Мотиви към Решение  №318/02.08.2018г., постановено по НАХД №513/2018г. по описа на Разградския районен съд .

 

                 

Разградска районна прокуратура е внесла постановление по реда на чл.375 от НПК срещу обвиняемия Д.Ф.В. ***, за това, че на 26.06.2018 г. в с. Дянково, обл. Разград, е управлявал моторно превозно средство - мотоциклет, неустановена марка и модел, с номер на рама - SSL1T*2001280*, което не е регистрирано по надлежния ред, предвиден в чл. 140 от Закона за движението по пътищата и Наредба № 1-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, издадена от министъра на вътрешните работи - престъпление по чл. 345 ал.2 във вр. с ал. 1 от НК.

В заседанието пред РРС представителят на РРП поддържа съдържащото се в постановлението предложение  срещу  обвиняемия.

Обвиняемият не се е явил в съдебното заседание и делото е разгледано в негово отсъствие на основание чл.378, ал.1, изр.2 от НПК. Защитникът му моли за налагане на минимално наказание.

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Обвиняемият Д.Ф.В. е роден на ***г***. Не е осъждан.

Обвиняемият Д.Ф.В. е неправоспособен водач на МПС – не притежава СУМПС. Живеел в с. Дянково.

Обв. Д. В. притежава и ползва мотоциклет неустановена марка и модел, с номер на рама - SSL 1Т*2001280*.  До настоящия момент обвиняемият  не е регистрирал горепосоченото МПС в Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР - гр. Разград, видно от приложената справка /л.27 от ДП/.

На 26.06.2018 г. свидетелите М. Е. и М. В., полицаи при РУ на МВР- Разград, осъществявали контрол по ЗДвП в с. Дянково, общ. Разград. Около 19,00 ч. придвижвайки се със служебния лек автомобил по ул. “П. Хилендарски“ в същото село, до дом № 7, те забелязали движещият се по улицата черен мотоциклет без поставена регистрационна табела. Полицейските служители подали светлинен и звуков сигнал на водача на мотоциклета за да спре. След проверка на личната карта на водача полицейските служители установили самоличността му -  това бил именно обв. Д. В.. Последният заявил, че не притежава СУМПС, а така също, че няма никакви документи за мотоциклета, поради което не може да го регистрира в КАТ.

Свидетелите извършили проверка и установили, че мотоциклета не е регистриран по надлежния ред в Р. България, а така също че обв. Д. В. действително не притежава СУМПС, т. е. същият е неправоспособен водач.

За констатираните нарушения на обв. Д. В. били съставени АУАН.

Изложената фактическа обстановка се установява от събраните на досъдебното производство доказателства – свидетелски показания и писмени доказателства.

Съдът направи следните правни изводи: С деянието си обвиняемият Д.В. е осъществил състава на престъплението по чл.345, ал.2, вр. ал.1  от НК  тъй като  на 26.06.2018 г. в с. Дянково, обл. Разград, е управлявал моторно превозно средство - мотоциклет, неустановена марка и модел, с номер на рама - SSL1T*2001280*, което не е регистрирано по надлежния ред, предвиден в чл. 140 от Закона за движението по пътищата и Наредба № 1-45 от 24.03.2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, издадена от министъра на вътрешните работи. Процесното МПС не е било регистрирано по надлежния ред, предвиден в чл.140 от Закона за движението по пътищата и Наредба №I-45/24.03.2000г. на Министъра на вътрешните работи за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства. Обвиняемият е управлявал това МПС по пътната мрежа, с което от обективна страна е осъществен визираният престъпен състав.  Съдът намира, че деянието е осъществено и от субективна страна – с пряк умисъл -  обвиняемият очевидно е бил наясно относно характера на деянието си и неговата неправомерност.

При определяне на наказанието  на обвиняемия Д. В. съдът намира, че са налице предпоставките за освобождаването му  от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК с налагане на административно наказание, тъй като за извършеното от него умишлено престъпление  се предвижда наказание лишаване от свобода до една година или глоба, обвиняемият не е осъждан  и не е освобождаван от наказателна отговорност по този ред, деянието не е свързано с причиняване на имуществени вреди. Обвиняемият е с добра характеристика, признал е виновността си на досъдебното производство. При това положение на обвиняемия следва да се наложи наказание глоба по реда на чл.78а от НК  в минимален размер, а именно 1000 лв, като  този размер на санкцията в случая е достатъчен за поправянето му.  В случая не е приложима ал.5 на чл.78а от НК, тъй като за това престъпление разпоредбата на чл.345 НК предвижда алтернативни наказания – лишаване от свобода и глоба.

Мотивиран така съдът постанови решението  си.

                                                                                   

                                                        

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: