РЕШЕНИЕ

 

399                                 29.10.2018г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и пети септември                                  две хиляди и осемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: Пенка Тоцева

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №475 по описа за 2018г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от И.А.Х. *** срещу Наказателно постановление  18-1075-000639  от 04.05.2018г. на ВПД Началник група към ОД  на МВР Разград, сектор «Пътна полиция», с което на жалбоподателя  на основание чл.183, ал.4, т.7 пр.1  от ЗДвП  за нарушение на чл.137а, ал.1  от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв,  на основание чл.183, ал.3, т.7 от ЗДвП за нарушение на чл.139, ал.1, т.1    от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 30 лв, на основание чл.185  от ЗДвП  за нарушение на чл.147, ал.1    от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 20 лв и на основание чл.177, ал.1, т.4, пр.1  от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.3, т.2    от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 200 лв  и на основание Наредба № Iз-2539 на МВР са му отнети 11 контролни точки.  Моли наказателното постановление да бъде отменено като незаконосъобразно. 

В съдебното заседание жалбоподателят не се явява и не изпраща представител.

        Представителят на наказващия орган счита жалбата за неоснователна.

                  За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното Наказателно постановление №18-1075-000639  от 04.05.2018г. на ВПД Началник група към ОД  на МВР Разград, сектор «Пътна полиция», с което на жалбоподателя  И.А.Х. *** на основание чл.183, ал.4, т.7 пр.1  от ЗДвП  за нарушение на чл.137а, ал.1  от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв,  на основание чл.183, ал.3, т.7 от ЗДвП за нарушение на чл.139, ал.1, т.1    от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 30 лв, на основание чл.185  от ЗДвП  за нарушение на чл.147, ал.1    от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 20 лв и на основание чл.177, ал.1, т.4, пр.1  от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.3, т.2    от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 200 лв  и на основание Наредба № Iз-2539 на МВР са му отнети 11 контролни точки. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №Г714058/23.04.2018г.  съставен от младши автоконтрольор  към ОД на МВР гр. Разград на жалбоподателя. В акта и НП се сочи, че на 23.04.2018г. около 23.50 часа в гр. Разград, на бул. Априлско въстание жалбоподателят управлявал  лек автомобил «Опел Корса» с рег. №*** като било констатирано следното: водачът управлявал автомобила без да ползва обезопасителния колан, с който автомобилът бил оборудван; не светила дясната къса светлина; не е предоставил МПС-то на задължителен технически преглед; не е заплатил доброволно и в срок наложени глоби по фиш /след извършена проверка било установено, че фишовете са платени/; управляваното МПС било спряно от движение на 18.01.2017г.  Прието е, че жалбоподателят на първо място е нарушил чл.137а, ал.1 от ЗДвП понеже  не използвал обезопасителния колан на автомобила. На второ място е прието, че е нарушен  чл. 139, ал.1, т.1  от ЗДвП, тъй като се движил с технически неизправно МПС /второ нарушение/. На трето място е прието, че  е нарушен чл.147, ал.1 от ЗДвП /трето нарушение/ понеже жалбоподателят  управлявал МПС, което не било представено на технически преглед. На четвърто  място е прието, че е нарушен чл.5, ал.3, т.2 от ЗДвП /четвъро нарушение/, поради управление на МПС, което било спряно от движение.

Пред РРС е разпитан като свидетел актосъставителя И. Х., който потвърждава отразените в акта и НП обстоятелства. Сочи, че лично възприел, че жалбоподателят управлява автомобила  при което дясната къса светлина на същия не светила - това бил поводът за проверката. Свидетелят потвърждава и обстоятелството, че жалбоподателят бил без обезопасителен колан при управлението на автомобила, което свидетелят възприел при самото спиране на автомобила. Автомобилът не бил представен на технически преглед – представена била стара бланка за такъв преглед, като срокът за нов преглед бил изтекъл отдавна. Чрез справка в информационна система на МВР било установено, че автомобилът е спрян от движение на  18.01.2017г. Събразявайки всички доказателства съдът намира, че отразените в акта и НП обстоятелства са доказани, като намира, че в този смисъл следва напълно да се кредитират показанията на актосъставителя. За фактическите си изводи съдът се основава и на доказателствената сила на съставения акт – чл.189, ал.2 от ЗДвП. Всъщност реално липсва оспорване на тези обстоятелства – в жалбата липсват конкретни твърдения в тази насока.

        Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: Наказателното постановление е законосъобразно. При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  са спазени процесуалните правила установени от ЗАНН - същите са издадени от компетентни органи и съобразно предвидения от закона ред. С оглед данните по делото съдът приема, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна съставите на вмененените му  нарушения. На първо място същият е управлявал автомобила без да използва обезопасителен колан, което е възприето от актосъставителя. Така жалбоподателят е нарушил чл.137а, ал.1  от ЗДвП. Доколкото не може да се докаже, че това нарушение е извършено умишлено, то съдът приема, че  това нарушение е извършено от жалбоподателя непредпазливо – проявил е небрежност. При това жалбоподателя правилно е санкциониран на основание чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП. Наложеното му наказание за това нарушение /глоба от 50 лв/ е в абсолютния законов размер. На второ място жалбоподателят е управлявал технически неизправно МПС – не е работила дясната къса светлина. При това той е нарушил чл.139, ал.1, т.1 от ЗДвП. Според съда жалбоподателят несъмнено е съзнавал тази неизправност, поради което съдът приема, че това нарушение е извършено умишлено. Приложената разпоредба чл.183, ал.3, т.7 от ЗДвП е отменена  /ДВ, бр. 2 от 2018 г., в сила от 20.05.2018 г./, като понастоящем санкцията за това нарушение е в разпоредбата на чл. 179, ал.6, т.1 от ЗДвП (Нова – ДВ, бр. 2 от 2018 г., в сила от 20.05.2018 г.), която предвижда, че който управлява технически неизправно пътно превозно средство, се наказва с глоба от петдесет лева – при констатирани незначителни неизправности. Поради по–малкия размер на наказанието глоба по чл. 183, ал.3, т.7 от ЗДвП /отменена/ в сравнение с новата наказваща разпоредба на чл. 179, ал.6, т.1 от ЗДвП, съдът приема, че правилно е ангажирана административнонаказателната отговорност на жалбоподателя. На следващо място жалбоподателят е управлявал автомобил който не е бил представен за технически преглед в установения срок и така нарушил чл.147, ал.1 от ЗДвП. Без съмнение жалбоподателят е съзнавал този факт, поради което и това нарушение е умишлено.  Наложеното му наказание за това нарушение е в абсолютния законов размер. Освен това жалбоподателят е нарушил и чл.5, ал.3 т.2 от ЗДвП, тъй като е управлявал МПС, което  е спряно от движение. И това нарушение е извършено от жалбоподателя съзнателно /умишлено/.  Наложеното му наказание е в средния законов размер, което съдът намира за справедливо с оглед конкретната тежест на нарушението.  С оглед изложеното съдът намира, че НП е законосъобразно и следва да бъде потвърдено изцяло.

Водим от горното, съдът

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  18-1075-000639  от 04.05.2018г. на ВПД Началник група към ОД  на МВР Разград, сектор «Пътна полиция», с което на жалбоподателя  И.А.Х. *** на основание чл.183, ал.4, т.7 пр.1  от ЗДвП  за нарушение на чл.137а, ал.1  от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 50 лв,  на основание чл.183, ал.3, т.7 от ЗДвП за нарушение на чл.139, ал.1, т.1    от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 30 лв, на основание чл.185  от ЗДвП  за нарушение на чл.147, ал.1    от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 20 лв и на основание чл.177, ал.1, т.4, пр.1  от ЗДвП за нарушение на чл.5, ал.3, т.2    от ЗДвП му е наложено наказание глоба в размер на 200 лв  и на основание Наредба № Iз-2539 на МВР са му отнети 11 контролни точки.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: