МОТИВИ към Решение № 324/07.08.2018г.

по АНД №521/2018г. на РС – Разград

 

Постъпило е Постановление от РП Разград, с което се предлага обвиняемата Ш.М.А., ЕГН **********, бъде освободена от наказателна отговорност с налагане на адм. наказание по реда на чл.78а от НК за това, че на 04.07.2018 г. в с. Езерче, общ. Разград е управлявала моторно превозно средство - мотопед, марка „BAOTIAN“, с per. № ***и номер на рама № LZPT08P9461021028, което не е регистрирано по надлежния ред - престъпление по 345, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК.

В с.з. обвиняемата, редовно призована, се явява лично. Не оспорва от фактическа и правна страна описаното в Постановлението на РРП, моли за минимално наказание.

За РП Разград се явява Прокурор Г. Тупев, който поддържа внесеното предложение, моли за минимално наказание.  

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

На 04.07.2018 г. в изпълнение на план за СПО на РУ на МВР- Разград по противодействие на нарушения по ЗДвП, полицейските служители свид. К. М.и свид. Й. Д. изпълнявали поставените им задачи на територията на различни села, едно от които с. Езерче, обл. Разград. Около 11.50 часа, в същото село на ул. „ Димчо Дебелянов “ до пощенската станция те спрели за проверка мотопед, марка „ Baotian “, с рег.номер ****и номер на рама – LZPT 08P9461021028. Мотопедът бил управляван от обвиняемата. След справка в РУМВР – Разград, свидетелите установили, че същата е неправоспособен водач. Пир разговор проведен с нея, констатирали, че процесния мотопед не е регистриран на територията на Р България, като го била закупила, без да прехвърли собствеността върху него. За констатираните нарушения, на обвиняемата били съставени АУАН бл. №№ 534448 и 534447 от същата дата.

Обстоятелството, че мотопедът не е регистриран по надлежния ред в Р България, се удостоверява и от предоставената информация от Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР- Разград.

Обвиняемата А. е неосъждана.

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа на доказателствата събрани в хода на съдебното следствие, както и от писмените доказателства, находящи се в досъдебното производство: показанията на свидетелите: К. М.и Й. Д., обясненията на обвиняемата, писмените доказателства: справка за съдимост, характеристична справка, АУАН, справка за нарушител/водач, справка от секторПътна полицияпри ОД на МВР- Разград.

При така изложената фактическа обстановка, съдът счете, че обвиняемата е осъществила от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 345, ал. 2 вр. ал.1 от НК.

От обективна странаНа посочената дата обв. А., е управлявала МПС, което не е било регистрирано по надлежния ред.

От субективна страна - обвиняемата е действал при условията на пряк умисъл, като е съзнавала, че МПС – то, което управлява не е регистрирано по надлежия ред.

За престъплението по чл. 345, ал. 2 вр. ал.1 от НК, законът предвижда наказание “лишаване от свобода” до една година или глоба от петстотин до хиляда лева.

Видно от справката за съдимост на обв. А., същата е неосъждана и не е освобождавана от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК. Съдът като съобрази тежестта на деянието, мотивите и подбудите за извършването му, добрите характеристични данни на обвиняемата, определи минимален размер на наказанието „ Глоба „ – 1000,00лв. Съдът счита, че така определеното по размер наказание е достатъчно да изпълни функциите си визирани в чл.36 от НК, с оглед личността на обвиняемата.

Вещественото доказателство - 1 бр. регистрационна табела с № 533 SCF, съдът отне в полза на държавата, и постанови след влизане в сила на решението, същото да бъде изпратено на сектор Пътна полиция КАТ към ОДМВР Разград за разпореждане по надлежния ред

По изложените съображения съдът постанови присъдата си.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: