П Р О Т О К О Л

 

2018 година                                                                                    гр. Разград

Разградският районен съд           граждански  състав

На    девети  юли                                                                2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ  И.

                          СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Я.  П.

                                                                         Х.М.

 

Секретар:  Живка Ранкова

Прокурор:  ЛЮБОМИР  ГЕОРГИЕВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ     дело №   372  по описа за 2018 година

На именното повикване в 13,30  часа, се явиха:

ЗА РРП прокурор Георгиев.

ПОДСЪДИМИЯТ,  редовно призован, явява се лично и със служебен защитник от ДП   адв. С.,

         ПОСТРАДАЛОТО ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦЕ НОИ - София ред.призовани, не се явява представител.

        Депозирано е писмено становище от юриск. С.В. с искане да се даде ход на  разпоредителното заседание в тяхно отсъствие, като заявява че не поддържа предявения граждански иск, тъй като причинените с престъплението имуществени вреди на НОИ са възстановени.

          ПОСТРАДАЛОТО ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦЕ АСП – София,  ред.призовани,  не се явява представител.

          Депозирано е искане от юриск. С.И., която сочи, че причинените щети са възстановени на Агенцията, не поддържа предявения граждански иск и няма претенции към подсъдимия А..

         ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на разпоредителното заседание. Нямам искания за отводи.

          АДВ.С.: Да се даде ход на разпоредителното заседания. Нямам искания за отводи.

          Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на разпоредителното заседание, тъй като лицата на които следва да бъде съобщено съгласно чл. 247б от НПК са редовно призовани, поради което съдът

                   О П Р Е Д Е Л И :

         ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ.

         Съдът дава възможност на прокурора да заяви становище по въпросите по чл. 248 от НПК.

         ПРОКУРОРЪТ: Делото считам, че е подсъдно на съда, тъй като престъплението е извършено в гр. Разград и гр. Лозница, които са в юрисдикционния район на РС - Разград. Няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство. Няма допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, довели до нарушаване правото на защита на подс. Налице са основания за разглеждане на делото по реда на глава 29 НПК,  междувременно подс. е възстановил щетите от деянието и сме сключили споразумение с него и неговия защитник, което представям. Не са налице основанията по т.5 относно мерките за процесуална принуда, не е необходимо да в бъдат взети такива. По искането за събиране на нови д-ва моля да приемете представеното споразумение и писмените д-ва, които защитата ще представи във връзка с извършеното плащане на АСП и НОИ – София, удостоверяващи възстановяване на щетите. Ако дадете ход на делото по реда на Глава 29 НПК след разпоредителното заседания няма нужда от призоваване на лицата по списъка на обв. акт. Считам, че не следва да бъдат конституирани АСП  и НОИ - София като граждански ищци.

         СЪДЪТ дава възможност на защитата да заяви становище по въпросите по чл. 248 НПК.

АДВ.С.:  По повод изразеното от прокурора становище нямаме възражения никакви по тези въпроси, нямам и искания. Предоставяме на съда, ние нямаме нито искания, нито възражения по тези въпроси. След като подзащитния ми получи обв.акт и призовка по делото извърши плащания и по двете суми, посочени в обв.акт. Представям вносни бележки в оригинал за двете плащания. По тази причина считам, че делото следва да се разгледа по реда на Глава 29 НПК и предвид това, че пострадалите лица предварително бяха уведомени от нас за тези плащания те не желаят гр.иск, който са заявили предварително до съда да бъде разгледан. Предвид на това, моля да разгледате постигнатото от нас с РРП споразумение, да приобщите към д-вата по делото двете вносни бележки.

Съдът след изслушване становищата на страните намира относно въпросите по чл.248 от НПК следното:

Предвид повдигнатото спрямо подс. А.А.  обвинение за престъпление по чл. 212 ал.1 вр. чл. 26 ал.1 от НК, довършено в гр. Разград и в гр. Лозница, намира, че родово и местно компетентен да разгледа настоящото дело е именно РС  гр. Разград.

Няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство, няма допуснати на ДП отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия или на пострадалите юридически лица.

С оглед изявлението на страните, че междувременно са постигнали споразумение, съдът намира, че са налице предпоставките за разглеждане на делото по реда на Глава 29 НПК.

Не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, привличането на резервен  съдия или  съдебен заседател, за назначаването на друг защитник, на вещо лице,  преводач или тълковник  или за извършване на съдебно-следствени действия по делегация.

Предвид процесуалното поведение на подс., както и липсата на искания в тази насока съдът намира, че не са налице предпоставки за вземане на мярка за неотклонение спрямо подс. А..

С оглед направеното от защитата искане за събиране на писмени доказателства и представянето на такива в днешното с.з. е налице съответно искане за събиране на нови д-ва по смисъла на чл. 248 ал.7 от НПК, като съдът намира, че представените в днешното с.з. вносни бележки са допустими и относими към предмета на делото.

С оглед становището на пострадалите юридически лица, изразено писмено преди датата на разпоредителното заседание, съдът намира, че не са налице основания за допускане  за съвместно разглеждане на предявените с вх. № 5309/05.06.18 г. и вх. № 5541 от 13.0618г. съответно граждански искове от АСП- София и НОИ – София, както и за конституирането на пострадалите като граждански ищци в процеса, тъй като  щетите са възстановени, видно от представените в днешното с.з. вносни бележки и следователно исковете се явяват неоснователни. От друга страна е налице изявление от проц. представители на ощетените юридически лица, че не поддържат така предявените граждански искове.

По изложените съображения съдът

                   О Р Е Д Е Л И :

НЕ ДОПУСКА  за съвместно разглеждане предявения от АСП - София граждански иск за сумата от  594.75 лева,  ведно със законната лихва от датата на деликта до окончателното изплащане на сумата.

НЕ КОНСТИТУИРА АСП като граждански ищец в процеса.

НЕ ДОПУСКА за съвместно разглеждане предявеният   от НОИ –София  гр.иск за сумата 7397.54  лева,  ведно със законната лихва от датата на деликта до окончателното изплащане на сумата.

НЕ КОНСТИТУИРА  НОИ  като граждански ищец в процеса.

ПРИЕМА днес представените писмени доказателства – два броя вносни бележки.

ПРОДЪЛЖАВА производството по реда на Глава 29 НПК.

СНЕМА самоличността на подсъдимият.

          А.Ш.А., роден на ***г***, адрес ***, български гражданин, с основно образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН **********.

         ПОДСЪДИМИЯТ: Получил съм препис от обвинителния акт.

         ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението, считам че същото не противоречи на закона и морала и предлагам да го одобрите. Допусната е техническа грешка, в т.4 от съдържанието на споразумението, досежно имената на подсъдимия. Моля да считате, че се касае именно до подс. А.А.,  а не както е изписано Б. Пюскюлю.

АДВ.С.: Защитата също счита, че постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала и моли да го одобрите.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам  последиците от споразумението, съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

Съдът не предлага промени в споразумението, поради което и на основание чл. 382 ал.6 от НПК вписва следното съдържание на окончателното споразумение:

Настоящото споразумение се сключва между  адв.Н.С. ***,защитник на подс.А.Ш.А., роден на ***г***, адрес ***, български гражданин, с основно образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН ********** и Л.ГЕОРГИЕВ - Районен прокурор на РП гр. Разград.    

ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 372/2018г. по описа на Районен съд гр.Разград, водено срещу подс.А.А. за това, че:

За периода от 26.01.2010г. до 30.06.2014г., включително, в гр.Разград и в гр.Лозница, действайки в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ -  експертно решение № 2490/28.12.2009г., на който е придаден вид, че е  издаден от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски“-гр.Разград, представен на 26.01.2010г. пред ПОЛИНА И.И. – служител на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград /сега ТП на НОИ-гр.Разград/ и на 28.04.2010г. пред ГАЛИНА МАРИНОВА КАЛУДЕВА – служител на Дирекция „Социално подпомагане“-гр.Разград, е получил  без правно основание чуждо движимо имущество:

-пари, на обща стойност 7 397,54 лева, представляващи изплатени лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и лична социална пенсия за инвалидност, собственост на НОИ-гр.София,

-пари, на обща стойност 594,75 лева, представляващи изплатени месечни добавки за социална интеграция за транспортни услуги, собственост на Агенция за социално подпомагане-гр.София, всичко на обща стойност 7 992,29 лева, с намерение да го присвои, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд полученото имущество е било заместено  – престъпление по чл.212б, ал.1, т.1 във вр.с чл.212, ал.1 във вр.с чл.26, ал.1 от НК.

ІІІ.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс.А.А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.212б, ал.1, т.1 във вр.с чл.212, ал.1 във вр.с чл.26, ал.1 от НК.

2.Приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс.А.А., при условията на чл.54, ал.1 от НК – 1 година „Лишаване от свобода”, чието изпълнение, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

3.Възпитателната работа по отношение на подс.А.А. се възлага на РИ от РУМВР по местоживеенето му.

4.Разноските по делото в размер на 309,29лева се възлагат на подс.А.А., платими по сметка на ОДМВР-гр.Разград.

5. Приложените по делото като писмени доказателства оригинали на документи:

- Заявление № МП-4148/26.01.2010г. /л.36-37/ и Заявление № МП-4149/26.01.2010г. /л.40/ и Екпертно  решение № 2187/13.11.2008г. /л.42/ – следва да се върнат на ТП на НОИ-гр.Разград.

-Молба-декларация вх.№ Л-175/28.08.2010г. /л.51/ – следва да се върне на Дирекция „Социално подпомагане”-гр.Разград.

6. Приложеният оригинал на Експертно решение № 2490/28.12.2009г. /л.44/ на ТЕЛК при МБАЛ – гр.Разград,на основание чл.53,ал.1,б.“а“ от НК,се отнема в полза на държавата и следва да остане приложен към делото.

ІV. ДРУГИ УСЛОВИЯ     

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

На страните е известно и същите се съгласяват с правните последици от споразумението,а именно,че след одобряването му от съда,определението по чл.382 от НПК е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда за подс.А.Ш.А. и не подлежи на обжалване.

Долуподписаният А.Ш.А., ЕГН **********, на основание чл.381,ал.6 от НПК декларирам, че съм съгласен със споразумението и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

РАЙОНЕН ПРОКУРОР:

/Л.ГЕОРГИЕВ/                                            

 

ЗАЩИТНИК:                                                   

                     /адв.Н.С./                                                    

 

ПОДСЪДИМ:

                      /А.А./

 

         Съдът след като се убеди, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала,

                   О П Р Е Д Е Л И :

         ОДОБРЯВА постигнатото между  подс. А.Ш.А., представляван от защитника си адв. Н.С. ***, представлявана от прокурор Л. Георгиев споразумение, съгласно което:

ПОДСЪДИМИЯТ А.Ш.А., роден на ***г***, адрес ***, български гражданин, с основно образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН ********** се признава  ЗА ВИНОВЕН  в това, че За периода от 26.01.2010г. до 30.06.2014г., включително, в гр.Разград и в гр.Лозница, действайки в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ -  експертно решение № 2490/28.12.2009г., на който е придаден вид, че е  издаден от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св.Иван Рилски“-гр.Разград, представен на 26.01.2010г. пред ПОЛИНА И.И. – служител на Районно управление „Социално осигуряване“-гр.Разград /сега ТП на НОИ-гр.Разград/ и на 28.04.2010г. пред ГАЛИНА МАРИНОВА КАЛУДЕВА – служител на Дирекция „Социално подпомагане“ - Разград, е получил  без правно основание чуждо движимо имущество:

-пари, на обща стойност 7 397,54 лева, представляващи изплатени лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и лична социална пенсия за инвалидност, собственост на НОИ-гр.София,

-пари, на обща стойност 594,75 лева, представляващи изплатени месечни добавки за социална интеграция за транспортни услуги, собственост на Агенция за социално подпомагане-гр.София, всичко на обща стойност 7 992,29 лева, с намерение да го присвои, като до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд полученото имущество е било заместено  – престъпление по чл.212б, ал.1, т.1 във вр.с чл.212, ал.1 във вр.с чл.26, ал.1 от НК, като му налага наказание при условията на чл. 54 ал.1 от НК  ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, чието изпълнение на основание чл. 66 ал.1 от НК   ОТЛАГА за изпитателен срок от  ТРИ ГОДИНИ.

Възпитателната работа по отношение на подс. А.А.  възлага  на РИ от РУ МВР по местоживеенето му.

Осъжда подс. А.  да заплати по сметка на ОД МВР  - Разград за разноски на ДП сумата от 309.29 лева.

Приложените по делото като писмени доказателства оригинали на документи:

- Заявление № МП-4148/26.01.2010г. /л.36-37/ и Заявление № МП-4149/26.01.2010г. /л.40/ и Екпертно  решение № 2187/13.11.2008г. /л.42/ – следва да се върнат на ТП на НОИ-гр.Разград.

- Молба-декларация вх.№ Л-175/28.08.2010г. /л.51/ – следва да се върне на Дирекция „Социално подпомагане”-гр.Разград.

Приложеният оригинал на Експертно решение № 2490/28.12.2009г. /л.44/ на ТЕЛК при МБАЛ – гр.Разград, на основание чл.53,ал.1,б.“а“ от НК отнема в полза на държавата и следва да остане приложен към делото.

         Прекратява производството по нохд 372/2018 г. по описа на РС Разград.

          Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в     14.10 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в с.з.

 

 

 

                                      

                                РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.

 

 

                                                                2.

 

 

                                       СЕКРЕТАР: