Мотиви към решение   320 от 06.08.2018г., постановено по AНД № 586/2018г. на РРС.

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в гр. Разград, обл. Разград от П.Н.Б., ЕГН ********** непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното „… на 05.08.2018 г. в гр. Разград на публично място нанесъл удари с юмруци в лицето на Н. И. Н., ЕГН ********** от с. гр., с които действия грубо е нарушил обществения ред и общоприетите норми на поведение и буди възмущението на гражданите…“.

Нарушителят П.Н.Б., дава обяснения, с които по съшество признава за истина описаното в съставения акт, не оспорва фактическата обстановка.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено, че обстоятелствата действително са се развили именно по начина описан в съставения акт. За този извод съдът се основава на обясненията на свидетелите – очевидци Н. Н., В. К., Л. Н. и Й. С.,  обясненията на нарушителя, Характеристична справка на нарушителя, които изнасят именно тази фактическа обстановка, отразена в съставения акт:

На 05.08.2018г. в гр. Разград, около 18,30ч., на кръстовището на ул. „ Паркова „  и ул. „ Г.С. Раковски, в близост до медицинска клиника  „ Велкови „, П. Б. управлява личния си автомобил „ Фолксваген Голф „ с рег. № РР3852 ВК, като спира на пешеходна пътека тип „ зебра „, по която пресичат Н. Н. и приятелката му Л. Н. Н. Н. погледнал продължително П. Б. докато пресичал по пешеходната пътека, което подразнило нарушителя. След като пешеходците пресекли пътното платно, нарушителя подвикнал на Н. Н. „ …е като ме гледа толкова дълго, позна ли ме …“, на който въпрос Н. Н. отговорил отрицателно. Тогава П. Б. излязъл от автомобила си, приближил се до Н. Н. и му нанесъл два удара с юмруци по лицето. Очилата на Н. Н. паднали от лицето му, а от носа и устата му потекла кръв. П. Б. се върнал в автомобила си и потеглил.

Обясненията на св. М. П. частично допринасят за установяване на фактическата обстановка, доколкото потвърждават, че между Н. Н. и П. Б. е имало разменени реплики. 

По делото няма данни които да сочат на нещо различно относно фактическите обстоятелства по делото, поради което съдът намира изложената в акта фактическа обстановка за доказана по несъмнен начин.

Обясненията на свидетелите и на нарушителя по същество са непротиворечиви, последователни и логични.

По този начин нарушителят е осъществил едно от  изпълнителните деяния на проявата дребно хулиганство, посочени в чл.1, ал.2 от УБДХ. На публично място, каквото безспорно е улицата, са се развили събитията, е нанесъл два удара с юмруци по лицето на св. Н. Н., с което е нарушил обществения ред и спокойствие. Нарушителят, на публично място е демонстрирал своето незачитане на общоприетите норми на поведение на обществено място. Проявата  му, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При определяне на наказанието  на  нарушителя П. Б.,  съдът отчита, като отегчаващо отговорността обстоятелство времето и мястото на събитието, същият първи е започнал разговора със св. Н. Н. и то предизвикателно, след което е нанесъл и ударите, непредизвикан по никакъв начин. Смекчаващи отговорността обстоятелства следва да бъдат младата му възраст и добрите характеристични данни. Деянието макар да не е дотолкова обществено опасно, че да бъде определено като престъпление, то все пак е с не малка степен на обществена опасност на фона на типичните случаи на дребни хулиганства. Нарушителят е демонстрирал пренебрежение към спазване на моралните правила за поведение на обществено място. Поради всичко това съдът намира, че наказанието следва да бъде определено по по - леката алтернатива по чл.1, ал.1, т.2 от УБДХ, а именно „ глоба „. Съдът като отчете мотивите, подбудите и конкретните действия на нарушителя при осъществяване на деянието, наложи на П.Н.Б., ЕГН **********, глоба в размер на сто и петдесет лева.  Определянето на наказанието в този вид и размери явно е необходимо за да се постигне поправянето на нарушителя.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

 

 

                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: