РЕШЕНИЕ

 

302,  28.08.2018г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На седемнадесети Юли 2018година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар: Сребрена Русева

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд №406 по описа за 2018г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от  « Лазимекс « ЕООД гр. Разград, ЕИК***, със седалище и адрес на управление гр. Разград, *****, представлявано от Управител Е.К.против НП № 327213-F371458/ 19.03.2018г. на  Директор Дирекция « Контрол» при ТД на НАП гр.Варна, с което на жалбоподателя за нарушение на чл.86, ал.1, т.2 и т.3 от ЗДДС, е наложено административно наказание „имуществена санкция”  в размер на  2231,03лева на основание чл.180а, ал.5 вр. Ал.1 от ЗДДС. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е неправилно и незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на материалния и процесуалния закон и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание, при редовно призоваване, за явява жалбоподателя се явява упълномощен повереник, който поддържа жалбата по изложените в нея основания.  

Представителят на наказващия орган ТД на НАП – Варна, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното: На 01.02.2018г.  св. С.Н. – Гл. инспектор по приходи при ТД на НАП – Варна, ИРМ – Разград извършила проверка за установяване на несъответствия по данни от системата VIES, от информационната система на ТД на НАП Варна и по документи представени от проверяваното лице - « Лазимекс « ЕООД гр. Разград, ЕИК***, при която установила, че по общо 20бр. фактури, както следва № № от 70089655, всичките издадени на 01.04.2017г., « Лазимекс « ЕООД гр. Разград, ЕИК*** е осъществило ВОП, на обща стойност 56225,62 лв. с белгийски контрагент, като не е начислило, като данъчно задължено лице, платец по Глава VІІІ от ЗДДС, изискуемия ДДС за получен ВОП в срок до 16.05.2017г.  Това задължение « Лазимекс « ЕООД гр. Разград, ЕИК*** е изпълнило със СД по ЗДДС за м. Юни 2017г., т.е. със 2 месеца закъснение. Проверката приключила с Протокол № П – 03001718003389-073-001/01.02.2018г. За констатираното нарушение и на база представените от проверката документи, на 01.02.2018г. в офис на ТД на НАП Варна в гр. Разград, в присъствие на упълномощено от управителя на дружеството лице по пълномощно от 18.07.2017г. с нотариална заверка на подписа на Нотариус № 291 на НК с район на действие РС – Разград по т.12 от същото, бил съставен и АУАН № F371458, в който нарушението е описано по посочения начин, квалифицирано като такова по чл. 86, ал.1, т.2 и т.3 от ЗДДС. АУАН връчен срещу подпис на упълномощеното лице, което вписало „ нямам възражетния „. В срока по чл.44 от ЗАНН, жалбоподателят не депозирал писмени възражения по АУАН пред адм. наказващия орган. В хода на адм. наказателното производство било установено, че по отношение на жалбоподателя има влязло в сила НП № 230778- F281862/ 06.12.2016г. за същото такова нарушение. На база съставения АУАН на 19.03.2018г. е издъдено и процесното НП, в което нарушението е описано по идентичен с АУАН начин, квалифицирано е като такова по чл. 86, ал.1, т.2 и т.3 от ЗДДС, а на основание чл.180а, ал.5 вр. Ал.1 от ЗДДС, адм. наказващия орган е наложил наказание  „имуществена санкция”  в размер на  2231,03лева, размера, на която се явява 20 на сто от неначисления данък / повторно нарушение/. НП редовно връчено на 03.05.2018г. на пълномощник на санкционираното лице, жалбата срещу него постъпила при адм. наказващия орган на 14.05.2018г. с пощенско клеймо от 10.05.2018г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.  

По същество е неоснователна.

Наказателното постановление, както и Актът за установяване на извършеното от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност, форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано, като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. Въз основа на това, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

В този смисъл намира възраженията на жалбоподателя изцяло за неоснователни. Разпоредбата на чл.86, ал.1 от ЗДДС задължава жалбоподателя да начисли изскуем данък, като: 1. издаде данъчен документ, в който посочи данъка на отделен ред; 2. включи размера на данъка при определяне на резултата за съответния данъчен период в справка-декларацията по чл. 125 за този данъчен период; 3. посочи документа по т. 1 в дневника за продажбите за съответния данъчен период. Като регистриран търговец по смисъла на  ТЗ, « Лазимекс « ЕООД гр. Разград, ЕИК*** е длъжно да води своевременно и точно счетоводството си като изпълнява своевременно и точно задълженията си към данъчната администрация. Като не е сторил това, жалбоподателят действително е извършил вмененото му във вина нарушение. Наложената от адм. наказващия орган санкция е определена съгласно разпоредбата на чл. 180а, ал.5 вр. Ал.1 от ЗДДС, поради което се явява адекватна на извършеното нарушение.

Съдът намира възраженията на жалбоподателя за неоснователни. В приложеното по делото пълномощно – т.12 ясно и точно е указано, че посочените в пълномощното лица притежават представителна власт по отношение на дружеството пред всички държавни инстанции във връзка със съставяне, подаване и получаване на всякакви документи. В този ред на мисли безспорно НАП е държавна инстанция, а процесното НП е документ, от категорията „всякакви“.

Не са налице и множество адм. нарушения, доколкото жалбоподателят дължи едно действие пред съответната данъчна администрация – да подаде в срок, информация за дължимия и начислен ДДС и като не е сторил това е извършил процесното адм. нарушение с бездействие.

В този смисъл като правилно и законосъобразно, обжалваното НП следва да бъде потвърдено.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА НП № 327213-F371458/ 19.03.2018г. на  Директор Дирекция « Контрол» при ТД на НАП гр.Варна, с което на « Лазимекс « ЕООД гр. Разград, ЕИК***, със седалище и адрес на управление гр. Разград, *****, представлявано от Управител Е.К.за нарушение на чл.86, ал.1, т.2 и т.3 от ЗДДС, е наложено административно наказание „имуществена санкция”  в размер на  2231,03лева на основание чл.180а, ал.5 вр. Ал.1 от ЗДДС, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: