РЕШЕНИЕ

 

  369,  12.10.2018г.,  град Разград

 

                                   В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На единадесети Септември 2018 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар: Даринка Димитрова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 300 по описа за 2018г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от И.Г.А.  ЕГН ********** ***, чрез процесуален представител, против НП № 18-1075-000520/11.04.2018г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на жалбоподателя за нарушение на чл. 40, ал.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 20,00лв., на основание чл.183, ал.2, т.11 от ЗДвП; за нарушение на чл. 123, ал.1, т.2, б.а от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от три месеца, на основание чл. 175, ал.1, т.5 от ЗДвП и  за нарушение на чл. 123, ал.1, т.2, б.б от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв., на основание чл. 175, ал.1,т.5 и лишаване от право да управлява МПС за срок от три месеца.  

Жалбоподателят по същество не оспорва фактическите констатации отразени в АУАН, отправя възражение за прекомерност на наказанието лишаване от право да управлява МПС и моли съда да го намали към минимума посочен в ЗДвП – на един месец.

В съдебното заседание, редовно призован, жалбоподателят се явява лично и с упълномощен повереник, който поддържа молбата по изложените в нея доводи.

За Административнонаказващия орган, при редовно призоваване се явява процесуален представител, който, изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

 НП № 18-1075-000520/11.04.2018г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград е издадено въз основа на АУАН бл. № 714108 от 30.03.2018г., съставен на жалбоподателя, за това, че на 30.03.2018г. около 12,30ч. в гр. Разград на ул. « Бели Лом « до сградата на НАП в посока ул. « Искър «, управлява собствения си л.а. « Ауди « А4 с рег. №  ***, като при движение назад не се е убедил, че пътят зад него е свободен и със задна дясна част на автомобила блъска в гръб в областта на таза движещата се пешеходка Снежана Николаева Петрова от гр. Разград, следствие, на което реализира ПТП с едно леко ранено лице. Водачът напуска мястото на ПТП без да уведоми и изчака компетентните служби на МВР, установен е в последствие на същия ден. Описаните нарушение, по същество са пренесени и в издаденото НП, квалифицирани са от актосъставителя и АНО като такива по чл. 40, ал.1, чл. 123, ал.1, т.2, б.а и чл. 123, ал.1, т.2, б.б от ЗДвП, наложени са и посочените наказания.

НП връчено редовно на 19.04.2018г., жалбата срещу него постъпила в РС – Разград на 23.04.2018г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата е неоснователна.

Безспорно установено и доказано от фактическа страна по делото са извършените от жалбоподателя нарушения по трите пункта. Това не се оспорва от самия жалбоподател. Правилно определени са и санкционните норми за тези нарушения, а съдът счита наложената санкция за съответна  на извършените нарушения, за всяко едно от тях, поради което атакуваното НП следва да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно.

От процесуална страна Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатите от жалбоподателя административни нарушения, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираните от проверяващия орган административни нарушения са надлежно индивидуализирани,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушенията от фактическа страна, посочена е конкретната законова разпоредба, нарушена с всяко от деяниеята и съответната норма, въз основа на която следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя, поради което обжалваното НП в тази част се явява издадено при спазване на процесуалния закон.

По оплакванията на жалбоподателя, съдът намира същите за неоснователни. АНО е съобразил броя и тежестта на извършените адм. нарушения, тяхното естество, липсата на съответна реакция у жалбоподателя при причинено от него ПТП с пострадал пешеходец, справката за нарушител / водач и правилно и законосъобразно е наложил наказанието „ лишаване от право да управлява МПС „ в средния посочен в закона размер. Така определеното наказание се явява съответно и справедливо.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА  НП № 18-1075-000520/11.04.2018г. на Началник Сектор « ПП « към ОДМВР – Разград, с което на И.Г.А.  ЕГН ********** ***, за нарушение на чл. 40, ал.1 от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 20,00лв., на основание чл.183, ал.2, т.11 от ЗДвП; за нарушение на чл. 123, ал.1, т.2, б.а от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от три месеца, на основание чл. 175, ал.1, т.5 от ЗДвП и  за нарушение на чл. 123, ал.1, т.2, б.б от ЗДвП е наложено административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв., на основание чл. 175, ал.1,т.5 и лишаване от право да управлява МПС за срок от три месеца.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: