РЕШЕНИЕ

 

360                                       20.09.2018г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на четвърти септември                                 две хиляди и осемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: Пенка Тоцева

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №451 по описа за 2018г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от „ИЗИ АСЕТ МЕНИДЖМЪНТ“ АД гр.София срещу НП № В- 0044933 от 11.05.2018г. на на Директора на Регионална дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра към главна дирекция «Контрол на пазара» при  Комисията за защита на потребителите, с което на обжалващото дружество   е наложена имуществена санкция в размер на 3000 лв  на основание чл.45, ал.1 от Закона за потребителския кредит  за нарушение на чл.5, ал.2 във вр. с ал.1 от същия закон. В жалбата се сочи, че НП е незаконосъобразно, поради допуснати процесуални нарушения при процедурата, неправилно приложение на материалния закон, твърди се липса на осъществен състав на административно нарушение. Молят НП да бъде изцяло отменено.

В съдебното заседание на РРС за обжалващото дружество не се явява представител. В писмено становище заявяват, че поддържат жалбата.

Ответната страна Комисия за защита на потребителите – гр. Варна, не изпраща представител.

 За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява  неоснователна.

С обжалваното Наказателно  постановление № В- 0044933 от 11.05.2018г.  на Директора на Регионална дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра към главна дирекция «Контрол на пазара» при  Комисията за защита на потребителите на обжалващото дружество   е наложена имуществена санкция в размер на 3000лв  на основание чл.45, ал.1 от Закона за потребителския кредит  за нарушение на чл.5, ал.2 във вр. с ал.1 от същия закон. Същото наказателно постановление е издадено на основание Акт за установяване на административно нарушение  2018 № К – 0044933 от 03.04.2018г., съставен на обжалващото юридическо лице от старши инспектор при КЗП – РД – Варна в резултат на извършена на  27.03.2018г.  проверка в офис, находящ се в гр. Разград, ул. 8-ми Януари №5Д. Същият офис бил стопанисван от обжалващото дружество, като в този обект се извършвала дейност свързана с отпускане на парични кредити.  На посочената дата офисът бил посетен от служители на наказващия орган  с цел проверка по Закона за потребителския кредит относно това дали се предоставя безвъзмездно на потребителя стандартен европейски формуляр /СЕФ/, който да съдържа цялата преддоговорна информация. Св. Т. /старши инспектор към наказващия орган/ се представила като потребител  и заявила, че желае да получи кредит в размер на 1000 лв. със срок 12 месеца.  С нея разговарял  служител на обжалващото дружество – г-н Манчев. Последният обяснил, че не може да се отпусне кредит в размер на 1000 лв за дванадесет месеца, а за осем месеца. С помощта на таблица и калкулатор той изчислил пред свидетелката, че така ще върне около 1700 лв, тъй като периодът бил дълъг. Обяснено било, че месечната вноска ще е 200 лв. След като получила тази информация Т. попитала това ли е всичко, при което служителят обяснил, че в най общи линии „да“ и и казал, че ако желае може да си помисли. След този разговор Т. се отправила към изхода. В крайна сметка не напуснала обекта, а се върнала, заедно с придружаващата я нейна колежка – Д. В., като се легитимирали като проверяващи.

Пред РРС като свидетел е разпитана актосъставителката  А. Т.. В показанията си тя потвърждава обстоятелствата отразени в акта и НП. Сочи, че вече след като се легитимирала действително и представили в офиса стандартен европейски формуляр /СЕФ/, но това било вече след първоначалния разговор, след който тя тръгнала да напуска офиса. С оглед показанията на св. Т. и с оглед приложените писмени доказателствени материали съдът приема, че обстоятелствата отразени в акта и НП са доказани.

При така изложените обстоятелства съдът намира следното: Съдът намира, че актът и НП са издадени съобразно законовите изисквания и не страдат от процесуални пороци. Неоснователни са изложените в жалбата доводи, че неясно били посочени свидетелите в акта. Въпросът се поставя поради това, че във фактическата част на наказателното постановление /също и в акта/ е посочено еднократно „свидетелят г-н М.“. Последното се изтъква в жалбата, като неяснота по отношение на свидетелите по акта. Всъщност няма такава неяснота. В акта като свидетел е посочена Донка Великова – свидетел при установяване на нарушението и съставянето на акта. При това използването на термина свидетел във фактическата част /в друга насока/ не внася никаква неяснота.

 Данните по делото   дават основание на съда за извод, че санкционираното дружество е осъществило състава на вмененото му нарушение, а именно не е изпълнило задължението по чл. 5, ал. 1  от ЗПК. По силата на същия текст преди потребителят да е обвързан от предложение или от договор за предоставяне на потребителски кредит, кредиторът или кредитният посредник предоставя своевременно на потребителя съобразно изразените от него предпочитания и въз основа на предлаганите от кредитора условия на договора необходимата информация за сравняване на различните предложения и за вземане на информирано решение за сключване на договор за потребителски кредит. Според чл.5, ал.2 от ЗПК информацията по ал. 1 се предоставя във формата на стандартен европейски формуляр за предоставяне на информация за потребителските кредити съгласно приложение № 2. От данните по делото се установява, че на процесната дата при поискан от св. Т. кредит в размер на 1000лв. със срок на погасяване 12 месеца, не й е предоставен в качеството на потребител СЕФ, така както изисква цитираната разпоредба. Изискването е потребителят предварително да е информиран за условията  кредита и към този момент да не е обвързан  с предложение за договор  или със самия договор. След като св.Т., в качеството й на потребител е заявила искания от нея кредит, същата е била информирана устно за условията на кредитиране от страна на дружеството, без обаче да й е предоставен СЕФ, с което  е нарушен  чл.5, ал.2 във вр. с ал.1 от ЗПК.  Съдът не намира за основателни изложените в жалбата доводи за липса на осъществен състав на нарушение. Контролните органи са се представили пред служител на банката като лица, желаещи да изтеглят потребителски кредит, като са посочили условията – сума и срок на кредита.  При това служителят в офиса е действал в ситуация считайки, че има срещу себе си потребител. Именно в такава ситуация той е предоставил на св. Т.  подробна устна информация за условията по кредита. Изчислил е пред нея размера на лихвите, изяснил е месечните вноски. При тази ситуация служителят е бил длъжен да предостави своевременно и стандартен европейски формуляр с необходимата информация. Същото има за цел потребителят да сравни различните предложения и да вземе информирано решение за сключване на договор за потребителски кредит. Именно този разяснителен разговор е моментът, в който на потребителят е следвало да се предостави този формуляр – фактически няма по късен момент в който това да се направи. На потребителят обаче не е предоставен такъв формуляр  и така чрез бездействие обжалващото дружество е нарушило чл.5 от ЗПК. С оглед на това дружеството правилно е санкционирано на основание чл.45, ал.1  от ЗЗП. Наложената санкция е в минималния предвиден за юридически лица размер. Поради изложеното наказателното постановление се явява законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление НП № В- 0044933 от 11.05.2018г. на на Директора на Регионална дирекция за областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра към главна дирекция «Контрол на пазара» при  Комисията за защита на потребителите, с което на обжалващото дружество „ИЗИ АСЕТ МЕНИДЖМЪНТ“ АД гр.София  е наложена имуществена санкция в размер на 3000 лв на основание чл.45, ал.1 от Закона за потребителския кредит  за нарушение на чл.5, ал.2 във вр. с ал.1 от същия закон.   

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд  - Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: