Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

№403                                  24.10.2018 година,                    град Разград

 

                                          В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на двадесет и пети септември                                        две хиляди и осемнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

секретар Пенка Тоцева

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията  НАХД  № 526 по описа за  2018г.

              За да се произнесе, съдът съобрази следното:

            Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от “УЛУСОЙ-БГ” ООД гр. Разград против наказателно постановление № 37-0000330 от 11.06.2018г. на  Началник Областен отдел „Автомобилна администрация” –гр. Разград, с което за нарушение на чл.7б, ал.1, изр.1, пр.2 от  Закона за движението по пътищата и на основание чл.96г, ал.1, пр.1 от ЗАвП на обжалващото  дружество е наложено административно  наказание „имуществена санкция” в размер на 3000 лв. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно и моли за отмяната му.

           В съдебно заседание  повереникът на жалбоподателя поддържа жалбата.

            Административнонаказващият, орган редовно призован, не изпраща представител.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

             С обжалваното Наказателно постановление № 37-0000330 от 11.06.2018г. на  Началник Областен отдел „Автомобилна администрация” –гр. Разград за нарушение на чл.7б, ал.1, изр.1, пр.2 от  Закона за движението по пътищата и на основание чл.96г, ал.1, пр.1 от ЗАвП на обжалващото  дружество е наложено административно  наказание „имуществена санкция” в размер на 3000 лв.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №250639/03.05.2018г., съставен на жалбоподателя от инспектор към ОО “АА” Разград. В  НП е отразено, че на 03.05. 2018г. в Областен отдел “АА” гр. Разград, бул. Априлско въстание №3, при извършване на комплексна проверка на превозвача, извършващ международен  обществен  превоз на товари с Лиценз на Общността №7732/11.10.2016г., се установило, че превозвачът е назначил като водач на товарен автомобил водача Н. Х. А., който бил назначен с трудов договор №60 от 02.08.2016г., което лице не отговаряло на изискването за квалификация на водача – няма карта за квалификация на водача, видно от справка в информационната система на ИИ „АА“ – София. По делото няма данни назначеният водач да е извършвал управление на автомобил за сметка на санкционирания превозвач.

           Като свидетел е разпитан актосъставителя Хр. М., който в показанията си потвърждава отразените в акта и НП констатации.

            Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното: Съдът намира, че  при издаването на АУАН и НП са допуснати съществени нарушения на нормативните правила, което обуславя отмяната на НП, като незаконосъобразно. Съдът намира, че в случая неправилно е направен извод за осъществен състав по чл.96г, ал.1 пр.1 от ЗАвП. Според същата норма който назначи на работа или допусне водач, който не отговаря на някое от изискванията, определени с този закон и с подзаконовите нормативни актове по прилагането му, да управлява превозно средство за обществен превоз или превоз за собствена сметка на пътници или товари, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер 3000 лв. Посочен е като нарушен чл. чл.7б, ал.1, изр.1, пр.2 от ЗАвП, според който текст „Лицензираните превозвачи и лицата, извършващи превози за собствена сметка, осъществяват превози на пътници и товари с превозни средства, за управлението на които се изисква свидетелство за управление на моторно превозно средство от категории и подкатегории C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D или D+E, само с водачи, които отговарят на изискването за квалификация на водача. За съответствие с изискването за квалификация на водача министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията или упълномощени от него длъжностни лица издават карта за квалификация на водача със срок на валидност 5 години“. В случая поради това, че на водача не била издадена такава карта е направен извод, че превозвачът назначил водач неотговарящ на нормативните изисквания за квалификация. Този извод според съда е неправилен. Водачът не би отговарял на нормативните изисквания яко няма нужната квалификация, не и ако няма издадена карта за квалификация. Последната само удостоверява квалификацията, но не се идентифицира с нея. В наказателното постановляние липсва констатация за действителна липса на квалификация на водача. Картата за квалификация е изискуем документ за самия водач, който би бил санкциониран ако не носи такъв при превоз. Не може обаче да се прави извод, че самият превозвач е назначил водач неотговярящ на изискванията за квалификация, понеже за този водач нямало издадена карта. В този смисъл съдът намира, че вмененото на превозвача нарушение не е извършено. Освен това доколкото е прието, че нарушението е извършено със самото назначаване на водача, то това е станало на дата 02.08.2016г.. До датата на съставяне на акта /03.05.2018г./ е бил изтекъл абсолютния едногодишен срок за съставяне на акт по смисъла на чл.34, ал.1 от ЗАНН, поради което административнонаказателното производство е подлежало на прекратяване. Това не е направено, поради което се е развило едно недопустимо производство, което също води до незаконосъобразност на наказателното постановление. Всичко изложено налага отмяна на наказателното постановление като незаконосъобразно.

            Воден от изложените съображения, Съдът

 

                               Р  Е  Ш  И :

 

                 ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 37-0000330 от 11.06.2018г. на  Началник Областен отдел „Автомобилна администрация” –гр. Разград за нарушение на чл.7б, ал.1, изр.1, пр.2 от  Закона за движението по пътищата и на основание чл.96г, ал.1, пр.1 от ЗАвП на обжалващото  дружество “УЛУСОЙ-БГ” ООД гр. Разград е наложено административно  наказание „имуществена санкция” в размер на 3000 лв.

                  Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: