РЕШЕНИЕ

 

398                                    22.10.2018г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и пети септември                                 две хиляди и осемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Пенка Тоцева

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №389 по описа за 2018г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Ю.С.В. ***   срещу Наказателно постановление  335286-F375119 от 30.04.2018г. на Директора на Офис – Разград   при Териториална дирекция на Национална агенция за приходите – Варна, с което на жалбоподателката за нарушение на чл.53, ал.1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица  и е наложено административно наказание  глоба в размер на 100 лв на основание  чл.80, ал.1  от ЗДДФЛ. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание на РРС жалбоподателката се представлява от нейния съпруг /чл.91, ал.2 НПК/, който поддържа жалбата.

Представителят на наказващия орган изразява становище за неоснователност на жалбата.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно  постановление №335286-F375119 от 30.04.2018г. на Директора на Офис – Разград   при Териториална дирекция на Национална агенция за приходите – Варна на жалбоподателката за нарушение на чл.53, ал.1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица  и е наложено административно наказание  глоба в размер на 100 лв на основание  чл.80, ал.1  от ЗДДФЛ. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №F375119 от 02.03.2018г. съставен на обжалващото дружество  от  инспектор по приходите  при Териториална дирекция  на НАП гр. Варна, офис Разград. В акта и в НП е отразено,  че на 02.03.2018г. при подаване на декларация в ТД на НАП, офис Разград е установено,  че лицето Ю.С.В. като данъчно задължено лице по чл.3 от ЗДДФЛ не е изпълнило задължението си да подаде данъчна декларация за облагаемия си доход за 2016г. в териториалната дирекция по постоянен адрес *** в законоустановения срок до 02.05.2017, включително, съгласно чл.53, ал.1 от ЗДДФЛ. Декларацията е подадена лично на 02.03.2018г. и приета с вх. №17-112685/02.03.2018г.

В заседанието пред РРС е разпитана свидетелката  Б. З. /актосъставителя/, която в показанията си потвърждава изложените в акта и НП обстоятелства. По тези обстоятелства всъщност не се спори. Представен е и препис   от годишната данъчна декларация за 2016г. по чл.50 от ЗДДФЛ на жалбоподателката  Ю.С.В., видно от която  декларация жалбоподателката е декларирала и доходи от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество /приложение №4/. Именно с оглед облагането на този доход за жалбоподателката е възникнало задължението за подаване на декларация. Съдът намира за безспорно установени изложените в акта и НП обстоятелства. От данъчната декларация е видно, че същата касае изтекла данъчна година, а именно 2016г. Не се спори, че декларацията е подадена в ТД на НАП, офис Разград на 02.03.2018г., както е посочено в акта и НП.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  са спазени процесуалните правила установени от ЗАНН - същите са издадени от компетентни органи и съобразно предвидения от закона ред. С оглед изложените доводи от обжалващата страна съдът намира, че не е налице некоректност при определяне датата на нарушението. Всъщност нарушението е налице с пропускането на срока, който срок е посочен, като е посочена и датата на която декларацията  в крайна сметка е подадена, който период определя и срока на закъснението. Изтъква се, че наказателносто постановление било издадено повече от месец след акта. Последното не е  съществено процесуално нарушение, тъй като  е спазен срока по чл. 34, ал.3 ЗАНН.  На жалбоподателката  е вменено нарушение, изразяващо се в неподаване на дължимата данъчна декларация в законовия срок. С оглед данните по делото съдът приема, че жалбоподателката е осъществила състава на вмененото й нарушение. Същата е реализирала подлежащ на деклариране доход през 2016г. /чл.10, ал.1, т.4 от ЗДДФЛ/, който доход е следвало да декларира до 02.05.2017г. /предвид предходните неприсъствени дни/, съгласно чл.53, ал.1 от ЗДДФЛ. Вместо това доходът е деклариран със закъснение от около десет месеца.  Законът санкционира самото пропускане на срока. При това жалбоподателката е действала най-малко небрежно. Разглежданият случай не е маловажен,  тъй като става дума за едно немалко закъснение – около десет месеца, при което е налице и сериозна забава в плащането на дължим данък.  Това е продължително закъснение и надхвърля рамките на едно краткотрайно закъснение, което би определило случая като маловажен. С оглед на това жалбоподателката правилно е санкциоинирана. Наложеното наказание в случая е в размер под средния и съдът го намира за справедливо с оглед немалкия период на закъснението. Поради всичко изложено  съдът намира, че в случая издаденото наказателно постановление  е законосъобразно и следва да бъде потвърдено

Водим от горното, съдът

                                                       Р Е Ш И:

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  335286-F375119 от 30.04.2018г. на Директора на Офис – Разград   при Териториална дирекция на Национална агенция за приходите – Варна, с което на жалбоподателката Ю.С.В. ***   за нарушение на чл.53, ал.1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица  и е наложено административно наказание  глоба в размер на 100 лв на основание  чл.80, ал.1  от ЗДДФЛ.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                       Районен съдия: