваване  не изпраща представител, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На 28.07.2017г. около 11,30ч., в с. Побит камък, обл. Разград, свидетелите М. П. и Д. Н. и двамата служители на „ Енерго Про – мрежи „ извършвали рутинна проверка на абонати в селото за неправимерно прикачване към електроразпредилетилната мрежа на дружеството. По време на проверката проверили и уличното табло, което свързвало домът на жалбоподателя, като установили, че същото е изключено, но забелязали кабели свързани към въздушната мрежа, отиващи в неговия имот. Подали сигнал на тел. 112 и изчаквали да дойде полицейски инспектор. В това време жалбоподателят се появил от съседната улица, управлявайки мотопед „ Пежо „ с рег. № ***. Спрял пред портата на имота си, свидетелите го предупредили да не пипа нищо, но той влязъл в двора си, затворил портата и в следващия момент откачил проводниците, посредством които се бил прикачил към ел. мрежа. Излязъл на улицата пред дома си, като на свидетелите им направило впечатление, че жалбоподателят лъха на алкохол. В това време на място пристигнал св. М. Е. – полицейски инспектор, който предотвратил повторно влизане на жалбоподателя в дома му и повикал за съдействие колегите си от Сектор „ ПП – КАТ „ – Разград. По този начин на проверката пристигнал св. Св. Д., който изпробвал жалбоподателя с техническо средство за установяване употреба на алкохол – „ Алкотест Дрегер „ с фабр. № ARDN – 0060 /преминал периодично техническо изпитване/, на който ел. скала отчела 0,87промила алкохол в издишвания от жалбоподателя въздух. За това нарушение св. Д. в присъствие на жалбоподателя и свидетелите – служители на „ Енерго Про „ съставил АУАН бл. № 193395, в който описал нарушението, квалифицирал го като такова по чл. 5, ал.3, т.1 от ЗДвП и го предявил за подпис на жалбоподателя, който отказал да го подпише, като отказът бил установен от св. М. Е.

На база съставеният АУАН на 11.12.2017 г. е издадено процесното НП, в което фактическата обстановка е описана по идентичен с АУАН начин, адм. наказващият орган, също квалифицирал нарушението като такова по чл.5, ал.3, т.1 от ЗДвП и наложил административно наказание «Глоба« в размер на 1000,00 лв.

НП връчено редовно на 22.02.2018 г., жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на дата 23.02.2018 г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата е неоснователна.

От процесуална страна - Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатото от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочена е конкретната законова разпоредба, нарушена с деянието и съответната норма, въз основа на която следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя.

По същество безспорно, от писмените доказателства по делото – процесния АУАН, Разпечатка от паметта на техническото средство, Протокол за преминало техническо изпитване на техническото средство, свидетелските показания на М. П., Д. Н., М. Е. и Св. Д. категорично и безспорно се установяват както описаното в обжалваното НП адм. нарушение, така и авторството от страна на жалбоподателя.  

Относно възраженията на жалбоподателя, съдът намира същите за неоснователни. От една страна, категорично и безспорно е установено, че на процесната дата жалбоподателят е управлявал МПС – мотопед и то след употреба на алкохол. От друга страна видно от приобщените по делото писмени даказателства – Заверен препис на Присъда от 03.10.2013 г. по нохд № 730/2013 г. по описа на РС – Разград; Решение от 01.06.2015 г. по анд № 343/2015 г. по описа на РС – Разград; Решение от 17.10.2017 г. по АНД № 666/2017 г. по описа на РС – Разград и Решение № 109/28.12.2017 г. по внохд № 384/2017 г. по описа на РОС, жалбоподателят до момента на приключване на настоящото производство не е наказван по административен ред за процесното адм. нарушение, поради, което възраженията му в тази насока са неоснователни.

Няма основание за намаляване размера на наложената адм. санкция, доколкото същият е точно фиксиран в ЗДвП, нещо повече видно от приложената по делото Справка за нарушител /водач, жалбоподателят макар е неправоспособен има множество наложени наказания по ЗДвП, т.е. той нееднократно е управлявал МПС.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА НП № 17-1075-001619/11.12.2017г. на Началник Сектор « ПП – Кат « към ОДМВР – Разград, с което на Г.З.Ш. ЕГН ********** ***« В. Левски « № *, за нарушение на  чл. 5, ал.3, т.1 от ЗДвП е наложено административно наказание «Глоба« в размер на 1000,00лв.,  на основание чл.174, ал.1, т.2 от ЗДвП, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: