Р Е Ш Е Н И Е

№294/23.10.2018г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на трети септември, две хиляди и осемнадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : Пенка Тоцева

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело №108 по описа за 2018г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

                Искът е за съществуване на вземане и е предявен на основание чл.422 от ГПК.

            Ищецът-„Профи Кредит България”ЕООД-София- моли съда да постанови решение, с което да приеме за установено по отношение на ответника, че дължи сумата, след уточнение с молба вх.№6193/29.06.2018г./л.154 от делото/, 1550 лева по договор за потребителски кредит №3014235624 от 15.11.2016г.; 749,68 лева договорена възнаградителна лихва и сумата 1549,40 лева възнаграждение за закупен пакет от допълнителни услуги, ведно законна лихва, считано от датата на подаване на заявление по чл.410 от ГПК-15.09.2017г. За сбора на посочените суми- 3849,08 лева е издадена заповед за изпълнение на парично задължение по реда на чл.410 от ГПК по Ч.гр.д.№2426/2017г. по описа на РРС, като за сумата от 11,42 лева лихва за забава с първоначалната ИМ е направен отказ от иска в тази част. Ищецът претендира и присъждане на разноски.

            Ответникът е призован по реда на чл.47 ал.5 от ГПК. Назначеният му от съда особен представител е депозирал писмен отговор-л.85 от делото. С отговора и в съдебно заседание настоява иска да се отхвърли като неоснователен. Заявява, че избрания пакет от допълнителни услуги „Бонус“ е недействителна клауза от договора за потребителски кредит, тъй като противоречи на закона, заобикаля го и накърнява добрите нрави. Твърди още, че положените подписи на погасителния план към договора и стандартния европейски формуляр за предоставяне на информация не са положени от ответника и че той дължи връщане само на главницата от 1 550 лева.

            Съдът прецени събраните по делото доказателства и прие за установено следното: По реда на заповедното производство на основание чл.410 от ГПК по ч.гр.д.№2426/2017г. по описа на РРС, ищецът се е снабдил със заповед за изпълнение на парично задължение за сумата 3849,08 лева главница, ведно със законна лихва, считано от 15.09.2017г.; 11,42 лева лихва за забава. Със заповедта за изпълнение са присъди и разноските по ч.гр.дело в размер на 77,21 лева платена държавна такса и 50 лева юрисконсултско възнаграждение.

            Заповедта за изпълнение е връчена на длъжника по реда на чл.47 ал.5 от ГПК, заради което в дадения срок на чл.415 ал.4 от ГПК ищецът е предявил настоящия установителен иск. 

            Видно от представения с исковата молба договор за потребителски кредит профи кредит стандарт №3014235624 на 15.11.2016г. между ищеца и ответника са сключени два договора-договор за кредит и договор за допълнителни услуги „Бонус“. Договора за кредит е за 1550 лева, по силата на който, ответникът се е  задължил да върне заемната сума на 24 равни месечни вноски с оскъпяване от 749,68 лева. По втория договор, който съгласно представената бланка е като продължение на първия и е негова неразделна част, кредополучателят е поел задължение по пакет от допълнителни услуги за сума от 1549,92 лева с месечна вноска 64,58 лева. При сключване на договора на ответника са предоставени за подпис: декларации; споразумение за предоставяне на пакет от допълнителни услуги; ОУ към договора за потребителски кредит, състоящи се от 11 страници; погасителен план с посочена месечна вноска по кредита и по пакета допълнителни услуги. Ответникът е подписал и искане за отпускане на потребителски кредит-Профи Кредит Стандарт, като поисканата от него сума е в размер на 3000 лева за срок от 24 месеца; декларация във връзка с обработка на личните данни и стандартен европейски формуляр за предоставяне на информация за потребителските кредити-л.29; л.36 и л.39 от делото. 

            Пред вид оспорването от особения представител на подписите на ответника по делото е назначена графическа експертиза, вещото лице по която дава заключение, че подписите на кредитополучател по посочените по-горе документи са изпълнени от ответника М.А.Х.. Вещото лице обяснява в съдебно заседание, че е изследвал само устойчивите признаци от подписа, тъй като „лицето е със слабо обработен почерк“.

            По делото е назначена и съдебно- счетоводна експертиза, вещото лице по която на два пъти депозира заключение, съгласно което: ищецът е превел по сметка на ответника сума в размер на 1550 лева, която последния е усвоил изцяло; сумата по закупения пакет за допълнителни услуги в размер на 1 549,92 лева не е предоставена на ответника; погасителни вноски по кредита не са постъпвали; неиздължените вноски по кредита са 24х95,82 лева-общо 2 299,68 лева, от които 1 550 лева главница и 749,68 лева договорена лихва/ при законова лихва 315,37 лева/. В потребителския кредит ГПР е 49,89%, включващ договорения годишен лихвен процент 41,17% и всички разходи, свързани с кредита. Съгласно заключението, по процесния договор за кредит ГПР е с 0,61% по-малък от максимално определения със ЗПК, чл.19 ал.4, таван на ГПК от 50,50%.

            В настоящото производство лихви за забава в размер на 11,42 лева, присъдени в заповедното производство, не се търсят. С исковата молба ищецът е заявил отказ от тази претенция.

Въз основа на така изложената фактическа обстановка съдът намира от правна страна следното: Ответникът е получил пари в заем и тъй дължи връщането им, ведно с договорената възнаградителна лихва. В случая, той е получил 1 550 лева и дължи връщане плюс договорената лихва от 749,68 лева. Върху главницата дължи законна лихва, считано от 15.09.2017г.-датата на подаване на заявлението по заповедното производство, до окончателното плащане. Неоснователно ищецът претендира законова лихва и върху договорената такава, с което би се стигнало до начисляване на лихва върху лихва т.н. анатоцизъм, което нашето гражданско право не допуска по отношение на физически лица, какъвто е й ответника. Искът е неоснователен и по отношение на търсената сума 1549,92 лева, начислена в партидата на ответника като дължима по закупен пакет от допълнителни услуги. Това е така, тъй като при сключване на договора за потребителски кредит, за какъвто ответникът е депозирал искане за отпускане, на кредитополучателя са предоставени бланки, готови образци, в които като неразделна част от договора за кредит е включена клаузата „избран пакет допълнителни услуги“. Съдът приема, че така изготвените образци са подвеждащи, тъй като не става ясно до колко ответникът е бил информиран и запознат, до колко той е осъзнавал, че сключва и втори договор и дължи връщане и на допълнителна сума, която изобщо не е получавана от него, нито се е възползвал от визираните допълнителни услуги. Още повече, че видно от предоставения му за подпис „стандартен европейски формуляр“ в раздел III т.3 изрично е отбелязано, че за предоставяне на кредита не се изисква сключване на друг договор за допълнителна услуга. С договора за закупуване на пакет за допълнителни услуги, явно се оскъпява договора за кредит много над допустимия таван на ГПР  съгласно чл.19 ал.4 от ЗПК и тази клауза е нищожна като противоречаща на закона.

От драга страна, процесният договор попада в приложното поле на потребителската защита на ЗЗП, тъй като кредитополучателят е физическо лице, по кредит, който не е предназначен за търговска или професионална дейност. С разпоредбата на чл.143 от ЗЗП законодателят е обявил за неравноправна всяка уговорка във вреда на потребителя, която не отговаря на изискването за добросъвестност и води до значително неравновесие между правата и задълженията на търговеца и потребителя, в случая-т.9, налага на потребителя приемане на клаузи, с които той не е имал възможност да се запознае преди сключване на договора. При сключване на договора за кредит на ответника са предоставени изброените по-горе документи, от които само ОУ са 11 страници, едва ли той е имал възможност и време при подписването им да се запознае със съдържанието на всеки от тях. Това прави обсъжданата допълнителна клауза нищожна и като противоречаща на добрите нрави.

Не на последното място, ако се приеме, че клаузата „избран пакет допълнителни услуги“ е действителна то би се стигнало до нарушаване на принципа за недопускане на неоснователно обогатяване, тъй като ищецът не е превеждал на ответника процесната сума от 1 549,92 лева, нито му е предоставил някакви допълнителни услуги по договора за кредит.   

За това в тази част искът като неоснователен и недоказан, следва да се отхвърли.

На основание чл.78 ал.1 от ГПК ответникът дължи заплащане и на направените разноски и по исковото и по заповедното производство, които следва да се изчислят съразмерна уважената част от иска. Видно от представения от ищеца списък по чл.80 от ГПК разноските направени от ищеца са в общ размер 1 401,28 лева- 127,21 лева разноски по заповедното производство и 1 274,07 лева разноски по настоящото исково производство, а изчислени съразмерна уважената част от иска дължимите за двете производства разноски са в размер на 837,21 лева. С оглед разпоредбата на т.11г от ТР №4/18.06.2014г. на ВКС издадената заповед за изпълнение на парично задължение по ч.гр.д.№2426/2017г. следва да се обезсили в частта относно присъдените разноски, както и в частта на присъдените лихви за забава в размер на 11,42 лева, пред вид направения отказ от иска в тази част.

            По изложените съображения съдът

 

 

                                          Р Е Ш И :

 

 

            ПРИЕМА за установено по отношение на М.А.Х. с ЕГН-********** с регистриран постоянен и настоящ адрес:***, че съществува вземане на „ПРОФИ КРЕДИТ България”ЕООД с ЕИК-175074752 с адрес: гр.София, бул.”България” №49 бл.53Е, вх.В по договор за потребителски кредит №3014235624, сключен на 15.11.2016г. и първия дължи на втория само сумата от 1 550 лева-главница, ведно със законна лихва, считано от 15.09.2017г. до окончателното плащане, както и сумата 749,68 лева договорена лихва, като ОТХВЪРЛЯ иска като неоснователен и недоказан относно претендираните 1 549,92 лева по клауза „закупен пакет за допълнителни услуги“, която клауза е неравноправна и нищожна по смисъла на чл.143 от ЗЗП и ЗПК.    ОСЪЖДА М.А.Х. с ЕГН-********** с регистриран постоянен и настоящ адрес:*** да заплати на „ПРОФИ КРЕДИТ България”ЕООД с ЕИК-175074752 с адрес: гр.София, бул.”България” №49 бл.53Е, вх.В сумата от 837,21 лева разноски по настоящото и заповедно производство, изчислени съразмерно уважената част от иска.

            Прекратява производството по делото в частта за сумата от 11,42 лева лихва за забава, поради отказ от иска и

ОБЕЗСИЛВА издадената заповед за изпълнение на парично задължение по Ч.гр.д.№2426/2017г. по описа на РРС в частта относно присъдените разноски в размер на 77,21 лева платена държавна такса и 50 лева юрисконсулстско възнаграждение и в частта относно лихвата за забава в размер на 11,42 лева.

            Решението може да се обжалва пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ :