РЕШЕНИЕ

 

241                                16.07.2018г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На четиринадесети юни                               две хиляди и осемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Даринка Димитрова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №256 по описа за 2018г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Д.Х.А. *** срещу Наказателно постановление №37 – 0000115/09.03.2018г. на Началник на ОО «Автомобилна администрация» - гр. Разград, с което на основание чл.178в, ал.3, т.4, п.1  от Закона за движението по пътищата за нарушение на чл.26, ал.4  от Наредба  36 /15.05.2006г. на МТИТС  му е наложена глоба от 500 лв. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се  моли същото да бъде   отменено.

В съдебното заседание на РРС повереника на жалбоподателя поддържа жалбата.

За наказващия орган не се явява представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок и от легитимирана страна жалбата е допустима, а разгледана по същество  е основателна.

С обжалваното Наказателно постановление №37 – 0000115/09.03.2018г. на Началник на ОО «Автомобилна администрация» - гр. Разград на основание чл.178в, ал.3, т.4, п.1  от Закона за движението по пътищата за нарушение на чл.26, ал.4  от Наредба  36 /15.05.2006г. на МТИТС  на жалбоподателя Д.Х.А. му е наложена глоба от 500 лв. В наказателното постановление е посочено, че „…около 11:10ч. на 25.01.2018г. в гр.Разград , бул. Априлско възстание №3, в сградата на ОО”АА”- Разград, след извършена проверка от служители от отдел „Психологически подбор” към ИА „АА”- София, които са свидетели по акта и съставен протокол №302/25.01.2018г. от извършена проверка на Психолаборатория № 86, към Удостоверение за регистрация №0028/06.12.2011г. в град Разград ул.”Осъм” №4, ет.2 към АГППМП „Тонус” ООД гр.Варна, на документацията от проведени психологически изследвания се установи: 1. Психологът г-н Ат. при извършване на психологическо изследване на лицето Т. Др. Др. …, включен в протокол № 3/05.01.2018г., с цел категория „С 1, С“ и превоз на пътници и товари и е издадено  удостоверение за психологическа годност № 467006, като в резултатна карта № 12 от 05.01.2018г. липсват писмени данни за проведена беседа и извършено наблюдение от психологическото изследване.”. Наказателното постановление е издадено въз основа на АКТ за установяване на административно нарушение №245449/25.01.2018г. съставен на жалбоподателя от инспектор при наказващия орган, в който акт тази фактическа обстановка също е отразена. Прието е, че е нарушен чл.26, ал.4  от Наредба  36 /15.05.2006г. на МТИТС за изискванията за психологическа годност и условията и реда за провеждане на психологическите изследвания на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС, на водачи на МПС и на председатели на изпитни комисии и за издаване на удостоверения за регистрация за извършване на психологически изследвания.

По делото е  разпитан като свидетел актосъставителя М. И., който чрез показанията си потвърждава констатациите, отразени в акта. Сочи  освен това, че документацията била проверена в присъствие на жалбоподателя, но, за да не прекъсват изпит за психологическа годност, който се провеждал в същото време, проверяващите отнесли документацията в сградата на ОО " АА " – Разград, където бил съставен актът за установяване на административно нарушение, в който актосъставителят описал нарушението по посочения начин, отбелязвайки и посочената правна квалификация. Там актът бил подписан от свидетелите и впоследствие представен на жалбоподателя за подпис, като били попълнени и неговите данни.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:   Наказателното постановление, ангажиращо наказателната отговорност на жалбоподателя е незаконосъобразно, тъй като при издаването му са нарушени процесуалните правила, визирани в ЗАНН. Актът за установяване на административно нарушение  е съставен в отсъствие на жалбоподателя.  Както установява актосъставителя, описанието  на нарушението и правната квалификация са изписани в акта в ОО „АА“, без жалбоподателят да присъства – очевидно жалбоподателят не е бил поканен за съставянето на акта. Актът бил подписан и от свидетелите и впоследствие представен на жалбоподателя. По този начин директно е нарушен чл.40, ал.1 от ЗАНН. В случая не са налице обстоятелствата по чл.40, ал.2, които допускат съставяне на акта в отсъствие на нарушителя – последният е бил известен на контролните органи и е следвало да бъде поканен за  съставяне на акта, което обаче не е направено. Това нарушава правата му и е самостоятелно основание за отмяна на НП. Отделно от това съдът намира за основателен изложеният в жалбата довод, че е в текста на НП е налице неяснота по отношение на мястото на извършване на нарушението. Къде е извършено процесното психологическо изследване, което се свързва с визираното нарушение е въпрос, който не е получил недвусмислен отговор в НП. Посочен е адресът на който жалбоподателят осъществява дейността си, но дали този адрес се явява и място на нарушението е неясно. Така е нарушен чл.57, ал.1 т.5 от ЗАНН, което също опорочава санкционния акт. Всичко изложено налага извода за незаконосъобразност на Наказателното постановление, поради което и същото следва да бъде отменено с оглед изложените формални основания.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление №37 – 0000115/09.03.2018г. на Началник на ОО «Автомобилна администрация» - гр. Разград, с което на основание чл.178в, ал.3, т.4, п.1  от Закона за движението по пътищата за нарушение на чл.26, ал.4  от Наредба  №36 /15.05.2006г. на МТИТС  на Д.Х.А. *** му е наложена глоба от 500 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: