П Р О Т О К О Л

 

 

2018 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен      състав

На      единадесети октомври                                                          2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ Б.

                         СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: С.Л.

                                                                      Н.Д. 

 

        

Секретар: Пенка Тоцева

Прокурор: ПАВЛИНА УЗУНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НOХ дело №      371      по описа за 2018 година

На именното повикване в **:00 часа, се явиха:

 

         ЗА Районна прокуратура гр. Разград прокурор Узунова

         ГРАЖДАНСКИЯТ ищец, редовно уведомен от предходното съдебно заседание, лично и с повереник адв. Р. М.

ПОДСЪДИМИТЕ А.Л.Щ. и С.Я.А., уведомени, явяват се лично и със защитник адв. Д. Б. от АК Разград

         СВИДЕТЕЛИТЕ З.М.Х., Н.С.Х. и Е.А.Х., нередовно призовани, не се явяват

         СВИДЕТЕЛЯТ И.Ш.М., редовно призован, се явява

         ВЕЩОТО ЛИЦЕ С.К., редовно призована, се явява лично

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото. Доколкото сме постигнали споразумение с подсъдимите и техния защитник, моля производството да протече по реда на гл. 29 НПК.

АДВ. М.: Да се даде ход на делото. Уредени са отношенията между доверителя ми и подсъдимите. Нямаме претенции към тях. Няма пречка производството да протече по реда на гл. 29 НПК. Представям и моля да приложите като писмени доказателства по делото 2 бр. разписки за изплатените вреди на моя доверител, вкл. и съдебните разноски по водене на делото.

ГР. ИЩЕЦ Д.П.Д.: Вярно е това, изплатени са ми всички вреди и разноските по делото.

АДВ. Б.: Да се даде ход на делото. Споделяме изцяло становището на държавното обвинение. Постигнали сме споразумение, делото да се гледа по реда на гл. 29 НПК.

СЪДЪТ, като съобрази депозираното по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение постигнато между Районна прокуратура гр. Разград, представлявана от прокурор Узунова от една страна, от друга С.Я.А., ЕГН ********** и защитника му адв. Д. Б., подсъдимия А.Л.Щ., ЕГН ********** и защитника му адв. Д. Б. за прекратяване на производството по нохд. № 371/2018 г. по описа на Районен съд гр. Разград, намира че за престъплението за което на подсъдимите е повдигнато обвинение и е внесен обвинителен акт, процесуалния закон допуска производството по делото да приключи със споразумение, не са налице отрицателните предпоставки на чл. 381, ал. 2 НПК, причинените с престъплението съставомерни имуществени вреди са възстановени, депозираното пред съда споразумение съдържа реквизитите посочени в разпоредбата на чл. 381, ал. 5 и 6 НПК, поради което са налице процесуалните предпоставки производството по делото да приключи по реда на гл. 29 НПК. Мотивиран така, съдът

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕМИНАВА към производство по реда на гл. 29 НПК.

ОТ залата се освободиха свидетеля и вещото лице.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ К.: Моля за явяване в съдебно заседание, да ми бъде изплатено възнаграждение.

СЪДЪТ

         О П Р Е Д Е Л И:

НА вещото лице за явяване в съдебно заседание да бъде изплатено възнаграждение в размер на 20.00 лв. (двадесет лева) от бюджета на Районен съд гр. Разград.

ОТ залата се освободиха гражданският ищец и повереника му адв. Р. М..

СНЕМА самоличността на подсъдимите

А.Л.Щ. – роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, неженен, неосъждан, адрес за призоваване в страната: с. Голямо ново, обл. Търговище, ул. Пирин № **, ЕГН **********

С.Я.А. – роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, неженен, неосъждан, адрес за призоваване в страната с. Голямо ново, обл. Търговище, ул. Пирин № **, ЕГН **********

         СЪДЪТ докладва постъпило по реда на чл. 384, ал. 1 НПК споразумение постигнато между Районна прокуратура гр. Разград, представлявана от прокурор Узунова от една страна, от друга подсъдимите С.Я.А., ЕГН ********** и А.Л.Щ., ЕГН ********** и защитника им адв. Д. Б. от АК Разград за прекратяване на производството по нохд. № 371/2018 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

         ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да соча нови доказателства. Считам, че споразумението не противоречи на закона и морала. Намирам наказанията за адекватни на извършеното. Определени са при условията на чл. 55 НК.

         АДВ. Б.: Няма да сочим други доказателства. Моля да одобрите споразумението, считаме че същото не противоречи на закона и морала.

         СЪДЪТ по реда на чл. 382, ал. 4 от НПК към подсъдимите:

         ПОДСЪДИМИЯТ А.Л.Щ.: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен по това обвинение. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

         ПОДСЪДИМИЯТ С.Я.А.: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен по това обвинение. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

         СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните, на основание чл. 382, ал. 6 от НПК

О П Р Е Д Е Л И:

         ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и подсъдимите

 

С П О Р А З У М Е Н И Е

за решаване на наказателното производство по

НОХД № 371/2018 г. по описа на Районен съд Разград

 

Днес, 11.10.2018 г. в гр. Разград, на основание чл. 384, ал. 1 във вр. с чл. 381 НПК се сключи настоящото споразумение за решаване на наказателното производство по НОХД № 371/2017 г. по описа на Районен съд Разград, между: ПАВЛИНА УЗУНОВА – прокурор в Районна прокуратура Разград и адв. Д. Б. от АК- Разград – защитник на подсъдимите А.Л.Щ. и С.Я.А., по силата на което:

І. Страните се съгласяват НОХД № 371/2018 г. по описа на РС- Разград да бъде решено със споразумение и да не се провежда съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ІІ. 1. Подс. А.Л.Щ., роден на *** ***, с с адрес за призоваване в страната: с.Голямо Ново, ул.“Пирин“ № ***, български гражданин, с основно образование, ученик в 11-ти клас ПГЕС,  безработен, неженен, неосъждан, ЕГН  **********, се признава за ВИНОВЕН за това, че:

На неустановена дата от **.08.2017г. до 30.09.2017 г. в с.Трапище, общ.Лозница, в съучастие като съизвършител със С.Я.А. ***, чрез използване на МПС – бус «Форд Транзит» с неустановен ДКН е отнел чужда дивжима вещ – 1 бр. кобила, порода «Арденка» на стойност 1100 лева от владението на З.М.Х. ***, без негово съгласие и с намерение противозаконно да я присвои, като макар и непълнолетен е разбирал свойството и значението на извършеното и можел да ръководи постъпките си – престъпление по чл.195, ал.1, т.4 във вр. счл.194, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 във вр. с чл.63, ал.1, т.3 от НК.

2. Подс. С.Я.А., роден на *** ***, с постоянен адрес:***, български гражданин, с основно образование, безработен, неженен, неосъждан, ЕГН  **********, се признава за ВИНОВЕН за това, че:

На неустановена дата за времето от **.08.2017г. до 30.09.2017г. в съучастие като съизвършител с А.Л.Щ. *** чрез използване на МПС – бус „Форд Транзит“ с неустановен ДКН е отнел чужда движима вещ – кобила порода „Арденка“ на стойност 1100 лева от владението на З.М.Х. ***, собственост на Д.П.Д. от с.с. без негово съгласие и съгласието на собственика, с намерение противозаконно да я присвои – престъпление по чл.195, ал.1, т.4 във вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК.

ІІІ. 1. 1. Страните се споразумяха за така извършеното престъпление от подс. А.Л.Щ., да му бъде наложено наказание, при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1, б. «б», пр. 2 от НК, а именно Пробация, включваща следните пробационни мерки:

А/ Задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично, за срок от 6 месеца.

Б/Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 6 месеца.

2. 1. Страните се споразумяха за така извършеното престъпление от подс. С.Я.А., да му бъде наложено наказание, при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, а именно лишаване от свобода за срок от 6 месеца, изтърпяването на което на осн чл. 66, ал. 1 от НК следва да бъде отложено за изпитателен срок от ТРИ години.

Възпитателната работа по отношение на подсъдимия С.Я.А. се възлага на РИ по местоживеенето му.

ІV. Разноските по делото в размер на 46,92 лева, се възлагат солидарно на подсъдимите А.Щ. и С. А., платими по сметка на ОД МВР- Разград.

V. 1. Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

На страните е известно и същите се съгласяват с правните последици от споразумението, а именно, че след одобряването му от съда, определението по чл.382 от НПК е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда за подс. А.Л.Щ. и подс. С.Я.А. и не подлежи на обжалване.

Долуподписаният А.Л.Щ., ЕГН ********** и подс. С.Я.А., ЕГН **********, на основание чл.381, ал.6 от НПК декларирам, че съм съгласен със споразумението и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

ПРОКУРОР:

                      /П.УЗУНОВА/

 

 

ЗАЩИТНИК:

                   /адв. Д. Б./

 

 

ПОДСЪДИМ:

                     /А. Щ./

 

 

ПОДСЪДИМ:

                        /С. А./

 

         СЪДЪТ, като съобрази че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 НПК

О П Р Е Д Е Л И:

         ОДОБРЯВА сключеното между Районна прокуратура гр. Разград,  представлявана от прокурор Узунова от една страна от друга подсъдимите С.Я.А., ЕГН ********** и А.Л.Щ., ЕГН ********** и защитника им адв. Д. Б. от АК Разград споразумение за прекратяване на производството по нохд. № 371/2018 г. по описа на Районен съд гр. Разград, в следния смисъл:

         Подс. А.Л.Щ., роден на *** ***, с с адрес за призоваване в страната: с.Голямо Ново, ул.“Пирин“ № ***, български гражданин, с основно образование, ученик в 11-ти клас ПГЕС,  безработен, неженен, неосъждан, ЕГН  **********, се признава за ВИНОВЕН за това, че:

На неустановена дата от **.08.2017г. до 30.09.2017 г. в с.Трапище, общ.Лозница, в съучастие като съизвършител със С.Я.А. ***, чрез използване на МПС – бус «Форд Транзит» с неустановен ДКН е отнел чужда дивжима вещ – 1 бр. кобила, порода «Арденка» на стойност 1100 лева от владението на З.М.Х. ***, без негово съгласие и с намерение противозаконно да я присвои, като макар и непълнолетен е разбирал свойството и значението на извършеното и можел да ръководи постъпките си – престъпление по чл.195, ал.1, т.4 във вр. счл.194, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 във вр. с чл.63, ал.1, т.3 от НК.

2. Подс. С.Я.А., роден на *** ***, с постоянен адрес:***, български гражданин, с основно образование, безработен, неженен, неосъждан, ЕГН  **********, се признава за ВИНОВЕН за това, че:

На неустановена дата за времето от **.08.2017г. до 30.09.2017г. в съучастие като съизвършител с А.Л.Щ. *** чрез използване на МПС – бус „Форд Транзит“ с неустановен ДКН е отнел чужда движима вещ – кобила порода „Арденка“ на стойност 1100 лева от владението на З.М.Х. ***, собственост на Д.П.Д. от с.с. без негово съгласие и съгласието на собственика, с намерение противозаконно да я присвои – престъпление по чл.195, ал.1, т.4 във вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК.

Страните се споразумяха за така извършеното престъпление от подс. А.Л.Щ., да му бъде наложено наказание, при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1, б. «б», пр. 2 от НК, а именно Пробация, включваща следните пробационни мерки:

А/ Задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично, за срок от 6 месеца.

Б/Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 6 месеца.

Страните се споразумяха за така извършеното престъпление от подс. С.Я.А., да му бъде наложено наказание, при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК, а именно лишаване от свобода за срок от 6 месеца, изтърпяването на което на осн. чл. 66, ал. 1 от НК следва да бъде отложено за изпитателен срок от ТРИ години.

Възпитателната работа по отношение на подсъдимия С.Я.А. се възлага на РИ по местоживеенето му.

Разноските по делото в размер на 46,92 лева, се възлагат солидарно на подсъдимите А.Щ. и С. А., платими по сметка на ОД МВР- Разград.

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

На страните е известно и същите се съгласяват с правните последици от споразумението, а именно, че след одобряването му от съда, определението по чл.382 от НПК е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда за подс. А.Л.Щ. и подс. С.Я.А. и не подлежи на обжалване.

Долуподписаният А.Л.Щ., ЕГН ********** и подс. С.Я.А., ЕГН **********, на основание чл.381, ал.6 от НПК декларирам, че съм съгласен със споразумението и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

         ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има действие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.        

         СЪДЪТ на основание чл. 24, ал. 3 НПК

О П Р Е Д Е Л И:

         ПРЕКРАТЯВА производството по нохд. № 371/2018 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

         СЪДЪТ на основание чл. 306, ал. 1, т. 4 от НПК

         О П Р Е Д Е Л И:

         ОСЪЖДА подсъдимите А.Л.Щ., ЕГН ********** и С.Я.А., ЕГН ********** да заплатят по сметка на Районен съд гр. Разград сумата от 20 лв. (двадесет лева), представляваща съдебни разноски.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в **.30 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                                   2.