МОТИВИ към Решение № 323/07.08.2018г.

по АНД №554/2018г. на РС – Разград

 

Постъпило е Постановление от РП Разград, с което се предлага обвиняемият П.Н.П., ЕГН **********, да бъде освободен от наказателна отговорност с налагане на адм. наказание по реда на чл.78а от НК за това, че на 12.07.2018 г. в с. Осенец, обл. Разград е управлявал МПС – мотопед марка „Балкан 50“ , с номер на рама – 310804, което не е регистрирано по надлежния ред - престъпление по чл. 345, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК.

В с.з. обвиняемият, нередовно призован, се явява лично. Не оспорва от фактическа и правна страна описаното в Постановлението на РРП, моли за минимално наказание.

За РП Разград се явява Прокурор П. Узунова, която поддържа внесеното предложение, моли за минимално наказание.  

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното:

На 12.07.2018 г. около 17,00ч., полицейските служители К. М. и Й. Д. в изпълнение на план за СПО на РУ на МВР- Разград по противодействие на нарушения по ЗДвП, изпълнявали поставените им задачи на територията на различни села, едно от които с. Осенец, обл. Разград. На ул. „ Стефан Радков „, спрели за проверка, водач на мотопед марка „ Балкан 50“, който се движел без регистрационни табели, поставени на определеното за това място. Установили, че водача е П.Н.П., ЕГН **********. Полицейските служители направили справка чрез дежурен в РУ на МВР – Разград, относно регистрацията на процесното ППС по номера на рамата на същото – 310804 и установили, че управлявания от обв. П. мотопед не е регистриран по надлежния ред. За констатираното нарушение К. М. съставил на обвиняемия АУАН бл. №  534475/ 12.07.2018г.

Обстоятелството, че мотопедът не е регистриран по надлежния ред в Р България, се удостоверява и от предоставената информация от Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР- Разград. Обв. П.Н.П. е правоспособен водач на МПС и притежава СУМПС за категории: В, М.

Обвиняемият П. е неосъждан.

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа на доказателствата събрани в хода на съдебното следствие, както и от писмените доказателства, находящи се в досъдебното производство: показанията на свидетелите: К. М., Й. Д., обясненията на обвиняемия, писмените доказателства: справка за съдимост, характеристична справка, АУАН, справка за нарушител/водач, справка от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР- Разград.

При така изложената фактическа обстановка, съдът счете, че обвиняемият е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл. 345, ал. 2 вр. ал.1 от НК.

От обективна страна – На посочената дата обв. П., е управлявал МПС, което не е било регистрирано по надлежния ред.

От субективна страна - обвиняемият е действал при условията на пряк умисъл, като е съзнавал, че МПС – то, което управлява не е регистрирано по надлежия ред.

За престъплението по чл. 345, ал. 2 вр. ал.1 от НК, законът предвижда наказание “лишаване от свобода” до една година или глоба от петстотин до хиляда лева.

Видно от справката за съдимост на обв. П., същият е неосъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК. Съдът като съобрази тежестта на деянието, мотивите и подбудите за извършването му, добрите характеристични данни на подсъдимия, определи минимален размер на наказанието „ Глоба „ – 1000,00лв. Съдът счита, че така определеното по размер наказание е достатъчно да изпълни функциите си визирани в чл.36 от НК, с оглед личността на обвиняемия.

По изложените съображения съдът постанови присъдата си.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: