П Р О Т О К О Л

 

2018 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен      състав

На     четвърти септември                                                               2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН КОСЕВ

                         СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: С.Л.

                                                                      П.В.

        

Секретар: Пенка Тоцева

Прокурор: НЕДКА П.

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НOX дело №      511     по описа за 2018 година

На именното повикване в 11:00 часа, се явиха:

 

          ЗА Районна прокуратура гр. Разград прокурор П.

ПОДСЪДИМИЯТ лично и с адв. И., редовно упълномощена

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. И.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ

                        О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ход на делото.

СНЕМА самоличността на подсъдимия

Я.А.Л. ***, разведен, неосъждан

Я.Л.: Получил съм препис от обвинителния акт.

СЪДЪТ разяснява правата на страните по НПК.

ПРОКУРОРЪТ: Нямам искания за отводи.

АДВ. И.: Нямаме искания за отводи.

СЪДЪТ дава възможност на страните да се изкажат по въпросите на разпоредителното заседание.

ПРОКУРОРЪТ: Считам, че делото е подсъдно на Районен съд гр. Разград, не са налице условия за прекратяване, или спиране на наказателното производство, не са допуснати на досъдебното производство съществени нарушения на процесуалните правила, които да са довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, или на пострадалия. В случая са налице основания за разглеждане на делото по реда на особените правила, с оглед сключеното между мен и защитника на подсъдимия споразумение, което представям. Предлагам делото да се разгледа по реда на гл. 29 НПК. Не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, за привличане на резервен съдия или съдебен заседател, за назначаване на защитник, вещо лице, преводач или тълковник, както и за извършване на съдебни следствени действия по делегация. По отношение на подсъдимия не са взети мерки за процесуална принуда. Нямам искания за събиране на нови доказателства. Предлагам делото да бъде разгледано в настоящото съдебно заседание, по реда на гл. 29 НПК.

АДВ. И.: Считам, че делото е подсъдно на Районен съд гр. Разград, не са налице условия за прекратяване, или спиране на наказателното производство, не са допуснати на досъдебното производство съществени нарушения на процесуалните правила, които да са довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия, или на пострадалия. Считам, че същото може да бъде разгледано по реда на гл. 29 НПК, тъй като сме сключили споразумение с Районна прокуратура гр. Разград. Не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, за привличане на резервен съдия или съдебен заседател, за назначаване на защитник, вещо лице, преводач или тълковник, както и за извършване на съдебни следствени действия по делегация. По отношение на подзащитнитният не са взети мерки за процесуална принуда. Нямам искания за събиране на нови доказателства. Предлагам делото да бъде разгледано в настоящото съдебно заседание, по реда на гл. 29 НПК.

         С оглед обстоятелствата по делото, съдът намира че делото е подсъдно на Районен съд гр. Разград, че не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство, на досъдебното производство не е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, което да ограничава правата на обвиняемия, пострадалия, или неговите наследници, налице са основания за разглеждане делото по реда на особените правила, до колкото представеното споразумение е постигнато, не е необходимо разглеждане на делото при закрити врати и привличането на резервен съдия, или съдебен заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач, тълковник и извършване съдебни следствени действия по делегация, не е необходимо произнасяне по мерките за процесуална принуда, не са депозирани искания по доказателствата, което да налага произнасяне по този въпрос. С оглед направеното искане от страните за разглеждане на делото и сключване на споразумение, то не са налице основания за насрочване на делото, а същото следва да продължи незабавно.

            С оглед на това, че е направено искане за разглеждане на делото по реда на гл. 29 НПК, съдът обявява разпоредителното заседание за приключено, преминава към разглеждане на делото по реда на гл. 29 НПК, като докладва представеното споразумение.

            ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Нямаме искания по доказателствата.

            АДВ. И.: Поддържаме споразумението. Нямаме искания по доказателствата.

            СЪДЪТ счете делото за изяснено от фактическа страна и

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

         ПОДСЪДИМИЯТ: Нямам какво да кажа.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ намира че представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА постигнатото между Я.А.Л.,  роден на *** ***, адрес ***, български гражданин, със средно образование, работи – производител на пчеларски инвентар, разведен, неосъждан, ЕГН: ********** – подсъдим, представляван от защитника си адв. З. И. *** и Районна прокуратура гр. Разград, представлявана от прокурор Недка П., споразумение, съгласно което:

ПОДСЪДИМИЯТ Я.А.Л. се ПРИЗНАВА за ВИНОВЕН в това, че на 22.11.2017 г., в гр.Разград, е държал 3 /три/ броя огнестрелни оръжия: 1 бр. въздушна пушка с монтиран оптичен прицел, марка „Meteor“, калибър 5,5, с фабр. № В 200970, пригодена да стреля с патрони 22 калибър; 1 бр. пистолет „MARGO“ с фабр.№ 95А0309, калибър 22 LR; 1 бр. самоделен револвер, който може да възпроизведе изстрел с всички видове патрони от калибър 22 и 92 бр. боеприпаси за огнестрелни оръжия: 15 бр. патрони, калибър 22 LR и 77 бр. патрони, калибър 22 „WMR“, без да има за това надлежно разрешение – престъпление по чл.339, ал.1 от НК.

Страните приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс. Я.Л., при условията на чл.55,ал.1,т.1 от НК – ЕДНА година и ШЕСТ месеца „Лишаване от свобода”, чието изпълнение, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от ЧЕТИРИ години.

Възпитателната работа по отношение на подс.Я.Л. се възлага на РИ при РУМВР по местоживеенето му.

Разноските по делото, в размер на 168,42 лева, се възлагат на подс.Я.Л., платими по сметка на ОДМВР-Разград.

Веществените доказателства,предадени за съхранение в служба „КОС“ при РУ на МВР-гр.Разград:

- 1бр. въздушна пушка с монтиран оптичен прицел, марка „Meteor“, калибър 5,5, с фабр.№ В 200970, пригодена да стреля с патрони 22 калибър /огнестрелно оръжие/,

- 1бр. самоделен револвер, който може да възпроизведе изстрел с всички видове патрони от калибър 22 /огнестрелно оръжие/ и

-92бр. боеприпаси за огнестрелни оръжия,от които - 15бр. патрони, калибър 22 LR и 77бр. патрони, калибър 22 „WMR“  /9 бр. боеприпаси кал. 22 LR, от които единият е изстрелян за нуждите на съдебно-балистична експертиза, 6 бр. боеприпаси кал. 22 LR,  50 бр. боеприпаси кал.22 „WMR“, 23 бр. боеприпаси кал.22 „WMR“ с щампована на латински буква „R“ и 4 бр. боеприпаси кал.22 „WMR“/,на основание  чл.53,ал.2,б.“а“ от НК, се отнемат в полза на държавата.

-1бр. пистолет „MARGO“ с фабр.№ 95А0309, калибър 22 LR /огнестрелно оръжие/,следва да се върне на Д. В. М.-гр.Исперих, ЖК“В.Априлов“бл.*,вх.*,ап.*.

- 1бр. револвер „AST“-177 кал. /4.5 мм/ с надпис „Dan Wenon“ с № 13G19511 /неогнестрелно оръжие/,  

- 1бр. револвер „ME RАNGER“ с № 2015 029926 /неогнестрелно оръжие/  

- 1бр. револвер „AST“-177 кал. /4.5 мм/ с надпис „Dan Wenon“ с № 13G18635 с монтирана газова капсула за сгъстен въздух /неогнестрелно оръжие/ ,  

-1бр. револвер с надпис „EKOL VIPER“ с № E6VP-820431 /неогнестрелно оръжие/,   

- 6 бр. сигнални патрони - 9 мм.,

- 6 бр. патрони с отвори за сгъстен въздух и монтирани сачми в предната част- кал.4,5 мм.,

 -25бр.  патрони за газови и сигнални оръжия -9 кал.,

 - 14 бр. патрони за газови и сигнални оръжия – 9 мм., 

 -1бр. кутия с намиращи се в нея: 16 бр. метални контейнера за сгъстен въздух; 6бр. гилзи за сгъстен въздух с монтирана сачма 4,5 мм.; 1 бр. пластмасово устройство за бързо пълнене на револвер и 1 бр. планка за монтиране на оптически прицел,

- 1бр. картонена кутия,

 -  2 бр.  пластмасови държачи за патрони,

 - 1 бр. черен пластмасов държач за патрони и

  - 1бр. самоделен метален заглушител 22 кал.,следва да се върнат на Я.А.Л. *** .

СТРАНИТЕ подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

НА страните е известно и същите се съгласяват с правните последици от споразумението, а именно,че след одобряването му от съда,определението по чл.382 от НПК е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда за подс.Я.А.Л. и не подлежи на обжалване.

ДОЛУПОДПИСАНИЯТ Я.А.Л., ЕГН **********, на основание чл.381,ал.6 от НПК декларирам, че съм съгласен със споразумението и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ПРЕКРАТЯВА производството по нохд. № 511/2018 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 11.30 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                                   2.