П Р О Т О К О Л

 

 

2018 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На   шестнадесети юли                                                                   2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ И.

                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  К.С.

                                                                            С.Я.

 

 

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор: ДЕСИМИРА НЕДКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 449 по описа за 2018 година

На именното повикване в 10.30 часа, се явиха:

 

ЗА РРП се явява прокурор Недкова.

ПОДСЪДИМИЯТ Б.А.К. редовно призован, явява се лично, и със защитник адв. З.И. от досъдебното производство.

ПОСТРАДАЛАТА редовно призована, не се явява.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на разпоредителното заседание, тъй като пострадалата е редовно призована за днешното съдебно заседание. Нямам искания за отводи към съдебния състав.

АДВ. И.: Да се даде ход на разпоредителното заседание. Нямаме искания за отводи към съдебния състав.

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на разпоредителното заседание, тъй като лицата по чл. 247б от НПК са редовно призовани за съдебното заседание, поради което на основание чл. 247б, ал. 2 от НПК, съдът

          О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ.

СЪДЪТ дава възможност на явилите се страни да заявят становището си по въпросите визирани в чл. 248 от НПК.

ПРОКУРОРЪТ: Считам, че делото е подсъдно на РРП и правилата за местната и родова подсъдност. Няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство. Липсват допуснати на досъдебното производство отстраними съществени нарушения на процесуалните правила довели до ограничаване правата на обвиняемата и пострадалата. Тъй като междувременно договорихме споразумение с подсъдимия и неговия защитник считам, че е налице основание за разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК. Липсва основание за разглеждане на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия, или съдебен заседател, назначаването на друг защитник, вещо лице, преводач, тълковник или извършване на съдебни следствени действия по делегация. Спрямо подсъдимия е взета мярка „подписка“ и няма основание да бъде искано нейното изменение. Нямам искания за събиране на нови доказателства. С оглед изявлението за сключено споразумение с подсъдимия и неговия защитник считам, че производството следва да продължи днес по реда на чл. 252, ал. 1 от НПК.

АДВ. И.: Считам, че делото е подсъдно на РРП и правилата за местната и родова подсъдност. Няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство. Липсват допуснати на досъдебното производство отстраними съществени нарушения на процесуалните правила довели до ограничаване правата на обвиняемата и пострадалата. Тъй като междувременно договорихме споразумение с прокуратурата считам, че е налице основание за разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК. Липсва основание за разглеждане на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия, или съдебен заседател, назначаването на друг защитник, вещо лице, преводач, тълковник или извършване на съдебни следствени действия по делегация. Спрямо подсъдимия е взета мярка „подписка“ и няма основание да бъде искано нейното изменение. Нямаме искания за събиране на нови доказателства. Не следва да бъде насрочвано делото за друго съдебно заседание и с оглед постигнатото споразумение то да продължи по реда на глава 29 от НПК.

СЪДЪТ след като изслуша становището на страните във връзка с въпросите по чл. 248 от НПК намира следното: Предвид внесения в съда обвинителен акт спрямо подсъдимия Б.А.К. за престъпление по чл. 213а, ал. 1 от НК извършено в с. Ловско, общ. Лозница намира, че родово и местно подсъдно е делото на Разградския районен съд, тъй като деянието е довършено на територията, чийто обхват е в пределите на Районен съд гр. Разград, и извършеното деяние не е подсъдно на по-горен или военен съд.

Няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство.

Няма допуснато на досъдебното производство отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия или на пострадалата.

Предвид направеното искане от двете страни и изразеното от тях становище, че са постигнали споразумение делото следва да бъде разгледано по реда на глава 29 от НПК.

Няма основание за разглеждане на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия, или заседател, назначаването на вещо лице, преводач, или тълковник или извършване на следствени действия за разпит по делегация.

Предвид процесуалното поведение на подсъдимия и становището на прокурора и защитата, няма основания за изменение на взетата спрямо подсъдимия Б.А.К. мярка за неотклонение „подписка“.

Няма междувременно направено искане за събиране на нови доказателства.

Няма депозирани искания за конституиране на други страни в процеса до датата на разпоредителното заседание, и съответно няма основание за насрочване на делото за друго съдебно заседание, и призоваването на други лица, поради което, съдът

          О П Р Е Д Е Л И:

ПРОДЪЛЖАВА производството по реда на глава 29 от НПК.

СНЕМА самоличността на подсъдимия.

Б.А.К. – роден на *** ***, живущ в Р Турция, постоянен адрес ***, български гражданин, с основно образование, неженен, неосъждан, ЕГН **********.

ПОДСЪДИМИЯТ: Получил съм препис от обвинителния акт.

ПРОКУРОРЪТ: Представям сключеното споразумение с подсъдимия и неговия защитник. Същото касае престъпление, което не сред визираните в чл. 371, ал. 2 от НПК, от деянието не са настъпили имуществени вреди. Считам, че сме постигнали наказание, което отговаря на целите на чл. 36 от НК, поради което като считам, че сключеното споразумение не противоречи на закона и морала, предлагам да го одобрите.

АДВ. И.: Сключили сме споразумение на прокуратурата относно размера и вида на наказанието, като считам че същото отговаря на закона, и моля да го одобрите.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ не предлага промени в споразумението, поради което и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК вписва следното съдържание на окончателното споразумение.

 Днес, 16.07.2018г., в гр.Разград, на основание чл.384 вр. чл.381-383 НПК се сключи настоящото споразумение за решаване на НОХД 449/2018г. по описа на РС- Разград между Десимира Недкова- прокурор при Районна прокуратура- гр.Разград и адв.З.И.- защитник на подсъдимия Б.А.К., по силата на което:

І. Подсъдимият Б.А.К., ЕГН**********, роден на ***г***, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, неосъждан, постоянен адрес:***, адрес ***, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН за това, че за  времето  от  14.02.2017г.  до  29.03.2017г.  в  с.Ловско, общ.Лозница,  с  цел   да    принуди  С.  З.  А. ***, да  се  разпореди  с  вещи- пари в размер на 1000  лева, я  заплашил  с разгласяване на позорящи обстоятелства и друго противозаконно действие с тежки последици за нея- престъпление по чл. 213а, ал.1 от НК.

ІІ. Страните се споразумяха за така извършеното престъпление по чл.213а, ал.1 НК при условията на чл.55, ал.1, т.1 НК на подсъдимият Б.А.К. да бъдат наложени НАКАЗАНИЯ:

- „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от  ШЕСТ МЕСЕЦА,чието  изпълнение на основание чл.66, ал.1 НК се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ и

- „ГЛОБА“ в размер на 300 лева.

Възпитателната работа по отношение на подсъдимият К.   се възлага на ПИ при РУ МВР-гр.Тервел по местоживеенето му.

ІІІ. Престъплението, за което се сключва настоящото споразумение не е сред визираните в чл.381, ал.2 НПК и с него не са причинени имуществени вреди.

ІV. Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

V. Подсъдимият Б.А.К. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

                                                           ПРОКУРОР:

                                                                               /Д.Недкова/

 

 ЗАЩИТНИК:                                                               ПОДСЪДИМ:  

                   /адв. Зл.И./                                                      /Б.К./    

 

 

СЪДЪТ, след като се убеди, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала

          О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА постигнатото между Районна прокуратура гр. Разград, представлявана от прокурор Десимира Недкова, подсъдимият Б.А.К., и неговия защитник адв. Зл. И. споразумение, съгласно което:

ПОДСЪДИМИЯТ Б.А.К., ЕГН**********, роден на ***г***, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, неосъждан, постоянен адрес:***, адрес ***, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН за това, че за  времето  от  14.02.2017г.  до  29.03.2017г.  в  с.Ловско, общ.Лозница,  с  цел   да    принуди  С.  З.  А. ***, да  се  разпореди  с  вещи - пари в размер на 1000  лева, я  заплашил  с разгласяване на позорящи обстоятелства и друго противозаконно действие с тежки последици за нея- престъпление по чл. 213а, ал.1 от НК, като му налага НАКАЗАНИЯ при условията на чл.55, ал.1, т.1 НК - „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от  ШЕСТ МЕСЕЦА, чието  изпълнение на основание чл.66, ал.1 НК  ОТЛАГА за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ и  „ГЛОБА“ в размер на 300 лева.

Възпитателната работа по отношение на подсъдимият К.   ВЪЗЛАГА на ПИ при РУ МВР-гр.Тервел по местоживеенето му.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 449/18 година по описа на Районен съд гр. Разград.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 10.51 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                             2.