РЕШЕНИЕ

 

310                                   16.08.2018г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на   деветнадесети юли                        две хиляди и осемнадесета   година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: Сребрена Русева

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №437 по описа за 2018г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Г.М.Д. *** срещу Наказателно постановление  №18-1075-000697 от 16.05.2018г., на Началник сектор към ОДМВР Разград, с-р «Пътна полиция», с което на жалбоподателя на основание чл.177, ал.1, т.2 пр.1  от ЗДвП за нарушение на чл. 150а, ал.1   от същия закон му е наложена глоба от 300 лв.  Счита НП за незаконосъобразно и моли за отмяната му.

В съдебното заседание  жалбоподателят не се явява и не изпраща представител.

За наказващия орган ОД на МВР гр.Разград не се явява представител. В писмено становище сочат аргументи за неоснователност на жалбата.  

За Разградска районна прокуратура не се явява прадставител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното  Наказателно постановление №18-1075-000697 от 16.05.2018г., на Началник сектор към ОДМВР Разград, с-р «Пътна полиция» на жалбоподателя Г.М.Д. *** на основание чл.177, ал.1, т.2 пр.1  от ЗДвП за нарушение на чл. 150а, ал.1   от същия закон му е наложена глоба от 300 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №Г714073/01.05.2018г. от младши автоконтрольор към ОД на МВР Разград. В акта и НП се сочи, че на 01.05.2018г. около 22,15 часа в с Езерче на ул. Преспа в посока център на селото, жалбоподателят управлявал лек автомобил «Пежо 307» с рег. ***, собственост наЮ.Г.К., като водачът /жалбоподателят/ не притежавал валидно свидетелство за управление за категорията към която спада управляваното от него превозно средство. Прието е, че така е нарушил чл.150а, ал.1 от ЗДвП.

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския служител Д. В. /актосъставителя/, който потвърждава обстоятелствата отразени в акта. Сочи, че се явил на мястото по сигнал за автопроизшествие. Там заварил автомобила блъснат в стълб. Жалбоподателят бил там, но твърдял, че не той е управлявал автомобила. Очевидец на произшествието е лицето А.М., която видяла жалбоподателя да управлява автомобила и именно по нейните обяснения полицейските служители установили авторството на жалбоподателя. Копие от писмените обяснения на лицето А.М. са приложени по делото /л.11/ и видно от същите свидетелката действително е видяла жалбоподателя да управлява автомобила, при коет отой  се блъснал в стълба. Приложоени са обяснения и на лицето Ю. К., собственика на автомобила, който е посочил, че е сключил с жалбоподателя предварителен договор за продажба на процесния автомобил и му го е предал заедно с всички докуметни. Копие от предварителния договорвн е приложено. С оглед тези доказателствени данни съдът намира за доказано, че именно жалбоподателят е управлявал автомобила и предизвикал произшествието. Автомобилът е бил във владение на жалбоподателя в относимия период и жалбоподателят е видян от лицето А. М. да управлява автомобила в процесния момент. Жалбоподателят нямал издадено валидно СУМПС за съответната категория  към момента на проверката, а именно за МПС категория «В», която е изискуемата категория за управляваното от него МПС – това обстоятелство е установено от полицейските служители чрез справка в база данни, а и този  въпрос не е спорен по делото. При това съдът намира, че обстоятелствата по акта и НП са доказани, като се съобразява и с доказателствената сила на съставения акт.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: 

Наказателното постановление и съставения акт са законосъобразни   - не страдат от процесуални пороци и не е допуснато нарушение на материалния закон. Съдът намира, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му нарушение. Това  е установено по категоричен начин от доказателствата по делото. Жалбоподателят е управлявал МПС без да притежава СУМПС за МПС от съответната категория- извършвал е управлението без свидетество за управление на МПС, което да е валидно за категорията към която спада управляваното от него МПС. В този смисъл правните изводи на наказващия орган са правилни. От субективна страна жалбоподателят е действал умишлено  при това нарушение – същият безспорно е съзнавал неправоспособността си към момента на проверката, но не се е съобразил със забраната за управление на МПС от лица, непритежаващи СУМПС, валидно за категорията към която спада съответното МПС. Поради това е нарушил чл.150а, ал.1  от ЗДвП и правилно е санкциониран на основание чл.177, ал.1, т.2, пр.1 от ЗДвП. Наложеното му наказание е действително в максималния  законов размер, но съдът намира, че в случая същото не следва да бъде намалявано. Видно от представената справка жалбоподателят многократно е наказван за нарушения по ЗДвП и явно приложените санкции не дават резултат. Управлението на автомобили от лица, без съответно СУМПС е крайно тежко нарушение, носещо съществена опасност за движението по пътищата. Подобни деяния са абсолютно недопустими и явно зачестяват, което налага и решителни мерки за предотвратяването им. При това усилията за преустановяването на подобен род деяния  налагат да се обърне съществено внимание и на генералната превенция. Затова и съдът намира, че в случая наложеното на жалбоподателя наказание следва да се приеме за справедливо.

Поради всичко изложено НП следва да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  №18-1075-000697 от 16.05.2018г., на Началник сектор към ОДМВР Разград, с-р «Пътна полиция», с което на жалбоподателя Г.М.Д. *** на основание чл.177, ал.1, т.2 пр.1  от ЗДвП за нарушение на чл. 150а, ал.1   от същия закон му е наложена глоба от 300 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: