Р Е Ш Е Н И Е

Номер                                                 25.07.2018 г.                                      гр.Разград

В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

Разградският районен съд

На  двадесет и пети юли                                          две хиляда и осемнадесета година

в закрито съдебно заседание в състав:

 

 ПРЕДСЕДАТЕЛ: НЕЛИ ГЕНЧЕВА                                       

Секретар:   

Прокурор:

като разгледа гр.д. №2354/2017 г. по описа на РРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

           

 

            Производството е по реда на чл.247 от ГПК.

            Депозирана е молба от ищеца „Топлофикация Разград“ЕАД, с която иска от съда да допусне поправка на явна фактическа грешка в постановеното по настоящото дело съдебно решение, като в абзац втори от диспозитива, ред четвърти вместо 75 лв. да се чете 275 лв. Сочи, че съдът е изразил воля да присъди разноските, но погрешно е изчислил техния размер.

            Ответникът „Търговия-99“АД считат молбата за неоснователна. Сочат, че не е налице явна фактическа грешка, тъй като няма различие в мотивите и диспозитива на съдебното решение. Според становището им, ако има грешка при изчисляване на разноските, същата е следвало да бъде отстранена по реда на чл.248 от ГПК, но срокът за това, регламентиран в ал.1 на тази разпоредба е изтекъл.

            При постановяването на решение №9/19.01.2018 г. по настоящото дело  съдът е присъдил в полза на ищеца сумата 75 лв. за направените разноски по същото дело.  В мотивите към това решение – абзац първи на л.5 от делото, съдът ясно е посочил, че разноските, които ответникът следва да заплати на ищеца в това производство са в размер на 75 лв.  Следователно не се касае за очевидна фактическа грешка, изразяваща се в разминаване между приетото в мотивите и постановеното в диспозитива на съдебното решение, а за неправилно постановено решение в частта за разноските, тъй като не е присъдена сумата 200 лв., платени  като депозит за възнаграждението на вещото лице.

            Срокът за обжалване на решението, респ. срокът за изменение на решението в частта за разноските е изтекъл на 27.02.2018 г. Вероятно именно затова  ищецът в подадената от него молба от 21.05.2018 г. е поискал поправка на явна фактическа грешка, а не изменение в частта за разноските.

            Така подадената молба обаче се явява неоснователна и следва да бъде оставена без уважение.

             Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р Е Ш И :

 

            ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на „Топлофикация Разград“ЕАД, ЕИК 116019472  за поправка на явна фактическа грешка чрез поправка на сумата, изписана в диспозитива на решението, абзац втори, ред четвърти от 75 лв. на 275 лв.

            Решението  подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването на страните пред ОС Разград.

 

                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: