Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

№288                                  13.08.2018 година,                    град Разград

 

                                          В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на тринадесети юли                                       две хиляди и осемнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

секретар Ганка Атанасова

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията  НАХД   415 по описа за  2018г.

              За да се произнесе, съдът съобрази следното:

            Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от “АРОН ЛОГИСТИК” ЕООД гр. Разград против наказателно постановление № 37-0000286 от 16.05.2018г. на  Началник Областен отдел „Автомобилна администрация” –гр. Разград, с което за нарушение на чл.38, ал.1, т.1 от Наредба №Н-3 от 07.04.2009г. на МТ  и на основание чл.96г, ал.2, пр.1 от ЗАвП на обжалващото  дружество е наложено адм. наказание „имуществена санкция” в размер на 3000 лв. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно и моли за отмяната му.

           В съдебно заседание  повереникът на жалбоподателя поддържа жалбата.

            Административнонаказващият, орган редовно призован, не изпраща представител.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

             С обжалваното Наказателно постановление № 37-0000286 от 16.05.2018г. на  Началник Областен отдел „Автомобилна администрация” –гр. Разград за нарушение на чл.38, ал.1, т.1 от Наредба №Н-3 от 07.04.2009г. на МТ  и на основание чл.96г, ал.2, пр.1 от ЗАвП на обжалващото  дружество “АРОН ЛОГИСТИК” ЕООД гр. Разград е наложено адм. наказание „имуществена санкция” в размер на 3000 лв.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №249182/02.04.2018г., съставен на жалбоподателя от инспектор към ОО “АА”Тръговище. В  НП е отразено, че на 02.04. 2018г. в Областен отдел “АА” гр. Разград, бул. Априлско въстание №3, при извършване на комплексна проверка на превозвача „Арон логистик“ ООД, извършващ международен  превоз на товари с Лиценз №7626/03.10.2016г., се установило, че превозвачът не е извличал информацията записана в дигиталния апарат на товарния автомобил Рено Премиум с рег. №****от категория №3, собственост на „Арон логистик“ ООД, оборудван с тахографски апарат Siemens AG №1055242-06-02-08-161 за периода 14.01.2017г.  до 12.03.2018г. повече от една година. Нарушението е констатирано при извадка от паметта на тахографа от 12.03.2018г.  

           Като свидетел е разпитан актосъставителя Д. С., който в показанията си потвърждава отразените в акта и НП констатации. Сочи, че от данните, които им били предоставени при проверката на фирмата, не било видно дали на  всеки 90 дни е сваляна информация от дигиталния апарат. 

            Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира от правна страна следното: Съдът намира, че  при издаването на АУАН и НП са допуснати съществени нарушения на нормативните правила, което обуславя отмяната на НП, като незаконосъобразно. На първо място следва да се посочи, че в Наказателното постановление  няма указание относно действителното място на нарушението. Сочи се, че нарушението било установено при проверка на фирмата в Областен отдел “АА” Разград, но това не е реалното място на нарушението, а мястото където е извършена документална проверка. В този смисъл реалното място на нарушението остава неуказано. На следващо място съдът намира, че от фактическа страна в НП не са  очертани конкретните обстоятелства относно визираното нарушение. Като нарушение се визира това, че в съответен период превозвачът не бил извличал информацията записана в дигиталния апарат на товарен автомобил. Чл.38, ал.1, т.1 от Наредба №Н-3 от 07.04.2009г. на МТ  въвежда изискване за извличане на данни от тахографа най-малко веднъж на 90 дни. Това означава, че от акта и НП следва да е ясно, колко превоза са извършени и в какъв времеви  период за всеки превоз, защото от извършването на превоза  тече посоченият 90-дневен срок, който срок тече за всеки отделен превоз. Така всяко извършване на превоз, без в нормативния срок да са извлечени данни от апарата, се явява самостоятелно деяние. В акта и НП не е отразено, колко такива превози са налице в общия период, за да се прецени поотделно изтичането на срока по Наредбата за всеки от тях, т.е не е ясно  кога точно и колко пъти е следвало да бъдат извлечени данните от дигиталния апарат. В крайна сметка не е ясно за колко деяния става дума – дали се визира едно деяние или повече, кога е последното деяние и какъв срок е изтекъл от тогава /с оглед преценката за спазването на срока по чл.34 от ЗАНН/. Тези неясноти се явяват нарушение на чл. 57, ал.1, т.5 от ЗАНН.  Всичко това нарушава правата на санкционираното лице да разбере какво му се вменява от фактическа страна, води до  незаконосъобразност на Наказателното постановление и налага отмяната му на формално основание.

            Воден от изложените съображения, Съдът

 

                               Р  Е  Ш  И :

 

                 ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 37-0000286 от 16.05.2018г. на  Началник Областен отдел „Автомобилна администрация” –гр. Разград, с което за нарушение на чл.38, ал.1, т.1 от Наредба №Н-3 от 07.04.2009г. на МТ  и на основание чл.96г, ал.2, пр.1 от ЗАвП на обжалващото  дружество “АРОН ЛОГИСТИК” ЕООД гр. Разград е наложено адм. наказание „имуществена санкция” в размер на 3000 лв.  

                  Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: