Мотиви към решение  № 417 от 28.09.2018г.,

      постановено по AНД №712/2018г. на РРС.

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в с.Гецово от Г.И.Б. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “На 24.06.2018г, около 14 часа Б. влиза в хранителния магазин на ул. ****“ с полусъбути къси панталони, като му се вижда половия член, в присъствието на продавач-консултанта В.Д.К.. Докато стоял пред нея Б. пипал члена си и тя се притеснила. С тези си действия предизвиква възмущението и”.

Нарушителят в съдебно заседание, дава обяснения, като потвърждава посоченото в акта, съжалява за стореното. Моли да не бъде задържан, тъй като ходи на училище.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установено от фактическа страна следното:

Нарушителят Б. на 24.06.2018г. около 14ч.  отишъл  в хранителния магазин в с.Гецово, където работела като продавач-консултант В.Д.К.. Той бил със смъкнати къси панталонки, като се виждал полови му член, който пипал пред нея. Платил покупките си и влязъл, а К. силно се притеснила. Подобна ситуация имало преди около два месеца, но тогава не съобщила.

Изложената фактическа обстановка се потвърждава от обясненията на нарушителя в с.з, обясненията на В. К., П. Д., преписка №892/2018г. на РРС с приобщените писмени доказателства. С постановление от 13.08.2018г. на РРП е отказано да се образува наказателно производство срещу нарушителя за престъпление по чл.325 ал.1 от НК.

Предвид изложените фактически обстоятелства, съдът намира, че с действията си Б. е нарушил обществения ред, като процесния ден на обществено място - в хранителен магазин в с.Гецово е извършил непристойна проява, изразяваща се в показване на интимните си части, полов орган  пред В.Д.К.. По този начин, е проявил незачитане към общоприетите норми на поведение в частност към личността на К.. Деянието  му поради по-ниската си степен на обществена опасност, не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При индивидуализиране на административното наказание по вид и размер, съдът отчита извършената проява и нейната обществена опасност, степента на обществена опасност на деянието и на дееца. Съдът намира, че от алтернативно предвидените наказания в УБДХ, следва да му бъде наложено по-лекото наказание глоба, предвид направеното признание и изразеното съжаление и разкаяние за стореното, младата възраст, това, че нарушителят е ученик, както и добрите характеристични данни. Същото следва да бъде в минималния размер, предвид ниската обществена опасност на дееца, липсата на други противообществени прояви и на доходи. Поради което съответно на извършеното деяние е наказанието глоба в минималния размер на 100лв.

Определянето на наказанието в този размер, съдът намира за справедливо и необходимо с цел, поправянето на нарушителя. 

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

           РАЙОНЕН СЪДИЯ: