МОТИВИ към присъда № 283/12.07.2018г. по НОХД № 248/18г. по описа на РС – Разград

 

Повдигнато е обвинение срещу Р.  М.Р., ЕГН ********** за това, че на 01.04.2018г., в землището на с.Киченица, обл. Разград, е yпpaвлявaл МПС - лек автомобил „Фолксваген Голф“ с per. **, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 1,23 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с влязла в сила присъда за деянието по чл. 343б,  ал.1 от НК, а именно, постановена присъда по НОХД № 479/2008г. по описа на Районен съд - Разград, влязла в сила на 11.07.2008г.  - престъпление по чл.343б, ал. 2 от НК.

  Представителят на РП-Разград поддържа обвинението и предлага осъдителна присъда с налагане на наказание „ Лишаване от свобода”, ориентирано към средният размер, предвиден в НК, което да изтърпи при първоначален строг режим, кумулативно налагане на наказание „ Глоба”, както и на остнование чл.343г от НК „ Лишаване от право да управлява МПС” за срок от една година и шест месеца, след изтърпяване на присъдата.

Подсъдимият Р.М.Р. се явява лично и с упълномощен защитник, не се признава за виновен, моли съда да бъде оправдан. Упълномощеният защитник на подс. Р., също счита обвинението за недоказано, навежда твърдение за приложение на чл. 13 от НК и пледира за оправдателна присъда.

Съдът, като прецени поотделно и в съвкупност събраните по делото гласни и писмени доказателства, твърденията и възраженията на страните, приема за установено от фактическа страна следното:

Подсъдимият  Р.М.Р.  роден на ***г., в гр. К., с постоянен адрес:***, бълг. гражданин, с начално образование- завършен 6 клас, неженен, работи ***, осъждан, ЕГН **********

Свидетелите И.П.П.,служител на РУ на МВР - гр. Разград и А.Д.З., служител на сектор „ПП“ при ОДМВР - Разград, взели участие в съвместна полицейска операция във връзка с извършване на проверки по ЗДвП, проведена за времето от 23,00ч. на 31.03.2018 г. до 03,00ч. на 01.04.2018г. На 01.04.2018г., около 00,40ч., свидетелите И.П.П. и А.Д.З. се придвижвали със служебен автомобил по път 11- 49. В землището на с. Киченица, обл. Разград, на километър 46+750, те забелязали движещ се в посока към с. Киченица л.а. „Фолксваген Голф“ с per. № ***. Същият се движел бавно и бил спрян от тях за проверка. Свидетелите установили, че автомобилът се управлявал от подс. Р.М.Р. ***, който лъхал на алкохол. Подсъдимият не представил СУМПС, като заявил, че същото се намира в дома му. При поискване от страна на полицейските служители да извършат проверка с техническо средство за наличие на алкохол, подс. Р. Р. отказал да бъде изпробван.

За констатираното нарушение св. Ал. З. съставил на подс. Р. Р. АУАН с бл. № 0308884/01.04.2018г. При прочитане на съдържанието на съставеният му акт, подс. Р. Р. заявил, че желае да му бъде извършена проверка с техническо средство, като споделил, че е изпил 5 бири и около 200гр. ракия. Св. Ал. З. изпробвал подсъдимия за наличие на алкохол с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510”. Уредът отчел концентрация на алкохол в издишвания от подсъдимия въздух, в размер на 1,23 на хиляда, което обстоятелство било отбелязано в акта, който подс. Р. Р. отказал да подпише. С акта било иззето СРМПС № 008198112, издадено на името на обвиняемия. На  подс. Р. Р. било предложено да даде кръвна проба и му бил издаден талон за изпращане на медицинско изследване бл.№ 0412488, но той отказал да даде кръвна проба.

Подс. Р. Р. е осъждан  - на 11.07.2008г. РС - Разград е одобрил споразумение по НОХД № 479/2008г. по описа на РС - Разград, влязло в сила на 11.07.2008г., съгласно което подс. Р.М.Р. бил признат за виновен, за това, че на 17.05.2008г.,в гр. Разград, управлявал МПС - л.а. „ Пежо 205 “ с ДК № Н 3840 АМ, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда, а именно 1.76 на хиляда, установено по надлежния ред - престъпление по чл.343б,ал.1 от НК. Към настоящият момент подс. Р. Р. не е реабилитиран за това деяние.

Изложената фактическа обстановка се установява от показанията на свидетелите И.П., Ал. З., Н. Б., Х. О., и М. С., И., от Справка за съдимост на подсъдимия, Декларация и Характеристична справка и от писмените доказателства по делото, приобщени по реда на чл.283 НПК и намиращи се в ДП№ 330 ЗМ-84/2018г. по описа на ОД МВР – Разград – Протокол за преминало техническо изпитване на „ Дрегер „, Справка за нарушител/водач за региона, АУАН бл. № 0308884/01.04.2018г., Талон За медицинско изследване бл. № 0412488.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Обвинението е доказано по несъмнен и категоричен начин.  На 01.04.2018 година в землището на с.Киченица, обл. Разград, подс. Р. е yпpaвлявaл МПС - лек автомобил „Фолксваген Голф“ с per. *, с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 1,23 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с влязла в сила присъда за деянието по чл. 343б,  ал.1 от НК, а именно, постановена присъда по НОХД № 479/2008г. по описа на Районен съд - Разград, влязла в сила на 11.07.2008г. Това е установено  със допустимите и относими, съгласно НПК доказателства. Налице е пряк умисъл, тъй като подс. Р. е осъзнавал, че управлява МПС след употреба на алкохол и то след като за същото деяние има влязла в сила присъда. По този начин от обективна и субективна страна е ангажирал наказателната си отговорност по чл.343б, ал.2 НК, с оглед предишното му осъждане за същото по вид престъпление.

При преценка поотделно и в съвкупност на свидетелските показания по делото, писмените доказателства по делото, съдът намира възражението на защита, че подс. Р. е действал в условията на 13, ал.1 от НК, доколкото нито от обясненията на свидетелите Н. Б. и Х. О., по категоричен и безспорен начин се установи последната да е била в животозастраховащо състояние, нещо повече самата Х. О. заявява, че е имала още малко „инсулин“ в резерв.  Същата не е подавала зов за помощ към никого, още по – малко към св. Н. Б., подс. Р. не е имал знание за здравословното й състояние, към момента на извършване на деянието. По – скоро става въпрос за поет ангажимент от страна на подсъдимия към св. М. С. -  да отвежда св. Н. Б. от с. Топчии, когато последният е употребил алкохол, за да не създава проблеми с нарушаването на обществения ред. От изложеното съдът намира възражението на защитата за неоснователно.  При определяне на наказанието съдът отчете като отегчаващо отговорността обстоятелство – високата концентрация на алкохол в кръвта на подсъдимия и предходното му осъждане за същото по вид престъпление. Съдът, намира за съответно на извършеното престъпление наказанието лишаване от свобода за срок от една година и шест, което следва да бъде изтърпяно при първоначален строг режим. Съдът намира, че комулативнодаденото наказание „ Глоба” също следва да определи към средния размер – 1000,00лв., а наказанието по  чл.343г от НК – Лишаване от право да управлява МПС, следва да бъде определено в размер на три години, в условията на чл. 49, ал.2 от НК, като по този начин ще се отнеме възможността подс. Р. в близко време отново да осъществи деяние от същия вид, ще му въздейства възпиращо и ще го поправи и превъзпита да спазва законовия ред. Така определеното наказание е достатъчно и справедливо, за да окаже необходимото поправително и възпитателно въздействие спрямо подсъдимия.

                        В този смисъл съдът постанови присъдата си.

                                                                            

                                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: