РЕШЕНИЕ

 

249                                    04.07.2018г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и първи юни                                         две хиляди и осемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Сребрена Русева

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд № 339 по описа за 2018г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от  „Биовет АД -гр. Пещера, против  Наказателно постановление № 15/13.04.2018г. на Директора на РИОСВ - Русе, с което за нарушение на чл.125, ал.1, т.2 вр. чл. 164, ал.1 от Закона за опазване на околната среда му е наложено административно наказание  “имуществена санкция” в размер на 55000 лв. на основание чл.164, ал.1 от същия закон. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание  жалбата се поддържа от повереника на жалбоподателя.

Представителят на наказващия орган излага доводи за неоснователност на жалбата.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, жалбата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно постановление № 15/13.04.2018г. на Директора на РИОСВ - Русе за нарушение на чл.125, ал.1, т.2 вр. чл. 164, ал.1 от Закона за опазване на околната среда на обжалващото дружество Биовет АД -гр. Пещера е наложено административно наказание  “имуществена санкция” в размер на 55000 лв. на основание чл.164, ал.1 отсъщия закон. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №0002267/18.01.2018г., съставен на жалбоподателя от старши експерт в РИОСВ-Русе. В наказателното постановление обстоятелствата по акта са отразени по следния начин: «…при извършена проверка на 19.12.2017г., във връзка с контрола на емитериите, формиращи отпадъчни води  и заустващи във водни обекти, както и зачестили сигнали за разпространение на специфични миризми в района на пречиствателна станция за отпадъчни води  / ПСОВ/, собственост на „ Биовет „ АД, гр. Пещера, клон – Разград  …… е установено, че „Биовет“ АД, в качеството си на оператор на „ Инсталация за производство на  основни фармацевтични продукти“ , попадаща, съответно в т.4.5 от Приложение № 4 на ЗООС, не е изпълнил в съответствие с изискванията на чл. 125, ал.1,т.2 от ЗООС, следното условие от Комплексно разрешително № 10-Н1/2011г., актуализирано с Решение № 10-Н1-А3/2015г. ….“ . Сочи се, че е установено превишение на индивидуалните емисионни норми на допустимо съдържание на замърсяващи вещества, определени в Таблица 10.1.2.1 към Условие 10.1.2.1.  от Комплексно разрешително № 10-Н1/2011г. по следните показатели  - сулфати /резултат 352 мг/л при норма 300 мг/л/, неразтворени вещества /резултат 77,0 мг/л при норма 20 мг/л/, химична потребност от кислород /резултат 727 мг/л при норма 150 мг/л/, биохимична потребност от кислород за 5 денонощия  /резултат 216 мг/л при норма 30 мг/л/ и азот амониев /резултат 77,1 мг/л при норма 2,0 мг/л/. Прието е, че е нарушен  чл. 125, ал.1,т.2 вр. чл. 164, ал.1 от ЗООС.

Пред РРС е разпитана като свидетелка актосъставителката  Г. К. /ст. експерт  към наказващия орган/. От показанията й се установява, че на процесната дата /19.12.2017г./ в Пречиствателна станция в гр. Разград, стопанисвана от обжалваото дружество е извършена проверка, като  от пробовземна точка /изхода на пречиствателната станция/ са взети проби. При физикохичмичния анализ на същите проби в Регионална лаборатория –гр. Русе са установени отклонения от индивидуалните емисионни ограничения, определени в комплексното разрешително издадено на обжалващото дружество. Представено е копие от Комплексно разрешително на „Биовет“ АД. Представено е и копие от протокол за изпитване, отразяващ извършения аналз на взетите проби. Видно от този анализ действително, така както е отразено в НП, е установено превишение на индивидуалните емисионни норми на допустимо съдържание на замърсяващи вещества, определени в Таблица 10.1.2.1 към Условие 10.1.2.1.  от Комплексно разрешително № 10-Н1/2011г., издадено на „Биовет“ АД. В крайна сметка съдът намира, че показанията на актосъставителя и представените писмени доказателства от наказващата администрация няма как да бъдат оборени и очевидно отразяват действителните обстоятелства по случая. При това съдът, като кредитира тези доказателства, приема, че отразените в НП обстоятелства са доказани по несъмнен начин.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При издаване на Акта за установяване на административното нарушение и наказателното постановление, ангажиращо наказателната отговорност на жалбоподателя са спазени законовите изисквания – същите са издадени от компетентни органи в рамките на законовите им правомощия и при спазване на установената процедура. В жалбата и в съдебното заседание се сочи на незаконосъобразност от формална страна на Акта и НП, но всъщност не се излагат конкретни доводи  в тази насока. При служебната проверка съдът не констатира процесуални пороци. Съдът приема, че обжалващото дружество е осъществило състава на вмененото му нарушение. Съгласно чл. 125, ал.1, т.2 от ЗООС операторът на инсталация е длъжен да изпълнява условията на комплексното разрешително. Жалбоподателят, с оглед дейността си,  безспорно е оператор на инсталация по смисъла на закона. Същият обаче е нарушил условията на издаденото му комплексно разрешително, както установява анализът на взетите контролни проби, тъй като при дейността му се е стигнало до   превишение на индивидуалните емисионни норми на допустимо съдържание на замърсяващи вещества. Това само по себе си обуславя административнонаказателната отговорност на обжалващото дружество. Изложените в обратния смисъл доводи относно приложението на закона съдът намира за неотносими. Относимите законови изисквания  очевидно са нарушени и правилно  дружеството е санкционирано на основание чл.164,  ал.1 от ЗООС. Наложеното наказание надхвърля значително минималния размер, но е и значително под средния законов размер. В случая с оглед тежестта на нарушението, съдът намира, че наказанието е справедливо, тъй като жалбоподателят и в предходни периоди е наказван за сходни деяния, видно от приложените копия от влезли в сила наказателни постановления и очевидно за да се постигне необходимия  ефект е обосновано  прилагането на по-висока санкция.

         Поради изложените съображения съдът намира, че наказателното постановление следва да бъде изцяло потвърдено, тъй като е законосъобразно.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА  Наказателно постановление № 15/13.04.2018г. на Директор на РИОСВ - Русе, с което за нарушение на чл.125, ал.1, т.2 вр. чл. 164, ал.1 от Закона за опазване на околната среда на „Биовет АД -гр. Пещера му е наложено административно наказание  “имуществена санкция” в размер на 55000 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: