П Р О Т О К О Л

 

2018 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На   трети септември                                                                       2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: С.Л.

                                                                           П.В.

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор: ЛЮБОМИР ГЕОРГИЕВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 579 по описа за 2018 година

На именното повикване в 11.00 часа, се явиха:

ЗА РРП се явява прокурор Георгиев.

ПОДСЪДИМИЯТ призован чрез началника на Затвора гр. Белене явява се лично,  и със служебен защитник адв. И. от досъдебното производство.

ПОСТРАДАЛИЯТ не се явява. На същият е изпратено съобщение на посочения адрес, като на 30.08.2018 година е разговаряно със секретаря на Кметство с. Каменар, която е заявила, че лицето е уведомено да се яви в кметството за получаване на съобщението, но не се е явило и съобщението ще бъде върнато.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото, тъй като очевидно пострадалия е уведомен. Нямам искания за отводи към съдебния състав.

АДВ. И.: Да се даде ход на разпоредителното заседание. Нямам искания за отводи към съдебния състав.

СЪДЪТ намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на разпоредителното заседание при условията на чл. 247в, ал. 2, както и ал. 3 от НК, тъй като пострадалия е уведомен за правото да бъде конституиран като частен обвинител в процеса, като му е изпратено съобщение по чл. 247 от НПК на посочения в страната адрес за това, същият е бил уведомен от съответното длъжностно лице за наличието  на съобщението и за неговото съдържание, но не се е явил за получаването му, поради което съдът намира, че от една страна същия е уведомен за образуваното съдебно производство и за правата си, а от друга може да се приеме, че и не е намерен на посочения от него адрес в страната. Ето защо, съдът    

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ.

СЪДЪТ прикани страните да заявят становището по въпросите по чл. 248 от НПК подлежащи на обсъждане в разпоредителното заседание.

ПРОКУРОРЪТ: Считам, че делото е подсъдно на настоящия съд, тъй като престъплението е извършено в района на РРС, и е родово подсъдно на РРС. Няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство. Не е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила на досъдебното производство. Налице са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила, а именно по реда на глава 29 от НПК, тъй като междувременно сме сключили споразумение с подсъдимия. След приключване на разпоредителното заседание предлагам делото да продължи по реда на глава 29 от НПК. Не са налице основанията визирани в т. 5 на чл. 248, ал. 1 от НПК, мярката за процесуална принуда взета спрямо подсъдимия към момента не е необходимо да се изменя. Нямам искания за събиране на нови доказателства. Ако приемете, че делото следва да се разгледа по реда на глава 29 от НПК то не е необходимо да се разглежда по общия ред и да се призовават свидетелите и вещи лица и да се насрочва делото за друга дата.

АДВ. И.:  Считам, че делото е подсъдно на РРС. Няма основание за неговото прекратяване или спиране. Не е допуснато отстранимо съществено процесуално нарушение на досъдебното производство,  което  да е довело до ограничаване правата на обвиняемия и пострадалия. Налице са основания за разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК като основанията са, че щетите са възстановени и сме постигнали споразумение с РРП. Няма основание за разглеждане на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на друг защитник, преводач или тълковник и процесуалното действие за разпит по делегация.  По отношение мярката  за неотклонение не са налице предпоставки за нейната промяна. Нямам искания за събиране на нови доказателства. Ако прецените, че следва да се допусне разглеждане на делото по глава 29 от НПК считам, че делото не следва да се насрочва по общия ред.

ПОДСЪДИМИЯТ:  Поддържам казаното от адвоката ми. Сключили сме споразумение с прокуратурата.

СЪДЪТ, след като изслуша становището на страните намира по въпросите по чл. 248 от НПК следното: Предвид внесения в съда обвинителен акт срещу подсъдимия Й.В. за престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 7, във вр. с чл. 194, ал. 1 от НК извършено в с. Каменар, че съгласно правилата за родовата и местна подсъдност компетентен да разгледа делото е именно Районен съд гр. Разград. Няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. Няма допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила на досъдебното производство, което  да е довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия или на пострадалия. В случая няма основание за разглеждане на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на друг защитник, преводач или тълковник и процесуалното действие за разпит по делегация. По отношение за взетата мярка за процесуална принуда няма основание за нейното изменение. Няма основания за събиране на нови доказателства. Предвид депозираното споразумение от страна на страните са налице основанията за разглеждане на делото по реда на особените правила, а именно по реда на глава 29 от НПК, като в тази връзка не е необходимо насрочване на съдебно заседание с призоваване на лицата по списъка към обвинителния акт. В случая до провеждане на разпоредителното заседание няма депозирани молби и направени искания за конституиране на други страни в процеса освен задължителните по закон, а именно прокурор, подсъдим и негов защитник.  Ето защо, съдът

          О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕМИНАВА към разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК.

СНЕМА самоличността на подсъдимия.

Й.Л.В., роден на ***г***, адрес ***, български гражданин, с основно образование, неженен-съжителстващ на семейни начала, осъждан, ЕГН **********.

ПОДСЪДИМИЯТ: Получил съм препис от обвинителния акт.

ПРОКУРОРЪТ: Представили сме споразумение, което поддържаме. Считам, че същото не противоречи на закона и морала и предлагам да го одобрите.

АДВ. И.: Споразумението не противоречи на закона и морала, поддържаме го и моля да го одобрите.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ не предлага промени в споразумението, поради което и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК вписва следното съдържание на окончателното споразумение:

Настоящото споразумение се сключва на основание  чл. 384, ал.1  във вр. с чл. 381 от НПК.

І.СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение се сключва между  адв.Ив.И. ***,защитник на подс. Й.Л.В., роден на ***г***, адрес ***, български гражданин, с основно образование, неженен-съжителстващ на семейни начала, осъждан, ЕГН ********** и Л.ГЕОРГИЕВ - Районен прокурор на РП-гр.Разград.               ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 579/2018г. по описа на Районен съд-гр.Разград, водено срещу подс.Й.В. за това, че:

На 25.06.2018г., в с.Каменар, общ.Лозница, обл.Разград, в условията на повторност, като случаят е немаловажен, е отнел чужда движима вещ – кобила червена на цвят и осем метров синджир, на обща стойност 600 лева, от владението на И.С.Н. от с.с., без негово съгласие, с намерение противозаконно да я присвои – престъпление по чл.195, ал.1, т.7 във вр.с чл.194, ал.1 от НК.

 

ІІІ.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс.Й.В. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по  чл.195, ал.1, т.7 във вр.с чл.194, ал.1 от НК.

2.Страните приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс.Й.В., при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК – 6 месеца „Лишаване от свобода” при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието.

3.Разноските по делото в размер на 46,92 лева се възлагат на подс.Й.В., платими по сметка на ОДМВР-гр.Разград.

4.На основание чл.59, ал.1, т.1  и ал.2 от НК се зачита времето, през което подс.Й.В. е бил задържан по чл.72 от ЗМВР, предварително задържан по реда на чл.64,ал.2 от НПК, както  с мярка за неотклонение „Задържане под стража” по настоящото дело, както следва:

-Задържане по реда на ЗМВР за срок от 24 часа, считано от 14,55ч. на 28.06.2018г.

-„Предварително задържане“ за срок от 48 часа, считано от 14,55ч. на 29.06.2018г.

-„Задържане под стража“ от 29.06.2018г.

ІV. ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

На страните е известно и същите се съгласяват с правните последици от споразумението,а именно,че след одобряването му от съда,определението по чл.382 от НПК е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда за подс.Й.Л.В. и не подлежи на обжалване.

Долуподписаният Й.Л.В., ЕГН **********, на основание чл.381,ал.6 от НПК декларирам, че съм съгласен със споразумението и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

РАЙОНЕН ПРОКУРОР:

                                         /Л.ГЕОРГИЕВ/                                            

 

ЗАЩИТНИК:                                                       

                     /Ив.И./                                                     

 

 

ПОДСЪДИМ:

                       /Й.В./

 

СЪДЪТ след като се убеди, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала

          О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между подсъдимия Й.Л.В., роден на ***г***, адрес ***, български гражданин, с основно образование, неженен-съжителстващ на семейни начала, осъждан, ЕГН **********, представляващ от защитника си адв. И., и Л.ГЕОРГИЕВ - Районен прокурор на Районна прокуратура гр.Разград,     съгласно което подсъдимия се признава за ВИНОВЕН в това, че на  25.06.2018г., в с.Каменар, общ.Лозница, обл.Разград, в условията на повторност, като случаят е немаловажен, е отнел чужда движима вещ – кобила червена на цвят и осем метров синджир, на обща стойност 600 лева, от владението на И.С.Н. от с.с., без негово съгласие, с намерение противозаконно да я присвои – престъпление по чл.195, ал.1, т.7 във вр.с чл.194, ал.1 от НК, като на основание  чл.55, ал.1, т.1 от НК му налага наказание ШЕСТ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” при първоначален СТРОГ РЕЖИМ на изтърпяване на наказанието.

На основание чл. 59, ал. 1 и ал. 2 от НК ЗАЧИТА времето, през което подсъдимия е бил задържан по настоящото дело, считано от 28.06.2018 година.

ОСЪЖДА подсъдимия Й.Л.В. да заплати по сметка на ОДМВР гр. Разград за разноски по  производството сумата от 46,92 лева.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 579/18 година по описа на Разградския районен съд.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО  е окончателно и не подлежи на обжалване.

ПРЕПИС от протокола да се издаде на служебния защитник адв. И..

НА СЪДЕБНИТЕ ЗАСЕДАТЕЛИ да се изплати възнаграждение в размер на 20 лв. на всеки един от тях. /изд. РКО/

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в  11.24 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

 

1.                                                 2.