П Р О Т О К О Л

 

 

2018 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На   двадесети август                                                        2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

                           

        

Секретар: Пенка Тоцева

Прокурор: ПАВЛИНА УЗУНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело №     618      по описа за 2018 година

На именното повикване в 10:00 часа, се явиха:

 

         ЗА Районна прокуратура гр. Разград прокурор Узунова

         ПОДСЪДИМИЯТ, призован, по реда на чл. 358, ал. 3 НПК,  се явява лично и със защитник адв. Р. М.

         СВИДЕТЕЛИТЕ призовани не се явяват

         ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото. Прилагам разписка, удостоверяваща призоваването на свидетели, както и призовка че е връчен обвинителен акт на подсъдимия. Постигнали сме споразумение и моля настоящото съдебно заседание да протече по реда на гл. 29 НПК. Нямам искания за отводи към съдебния състав.

АДВ. М.: Да се даде ход на делото. Да бъде разгледано същото по реда на гл. 29 НПК. Нямам искания за отводи към съд. състав.

С оглед изявлението на страните съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ход на делото по реда на гл. 29 НПК

СНЕМА самоличността на подсъдимия

Б.Н.А. – роден на *** ***, български гражданин, със средно образование, женен, неосъждан, ЕГН **********

ПОДСЪДИМИЯТ: Получил съм препис от обв. акт.

ПРОКУРОРЪТ: Представяме Ви споразумение. Считаме, че след като бе съобразена опасността на деянието, дееца, така уговореното наказание не противоречи на закона и морала и моля да бъде одобрено. Мотивите да не наложим наказанието глоба, е това че подсъдимият е безработен и е регистриран на борсата.

АДВ. М.: Действително, както заяви представителят на държавното обвинение, постигнали сме споразумение, което сме представили. Моля да одобрите същото, като не противоречащо на закона и морала.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ не предлага промени в споразумението, поради което и на  основание чл. 382, ал. 6 НПК вписва следното съдържание на окончателното споразумение:  

 

         І.СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

 

Настоящото споразумение се сключва между  адв.Р.М. – АК - гр.Сливен,защитник на подс. Б.Н.А., роден на *** ***, български гражданин, със средно специално образование, женен, безработен, неосъждан, ЕГН **********, адрес за призоваване: с. Дянково, общ. Разград, ул. “Преслав“ № *  и ПАВЛИНА УЗУНОВА  - прокурор в РП-гр.Разград.

                  

ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

 

Настоящото споразумение касае НОХД № 618/2018г. по описа на Районен съд-гр.Разград, водено срещу подс.Б.Н.А. за това, че:

 

На 04.08.2018г., на път Е-70 /гр.Разград-гр.Шумен/, до бензиностанция „Петрол“, е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил “Опел Вектра“ с рег.№ ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,48 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

 

ІІІ.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

 

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си подс.Б.А. е осъществил от обективна и субективна  страна състава на престъплението по чл.343б, ал.1 от  НК.

 

 2.Приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс.Б.А., при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК – 11 месеца „Лишаване от свобода”, чието изпълнение, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

3.На основание чл.55, ал.3 от НК страните приемат на обв.Б.А. да не се налага по-лекото наказание Глоба от 200 до 1000 лева предвидено наред с наказанието Лишаване от свобода за престъплението по чл.343б, ал.1 от НК.

 

4.Възпитателната работа по отношение на подс.Б.А. се възлага на РИ при РУМВР по местоживеенето му.

 

5.На основание чл.343г във вр.с чл.343б, ал.1 от НК на обв.Б.А. се налага наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 1 година и 6  месеца, като на основание чл.59, ал.4 от НК се зачита времето, през което обв.Б.А. е лишен от това право по административен ред, считано от 04.08.2018г.

 

6.На основание чл.59, ал.2 от НК се зачита времето, през което подс.Б.А. е бил задържан по реда на ЗМВР за срок от 24 часа.

 

7.Разноски по делото - няма.

 

ІV. ДРУГИ УСЛОВИЯ

 

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

На страните е известно и същите се съгласяват с правните последици от споразумението, а именно,че след одобряването му от съда,определението по чл.382 от НПК е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда за подс. Б.Н.А. и не подлежи на обжалване.

Долуподписаният Б.Н.А., ЕГН **********, на основание чл.381,ал.6 от НПК декларирам, че съм съгласен със споразумението и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

ПРОКУРОР:

                       /П.УЗУНОВА/                                             

 

 

 

ЗАЩИТНИК:

                         /Р. М./ 

 

 

ПОДСЪДИМ:

                        /Б.А./

         СЪДЪТ, след като се убеди, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала

                   О П Р Е Д Е Л И:

         ОДОБРЯВА постигнатото между подсъдимия Б.Н.А., ЕГН **********, представляван от защитника си адв. Р. М. от Адвокатска колегия гр. Сливен и Районна прокуратура гр. Разград, представлявана от прокурор П. Узунова, споразумение, съгласно което: 

         ПОДСЪДИМИЯТ Б.Н.А. се ПРИЗНАВА за ВИНОВЕН в това, че на 04.08.2018 г., на път Е-70 (гр.Разград-гр.Шумен), до бензиностанция „Петрол“, е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил “Опел Вектра“ с рег.№ ***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, а именно 2,48 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК, като му НАЛАГА наказание при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК ЕДИНАДЕСЕТ МЕСЕЦА „Лишаване от свобода”, чието изпълнение, на основание чл. 66, ал. 1 от НК, ОТЛАГА за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

         НА основание чл. 55, ал. 3 от НК не налага на подс. Б. А. по-лекото наказание Глоба от 200 до 1000 лева предвидено наред с наказанието Лишаване от свобода за престъплението по чл.343б, ал.1 от НК.

ВЪЗПИТАТЕЛНАТА работа по отношение на подс. Б. А. ВЪЗЛАГА на РИ при РУМВР по местоживеенето му.

НА основание чл.343г във вр.с чл.343б, ал.1 от НК НАЛАГА на подс. Б. А. наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от ЕДНА ГОДИНА и ШЕСТ МЕСЕЦА, като на основание чл. 59, ал. 4 от НК ЗАЧИТА времето, през което същият е лишен от това право по административен ред, считано от 04.08.2018г.

НА основание чл.59, ал.2 от НК ЗАЧИТА времето, през което подс.Б. А. е бил задържан по реда на ЗМВР за срок от 24 часа.

         ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 618/2018 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 10.15 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

СЕКРЕТАР:                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: