П Р О Т О К О Л

 

2018 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На   двадесети септември                                                                2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН КОСЕВ

 

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор:

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

ЧХ дело № 479 по описа за 2018 година

На именното повикване в 15.00 часа, се явиха:

 

ТЪЖИТЕЛЯТ Е.П. не се явява.

ПОДСТЪПИЛА Е молба от повереника на същия - адв. М., с която моли делото да бъде отсрочено.

ПОДСЪДИМИЯТ се явява лично, и с адв. Н., редовно упълномощен и приет от съда от днес.

АДВ. Н.: Считам, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което моля да дадете ход на делото, за да си направя и процесуалните искания с оглед депозираната молба.  От името на доверителя ми, моля да постановите определение, с което да прекратите производството по настоящото дело образувано по тъжба на пострадалия Е.П.. Днес е заседание, което е първо разпоредително съгласно измененията на НПК. Съгласно разпоредбата на чл. 24, ал. 4, т. 5 от НПК тъжителят, респективно неговия повереник е задължен да се яви в първото съдебно заседание, в което той ще направи искания относно свидетели и ангажирането на други доказателства. В днешното съдебно заседание определено частния тъжител не се явява. Постъпила е молба, с която не зная защо в нея се отразява, че тъжителят се явявал и ищец необяснимо защо, в което се иска съдът да бъде задължен да ангажира свидетели, да изнамери техните адреси, и да ги призове. На първо място се поставя въпроса с оглед разпоредбата на чл. 24, ал. 4, т. 5 от НПК същият текст задължава да се яви или тъжителя, респективно адвоката. В случая адвоката не се явява. Той не сочи никакви доказателства за неговото отсъствие, а прави само едно формално искане за допускане на някакви свидетели, при един режим неизвестен поне на мен, а именно да се открият техните адреси и да се призоват при режим на призоваване, без да е внесен депозит за тях. Считам, че неявяването на тъжителя, респективно неявяването на неговия повереник е абсолютно нарушение на закона, поради което моля да прекратите производството поради неявяването на двамата, и да ни присъдите направените разноски за тази инстанция от доверителя ми от 500 лв.

СЪДЪТ намира, че ход на делото не следва да бъде даден. Съдът намира, че се явяват налице основания за прекратяване на производството по делото. Тъжителят по делото Е.П. е редовно призован за днешното съдебно заседание чрез упълномощен повереник, а именно адв. М. ***, което е видно от материалите по делото е получил призовката от името на тъжителя. В настоящото заседание не се явяват нито тъжителя нито повереника на същия. Депозирана е молба от повереника на тъжителя, в която се сочи, че се моли насроченото заседание да бъде отсрочено. Не се сочат никакви причини поради които се иска отсрочване на заседанието. По силата на чл. 24, ал. 5, т. 5 от НПК делото от частен характер се прекратява в случай на неявяване на частния тъжител без уважителни причини, като е посочено, че тази разпоредба не се прилага ако се яви повереник. В случая частния тъжител не се явява, не се явява и повереник. Депозирана е молба за отсрочване на делото, в която не се сочат никакви причини за това. Поради това, съдът намира, че не са посочени причини, които да се явяват уважителни по смисъла на цитираната разпоредба при наличието на които не би се прекратило делото. В случая поради непосочване на никакви причини за неявяването на тъжителя и неговия повереник, съдът намира, че делото следва да бъде прекратено. Ето защо, на основание чл. 24, ал. 5, т. 5 от НПК

          О П Р Е Д Е Л И:

          НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

          ПРЕКРАТЯВА производството по НЧХД № 479/18 г. по описа на Разградския районен съд

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред РОС в 15 дневен срок от днес за подсъдимия, а за тъжителя от съобщаване на произнесеното определение.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 15.15 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: