Р Е Ш Е Н И Е

 

                               2018 година                                                град   Разград

 

                 В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд               наказателен                                    състав

На         четвърти септември                                                     2018   година

В публично заседание в следния състав:

                                      

                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН КОСЕВ

                               

Секретар:  Пенка Тоцева

Прокурор: ДЕСИМИРА НЕДКОВА

Като разгледа докладваното от съдията                                               

АН дело №  594 по описа за 2018 година

 

                                               Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА обвиняемия Й.Д.Й., ЕГН ********** ***, български гражданин, женен, със средно образование, шофьор на таксиметров автомобил, неосъждан, с постоянен адрес и адрес *** за ВИНОВЕН за това, че на 25.08.2017 г. в гр. Разград по ул. „Дунав“ при управление на моторно превозно средство - лек автомобил „Опел Корса“ с per. № ***, нарушил правилата за движение по пътищата, визирани в: чл. 5, ал. 1, т. 1 от Закона за движението по пътищата /ЗДвП/: „Всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди” и чл. 3 от Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата / ППЗДвПУ: „Участниците в движението са длъжни: т.1.да спазват правилата за движение и т. 2. да пазят живота и здравето на хората;...”, чл. 20, ал. 1 от ЗДвП: „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.“, чл. 20, ал. 2 от ЗДвП: „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.“ и чл. 116 от ЗДвП: „Водачът на пътно превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, ...” и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на К. К. К., от гр. Разград, обл. Разград, изразяваща се в счупване на двете кости на дясна предмишница, което по своята медико-биологична характеристика обуславя трайно затруднение в движението на десния горен крайник - престъпление по чл. 343, ал. 1, б. “б“, пр. 2 във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и МУ НАЛАГА административно наказание ГЛОБА в размер на 1000.00 (хиляда)  лева.

НА основание чл. 78а, ал. 4 във връзка с чл. 343г от НК НАЛАГА на обвиняемия Й.Д.Й., ЕГН ********** наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ТРИ МЕСЕЦА.

ОСЪЖДА обв. Й.Д.Й., ЕГН********** да заплати в полза на Държавата по сметка на ОД МВР гр. Разград сумата 526.58 лева (петстотин двадесет и шест лева и 58 ст.), представляваща разноски на досъдебното производство.  

         РЕШЕНИЕТО  подлежи на  обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

                                                       

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: