РЕШЕНИЕ

 

416                                   29.10.2018г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на   двадесет и седми септември                               две хиляди и осемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Живка Ранкова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №601 по описа за 2018г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от  «ИН-МАТ 2018» ДЗЗД -гр. Разград срещу Наказателно постановление  346012-F383921 от 13.07.2018г. на Директор на Офис /дирекция/ за обслужване – Разград  при Териториална дирекция на Национална агенция по приходите – Варна, с което на обжалващото дружество за нарушение на чл.132, ал.6  от ЗДДС е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 500 лв на основание  чл.178 от ЗДДС. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание на РРС за жалбоподателя не се явява представител. От повереника  на същия е постъпило становище с изявление, че поддържа жалбата.

Представителят на наказващия орган ТД на НАП – Разград изразява становище за неоснователност на жалбата.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление  346012-F383921 от 13.07.2018г. на Директор на Офис /дирекция/ за обслужване – Разград  при Териториална дирекция на Национална агенция по приходите – Варна  на «ИН-МАТ 2018» ДЗЗД -гр. Разград за нарушение на чл.132, ал.6  от ЗДДС е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 500 лв на основание  чл.178 от ЗДДС.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение № F383921/11.05.2018г., съставен от Инспектор по приходите при ТД на НАП гр. Варна, офис Разград. В акта и в НП се сочи, че при извършена проверка във връзка с подадено заявление за регистрация на «ИН-МАТ 2018» ДЗЗД  и извършена проверка в сайта на Агенцията по вписванията се установило, че дружеството е създадено на 25.04.2018г.. Съгласно чл.132, ал.6 срокът за подаване на заявление за регистрация по ЗДДС на основание чл.132, ал.5 е до 02.05.2018г. Заявлението за регистрация било подадено на 08.05.2018г.. Налице било закъснение от 6 дни.

По делото е разпитана свидетелката К. Х. /актосъставител/, която потвърждава отразените в акта и НП обстоятелства.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  Съдът намира, че  при издаването на АУАН и НП са допуснати съществени нарушения на закона, което обуславя отмяната на НП, като незаконосъобразно. В случая е наказано дружество, което не се явява правен субект – непесонифицирано дружество възникнало по силата на договор по смисъла на чл.357 от Закона за задълженията и договорите. За целите на данъчната регистрация и  облагане в определени отношения гражданските  дружества се приравняват на субекти –чл.132, ал.5 от ЗДДС. Това обаче става по силата на нормативна фикция, която намира приложение конкретно и само в този аспект. Дружествата по ЗЗД не са приравнени на субекти и с оглед целите на административнонаказателната отговорност. Съобразно чл.24 от ЗАНН административно наказателната отговорност е лична. На основание чл.83,ал.1 от ЗАНН в предвидените в съответния закон случаи, може да се налага имуществена санкция за неизпълнение на задължение към държавата на юридически лица и еднолични търговци. В този смисъл и приложената санкционна разпоредба на чл.178 от ЗДДС предвижда глоба  за физическите лица, които не са търговци  или  имуществена санкция  за юридическите лица и едноличните търговци. Тази разпоредба обаче не търпи разширително тълкуване – тя не предвижда санкция за неперсонифицирани дружества. В случая административнонаказателна отговорност би могъл да носи съответен ръководител или съдружник по реда на чл.24, ал.2 от ЗАНН, но не и гражданското дружество. Като е наложил имуществена санкция на гражданското дружество  наказващия орган е постановил НП в противоречие с материалния закон, поради което и наказателното постановление се явява незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

Съдът намира за нужно за пълнота да посочи и че самото наказателно постановление не отразява фактическата обстановка в пълнота.  По силата на чл.132, ал.5 от ЗДДС задължително се регистрира по закона не всяко неперсонифицирано дружество, а само това в което участва съдружник, който е регистрирано по този закон лице. Последното се явява елемент от състава на твърдяното нарушение тъй като формира предпоставката за възникване на задължението за регистрация. В НП обаче изобщо не е отразено такова обстоятелство – че в дружеството  участва съдружник, който е регистрирано по ЗДДС лице. В този смисъл съдът намира, че в НП не са отразени относимите обстоятелства по случая, което се явява нарушение на чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН и също се явява самостоятелно основание за отмяна. Отделно от това, ако можеше да се говори за състав на нарушение, то  случаят би бил маловажен с оглед минималния срок на закъснението, както се изтъква и в жалбата.

Поради всичко изложено съдът намира, че НП следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

Воден от гореизложеното, съдът

 

                       Р      Е      Ш     И      :

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  346012-F383921 от 13.07.2018г. на Директор на Офис /дирекция/ за обслужване – Разград  при Териториална дирекция на Национална агенция по приходите – Варна, с което на   на «ИН-МАТ 2018» ДЗЗД -гр. Разград за нарушение на чл.132, ал.6  от ЗДДС е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 500 лв на основание  чл.178 от ЗДДС.  

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                       Районен съдия: