Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  234                         12.07.2018г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На пети юли                                                            Година 2018

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Ганка Атанасова  

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 296 по описа за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Н.Б.К. ***5- 000485/03.04.2016г.  на Началник сектор към ОДМВР- Разград, Сектор пътна полиция, с което на основание чл.183, ал.4, т.6 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 50 лв. за нарушение на чл.104а от същия закон и на основание чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 50 лв. за нарушение на чл.137а, ал.1 от същия закон. В жалбата сочи, че НП е незаконосъобразно и неправилно, описаната фактическа обстановка не отговаря на действителното положение, издадено в противоречие с българското законодателство, поради което моли да бъде отменено изцяло. В с.з. при редовност в призоваването не се явява.

Въззиваемата страна – ОДМВР- Разград, при редовност в призоваването не се явява представител в с.з., като в придружителното писмо застъпва становище за потвърждаване на НП.

Районна прокуратура- Разград при редовност в призоваването не се явява представител и не заявява становище по жалбата и НП.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Обжалваното НП е издадено въз основа на АУАН от 08.03.2018г., съставен срещу жалбоподателя за това, че „на 08.03.2018г. в 14:14ч. в гр.Разград ж.к.Орел по ул.Ивайло пред блок № 1 управлява лек автомобил с рег.номер ***, собственост на Цв. Н. К., като по време на движение използва мобилен телефон без наличието на устройство позволяващо използването му без участието на ръцете. По време на движение не е поставил обезопасителния си колан, с който МПС е оборудвано. След справка с техническо средство РСОД се установи, че водача също така управлява с незаплате в законово установения срок глоба  наложена с фиш серия М номер 272935 от 12.09.2017г., с което е нарушил чл.104а от ЗДвП, чл.137а, ал.1 отЗДвП, чл.186, ал.7 от ЗДвП“.

Въз основа на този АУАН било издадено обжалваното НП, в което са отразени обстоятелствата по акта, като е отразено, че фиша е платен на 14.09.2017г., а на жалбоподателя са наложени: 1. 183, ал.4, т.6 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 50 лв. за нарушение на чл.104а от същия закон и 2. на основание чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 50 лв. за нарушение на чл.137а, ал.1 от същия закон. Към преписката са приложени възражение срещу АУАН ведно с разписка за плащане на фиш от 13.09.2017г., 2 бр.докладни записки, писмо до К. във връзка с подаденото възражение, справка за нарушител/водач, 2бр.заповеди за определяне на компетентни лица и длъжностна характеристика.

По делото е разпитан актосъставителят св.Д.Д., който по същество потвърждава изложеното в АУАН, като уточнява, че на 08.03.2018г.  заедно с колегата си Св. Ц. са се движили по ул.Ивайло посока ул.Юмрукчал в гр.Разград, като видели жалбоподателят, който се движел по улицата, която няма име и излиза на ул.Юмрукчал. Именно виждайки приближаването на автомобила, полицейските служители забелязали, че водача използва мобилен телефон и е без поставен предпазен колан. Поради тази причина колегата му Ц.  подал с ръка сигнал за спиране и жалбоподателят спрял. При извършената проверка установили и неплатения фиш. Съставил АУАН за констатираните нарушения на чл.104а, чл.137а ал.1 и чл.186, ал.7 от ЗДвП.  

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт, а разгледана по същество се явява неоснователна и недоказана.

С оглед на събраните по делото доказателства съдът намира, че нарушенията на жалбоподателя са установени по един безспорен и несъмнен начин както от обективна, така и от субективна страна. Същият на инкриминираната дата- 08.03.2018г. при управление на МПС е нарушил правилата за движение като е говорил по мобилния си телефон и бил без поставен колан, в нарушение разпоредбите на чл.104а и чл.137а, ал.1 от ЗДвП. В чл.104а от ЗДвП е възведена забрана за водачите на МПС да използват мобилен телефон по време на управление на превозното средство, освен чрез устройство, позволяващо използването на телефона без участие на ръцете им, а чл.137а, ал.1 от ЗДвП въвежда задължение за водачите на МПС когато са в движение, да използват обезопасителните колани, с които моторните превозни средства са оборудвани. В тази връзка са и показанията на актосъставителя, така писмените доказателства- АУАН, докладни записки, които са единни и непротиворечиви, отговарят на нормалната човешка логика и са последователни.     

Установявайки цитираните нарушения наказващият орган е наложил на жалбоподателя за тези две нарушения наказания съответно по чл.183, ал.4, т.6 от ЗДвП и по чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП- глоба в размер 50 лв. за всяко едно от тях. Именно цитираните разпоредби касаят установени нарушения по чл.104а и по чл.137а, ал.1 от ЗДвП.

При издаване на АУАН и НП са спазени стриктно разпоредбите досежно тяхното съставяне. Същите са издадени от компетентни органи, в предвидените от закона срокове и при спазване на изискуемите за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираните нарушения са индивидуализирани по място и време, като е описано и конкретното извършеното от обективна страна, което впоследствие е подведено под съответната за това правна норма.

Наложените наказания са справедливи и съответни на извършеното. Същите са в законово предвидения фиксиран размер и няма възможност за тяхното намаляване.

Ето защо и по изложените съображения, съдът намира, че атакуваното НП следва да бъде потвърдено, като законосъобразно.     

Воден от гореизложеното, съдът

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ПОТВЪРЖДАВА НП № 18- 1075- 000485/03.04.2016г.  на Началник сектор към ОДМВР- Разград, Сектор пътна полиция, с което на Н.Б.К. *** на основание чл.183, ал.4, т.6 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 50 лв. за нарушение на чл.104а от същия закон и на основание чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП му е наложена глоба в размер на 50 лв. за нарушение на чл.137а, ал.1 от същия закон.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: