П Р О Т О К О Л

 

2018 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На   тринадесети септември                                                           2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                          

 

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор: СЕВЕРИНА МОНЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 455 по описа за 2018 година

На именното повикване в 13.30 часа, се явиха:

 

ЗА РРП се явява прокурор Монева.

ПОДСЪДИМИЯТ С.А. редовно призован лично, и със защитник адв. К..

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

АДВ. К.: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

          О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ.

ПРЕДОСТАВЯ възможност на страните да заявят становище по чл. 248, ал. 1, т. 1 до т. 8 от НПК.

ПРОКУРОРЪТ: Делото е подсъдно на РРС. Няма основание за прекратяване или спиране на наказателното производство. По досъдебното производство не е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила довело до ограничаване правата на обвиняемия. Налице са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила, а именно по реда на глава 29 от НПК, тъй като сме постигнали споразумение по основните параметри, и сме готови да представим същото в писмен вид. Молим да ни дадете 5 минути за неговото представяне в писмен вид и подписване. По т. 5 не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, назначаване на резервен съдия, на защитник на вещо лице, преводач или тълковник, както и извършване на съдебно слествени действия по делегация. Не са налице основания за промяна на взетата мярка за процесуална принуда. Нямам искания за събиране на нови доказателства, както и за насрочване на съдебно заседание по общия ред.

АДВ. К.: Становището ни е същото като представителя на обвинението. Делото е подсъдно на РРС. По т. 2 не сме констатирали основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. Не е допуснато на досъдебното производство съществено нарушение довело до ограничаване правата на някои от страните.  Постигнали сме съгласие за подписване на споразумение, като сме договорили основните клаузи и моля да ни дадете възможност да го представим в писмен вид. Няма основание да се разглежда делото при закрити врати, за привличането на резервен съдия, назначаване на защитник, вещо лице, преводач, тълковник или за извършване на действия по делегация. Няма искания за промяна на взетата мярка за процесуална принуда. Нямам искания за събиране на нови доказателства.

СЪДЪТ като съобрази така заявеното от страните и изложеното в обстоятелствената част и диспозитива на обвинението съобразно разпоредбите на чл. 35 и 36 от НПК намира, че делото е подсъдно материално и местно на Районен съд гр. Разград. Съобразно разпоредбата на чл. 249, 250 и чл. 251 от НПК не са налице предпоставки за спиране, прекратяване на наказателното производство. След анализ на данните и материалите в досъдебното производство , и съобразно разпоредбата на чл. 249, ал. 4, т. 1 от НПК съдът констатира, че в хода на досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила довели до ограничаване процесуалните права на подсъдимия. Съобразно заявеното от страните по чл. 248, ал. 1, т. 4 от НПК налице са процесуални предпоставки за разглеждане на делото по реда на особените производства, а именно по реда на глава 29 от НПК. Не са налице процесуални предпоставки за разглеждане на делото в условията на чл. 248, ал. 1, т. 5 от НПК. Съобразно процесуалното поведение на подсъдимия не са налице предпоставки за изменение на взетата по отношение на същия мярка за процесуална принуда. Не са налице основания за събиране на нови доказателства по делото.

СЪОБРАЗНО заявеното от страните, че са постигнали споразумение за прекратяване на производството, съдът

          О П Р Е Д Е Л И:

НАСРОЧВА разглеждане на постигнатото между страните споразумение в 13.50 часа.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО по чл. 248 от НПК подлежи на обжалване в частта по чл. 248, ал. 1, т. 3 от НПК в 7 дневен срок от днес пред РОС.

СЪДЪТ като съобрази така заявеното от страните по реда на чл. 248, ал. 1, т. 4 от НПК, и депозираното по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение постигнато между тях за прекратяване на производството по делото намира, че за престъплението за което на подсъдимия е повдигнато обвинение и внесен обв. акт процесуалния закон допуска производството по делото да приключи със споразумение. Не са налице отрицателните предпоставки на чл. 381, ал. 2 от НПК. С деянието не са причинени съставомерни имуществени вреди, които да подлежат на обезщетяване или обезпечаване. Депозираното пред съда споразумение съдържа реквизитите посочени в разпоредбата на чл. 381, ал. 5 и ал. 6 от НПК, поради което са налице предпоставките производството по делото да протече по реда на глава 29 от НПК. Мотивиран така, съдът

          О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕМИНАВА към производство по реда на глава 29 от НПК.

ДОКЛАДВА постъпило по реда на чл. 384, ал. 1 от НПК споразумение, постигнато  между РРП представлявана от прокурор Северина Монева от една страна, от друга С.М.А., ЕГН **********, обвиняем по ДП № 1873-ЗМ-132/2018 г. по описа на РУМВР гр. Разград за извършени от него 16.03.2018 година  в с . Дянково, общ. Разград престъпления по смисъла на чл. 345, ал. 2, във вр.  ал.1 от НК, и по чл. 343в, ал. 2 от НК, и защитника му адв. К. ***.

СНЕМА самоличността на подсъдимия.

С.М.А., роден на *** ***, адрес ***, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН **********.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Нямам доказателствени искания.

АДВ. К.: Поддържаме споразумението. Нямам доказателствени искания.

СЪДЪТ по реда на чл. 382, ал. 4 от НПК към подсъдимия.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен по повдигнатото обвинение. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ като прецени така заявеното от страните, на основание чл. 382, ал. 6 от НПК

                                       О П Р Е Д Е Л И:

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и подсъдимия.

               С П О Р А З У М Е Н И Е

за решаване на наказателното производство по

НОХД № 455/2018 г. по описа на Районен съд- Разград

Днес, 13.09.2018 г. в гр. Разград, на основание чл. 384, ал. 1 във вр. с чл. 381 НПК се сключи настоящото споразумение за решаване на наказателното производство по НОХД № 455/2018 г. по описа на Районен съд Разград, между: Северина Монева – прокурор в Районна прокуратура Разград и адв. Р.К.,*** –защитник на подс. С.М.А., по силата на което:

І. Страните се съгласяват НОХД № 455/2018 г. по описа на РС Разград да бъде решено със споразумение и да не се провежда съдебно разглеждане по общия ред.

ІІ. Подсъдимият С.М.А., роден на *** ***, адрес ***, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН: **********, се признава за ВИНОВЕН в това, че:

На 16.03.2018 г. в с.Дянково, общ. Разград е управлявал моторно превозно средство – мотопед „Балкан 50“, с номер на рама – 081121, което не е регистрирано по надлежния ред – престъпление по чл. 345, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК.

И

в това, че на 16.03.2018г. в с. Дянково, общ. Разград в едногодишен срок от наказването му по административен ред с НП № 17-1873-000072/08.06.2017г. на Началник РУ на МВР- Разград, влязло в сила на 26.06.2017 г. за управление на МПС без съответно свидетелство за управление на МПС, извършил такова деяние – управлявал МПС – мотопед „Балкан 50“ с номер на рама – 081121, без да притежава съответно свидетелство за управление на МПС – престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК.

 ІІІ. 1. Страните се съгласяват за извършеното престъпление по чл. 345, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК от подс. С.М.А., при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1, във вр. с ал. 2 от НК да му бъде наложено наказание глоба в размер на 250 лева.

2. Страните се съгласяват за извършеното престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК от подс. С.М.А., при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК да му бъдат наложени следните наказания:

2.1. Лишаване от свобода за срок от 6 месеца, което следва да изтърпи при първоначален общ режим.

2.2. Глоба в размер на 250 лева.

На основание чл.23, ал.1 от НК, на подс. С.М.А. се определя едно общо наказание за горепосочените две деяния в размер на по-тежкото от тях, а именно – 6 месеца „лишаване от свобода”, което следва да се изтърпи при първоначален общ  режим и глоба в размер на 250 лева.

ІV. Разноските по делото в размер на 140,76 лева, се възлагат на подс. С.М.А., платими по сметка на ОД на МВР- Разград.

V. 1 бр. табела с рег. № РЗ030-52, черна на цвят с бели букви и цифри да се изпрати в сектор ПП към ОДМВР гр. Разград за разпореждане по надлежния ред.

VІ. 1. Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

2. Подс. С.М.А. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред

 

 

ПРОКУРОР:

                    /С. Монева/

 

 

ЗАЩИТНИК:

                 /адв. Р. К./    

 

 

ПОДСЪДИМ:

                         /С. А./

 

 

 

СЪДЪТ  като съобрази, че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и на морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 от НПК

                              О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между РРП представлявана от прокурор Монева от една страна, от друга подсъдимия С.М.А., ЕГН **********, и защитника му адв. К. *** споразумение за прекратяване на производството по НОХД № 455/18 г. по описа на РРС, в следния смисъл:

Подсъдимият С.М.А., роден на *** ***, адрес ***, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН: **********, се признава за ВИНОВЕН в това, че:

На 16.03.2018 г. в с.Дянково, общ. Разград е управлявал моторно превозно средство – мотопед „Балкан 50“, с номер на рама – 081121, което не е регистрирано по надлежния ред – престъпление по чл. 345, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК.

И

в това, че на 16.03.2018г. в с. Дянково, общ. Разград в едногодишен срок от наказването му по административен ред с НП № 17-1873-000072/08.06.2017г. на Началник РУ на МВР- Разград, влязло в сила на 26.06.2017 г. за управление на МПС без съответно свидетелство за управление на МПС, извършил такова деяние – управлявал МПС – мотопед „Балкан 50“ с номер на рама – 081121, без да притежава съответно свидетелство за управление на МПС – престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК.

Страните се съгласяват за извършеното престъпление по чл. 345, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК от подс. С.М.А., при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1, във вр. с ал. 2 от НК да му бъде наложено наказание глоба в размер на 250 лева.

Страните се съгласяват за извършеното престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК от подс. С.М.А., при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК да му бъдат наложени следните наказания:

Лишаване от свобода за срок от 6 месеца, което следва да изтърпи при първоначален общ режим.

Глоба в размер на 250 лева.

На основание чл.23, ал.1 от НК, на подс. С.М.А. се определя едно общо наказание за горепосочените две деяния в размер на по-тежкото от тях, а именно – 6 месеца „лишаване от свобода”, което следва да се изтърпи при първоначален общ  режим и глоба в размер на 250 лева.

Разноските по делото в размер на 140,76 лева, се възлагат на подс. С.М.А., платими по сметка на ОД на МВР- Разград.

1 бр. табела с рег. № РЗ030-52, черна на цвят с бели букви и цифри да се изпрати в сектор ПП към ОДМВР гр. Разград за разпореждане по надлежния ред.

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

Подс. С.М.А. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред

ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има силата на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

СЪДЪТ на основание чл. 24, ал. 3 от НПК

          О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 455/18 г. по описа на  РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 14.01 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: