П Р О Т О К О Л

 

 

2018 година                                                                                    гр. Разград

Разградският районен съд           наказателен   състав

На      девети  октомври    2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

                                                                                                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ  БОРИСОВ

 

Секретар:  Живка Ранкова

Прокурор: ДАНИСЛАВ НИКОЛОВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ     дело №   489   по описа за 2018 година

На именното повикване в 15,30  часа, се явиха:

 

         ЗА РРП прокурор Николов.

         ПОДСЪДИМИЯТ, редовно уведомен от предходно с.з., лично и с упълномощен защитник адв.Ч..

         ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

АДВ.Ч.: Да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че липсват процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

         О П Р Е Д Е Л И:

         ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ

Предоставя възможност на страните да заявят становище по чл. 248 ал. 1 т. от 1  до 8.

ПРОКУРОРЪТ: Уважаеми Господин Председател, Делото е подсъдно на настоящия съд,  няма основания за прекратяване  или спиране на наказателното производство. Няма допуснато на ДП отстранимо съществено процесуално нарушение, което да е довело до ограничаване процесуалните права на обвиняемия.  Не са налице основания за разглеждане на делото по реда на особените правила,  тъй като такова искане не е направено.  Не са налице основания за разглеждане на делото  при закрити врата, привличане на резервен съдия или съд. заседател,   назначаване на защитник,  вещо лице, преводач или тълковник. Няма основания за вземане на мерки за процесуална принуда. Нямаме искания за събиране на нови д-ва. Единствено представям служебна справка във връзка с изтърпяване наказанието от 1г.6 м. лишаване право да управлява МПС, което е наложено. По отношение насрочване на с.з. предоставям на съда, а по отношение на лицата за призоваване  предлагам  да се призоват свидетелите, посочени в списъка по обв. акт.

АДВ.Ч.: По въпросите по които трябва да взема отношение:  Делото е подсъдно на РРС, няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. Според нас не е допуснато на ДП отстранимо  съществено нарушение на процесуалните правила. Налице са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила, подготвили сме с РРП споразумение, което ще представя на съда и при наличие на предпоставките на закона, искаме делото да премине по този ред. Не е необходимо делото да се гледа при закрити врати и да се назначава допълнителен резервен съдия и съдебни заседатели. По отношение на взетата мярка -  тя е най- леката такава. В момента нямаме искания за събиране на нови д-ва. Да се приложи представената справка.    Съдът като съобрази така заявеното от страните,  обстоятелствената  част и диспозитива на обвинителния акт,   разпоредбите на чл. 35 и чл.36 от НПК, намира, че делото е подсъдно както местно, така и родово на РС – Разград.

Съобразно разпоредбите на чл. 242, 250, 251 от НПК съдът намира, че не са налице основания за спиране или прекратяване на наказателното производство.

От разпоредбата на чл. 249 ал.4 т.1 от НПК, съдът намира, че в хода на досъдебното прозиводство не са допуснати съществени нарушения, довели до ограничаване процесуалните права на подсъдимия.

Обвинителния акт отговаря на изискванията на чл. 246 от НК.

Не са налице основания за разглеждане на делото в условията на чл. 248 ал.1 т.5 от НПК.

Не са налице процесуалните  предпоставки за изменение на мярката за процесуална принуда, наложена на подсъдимия.

Съдът докладва постъпила официална справка от Сектор ПП при ОД МВР – Разград относно изтърпени до момента наказания „лишаване от право да управлява МПС“ по отношение на подсъдимия.

ПРОКУРОРЪТ: Да се приеме.

АДВ. Ч.:  Да се приеме.

Съдът

         О П Р Е Д Е Л И:

ПРИОБЩАВА към доказателствата по делото служебна справка на РРП,  както  и официална справка от Сектор ПП при ОД МВР – Разград относно изтърпени до момента наказания „лишаване от право да управлява МПС“  по отношение на подсъдимия.      

Предоставя възможност на страните да преговарят относно постигане на споразумение  за прекратяване  на делото.

Определението на съда по чл. 248 ал.1 т.3 НПК подлежи на обжалване в 7 дневен срок от днес пред РОС.

След дадената почивка с.з. продължава в 15.55ч. с участието на прокурора, подсъдимия и защитника.

ПРОКУРОРЪТ: Уважаеми Господин Председател, Моля да продължим производството по реда на Глава 29 НПК, тъй като сме постигнали споразумение с подс. и неговия защитник, което Ви представяме.

АДВ.Ч.: Съгласно чл. 252 НПК след приключване на разпоредителното заседание и при искане на страните и изложените хипотези съдът незабавно провежда заседание по което решава въпросите, предвидени в НПК.

Съдът като съобрази така заявеното от страните и постъпилото по реда на чл. 384 ал.1 НПК споразумение, постигнато между тях, както и разпоредбата на чл.  252 ал.2 от  НПК, намира, че за престъплението за което на подсъдимият е повдигнато обвинение и внесен обвинителен акт, процесуалния  закон допуска производството по делото да приключи със споразумение. Не са налице отрицателните предпоставки по чл. 381 ал.1 от НПК. Депозираното пред съда споразумение съдържа реквизитите, посочени в разпоредбата на чл. 381 ал.5 и 6 от НПК,   поради което съдът намира, че са налице процесуалните предпоставки производството по делото да премине и  да протече по реда на Глава 29  от НПК. Мотивиран така съдът на основание  чл.252 ал.2 от НПК

         О П Р Е Д Е Л И :

ПРЕМИНАВА към производство по реда на Глава 29 НПК.

         СНЕМА  самоличността на подсъдимият.

Н.Б.Н., роден на ***г***, адрес ***, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН **********.

Съдът докладва постъпило в условията на чл. 384 ал.1 от НПК споразумение, постигнато между РП – Разград, представлявана от прокурор Николов от една страна, от друга Н.Б.Н., ЕГН ********** – обв. по ДП 330 ЗМ 242/2017 г. по описа на ОД МВР - Разград за извършени от него на 04.10.2017 г. в гр. Разград престъпления по смисъла на чл. 343б ал.2 и чл. 343в ал.2 от НК и защитника му адв.Ж.Ч. ***.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението, няма да соча др. д-ва. Постигнали сме съгласие за всяко едно от деянията и размера на наказанието, като на осн. чл. 23 НК съответно следва да бъде приложено по-тежкото от тях, а именно това по чл. 343б ал.2 от НК, като следва да бъде приведено в изпълнение на осн.чл. 68 от НК  и наказанието, наложено по нохд 807/16г. по описа на РС – Разград. Определили сме общ режим за изтърпяване на наказанието на осн. чл.57 ал.3 от ЗИНЗС. Видно от справката за съдимост извършените от него деяния са еднородни, касаят управление на МПС без съответното свидетелство и  след употреба на алкохол.

         АДВ.Ч.: Поддържаме споразумението. То отговаря на изискванията на закона и на целите на наказанието. Съобразили сме  се с това, че едното по вид наказание лишаването от право е в максимален размер, съобразили сме, че др.  по вид наказание „лишаване от свобода“ следва да бъде изтърпяно ефективно, което с привеждане в изпълнение на  условната присъда се получава един значително висок размер на  наказание „лишаване от свобода“. Моето мнение е, че един по-продължителен период от време може да изиграе негативно отношение  по отношение превъзпитаването на подс. и няма да постигнем целите на наказанието.

         СЪДЪТ по реда на чл. 382 ал.4 към подсъдимият.

         ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението, съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

          Съдът като съобрази така заявеното от страните, на основание чл. 382 ал.6 НПК

                  О П Р Е Д Е Л И :

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и подсъдимия.

Настоящото споразумение се сключва на основание  чл. 384, ал.1  във вр. с чл. 381 от НПК.

І.СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение се сключва между  адв. Ж.Ч. ***,защитник на подс.Н.Б.Н., роден на ***г***, адрес ***, български гражданин, със средно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН ********** и ДАНИСЛАВ НИКОЛОВ  - прокурор в РП-гр.Разград.         

ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 489/2018г. по описа на Районен съд гр.Разград, водено срещу подс.Н.Б.Н.  за това, че:

1.На 04.10.2017г., в гр. Разград, е управлявал МПС – лек автомобил „Опел вектра“ с № РР 77 92 АТ с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 2,80 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с влязла в сила присъда за деяние по чл.343б, ал.1 от НК, а именно – протоколно определение № 555/26.07.2011г., с което е одобрено споразумение по НОХД № 695/2011г. по описа на Районен съд-гр.Разград, влязло в сила на 26.07.2011г. – престъпление по чл.343б, ал.2 от НК.

2.На 04.10.2017г., в гр.Разград, е управлявал МПС - лек автомобил „Опел вектра“ с № РР 77 92 АТ, без да притежава съответно свидетелство за управление на МПС, като деянието е извършено в едногодишния срок от наказването му по административен ред с НП  № 16-1075-000219/10.03.2016г., влязло в сила 01.12.2016г. на Началник сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-гр.Разград и НП № 16-0275-000251/21.07.2016г., влязло в сила 01.12.2016г. на Началник група към ОДМВР-Разград, РУ Исперих за управление на моторно превозно средство, без съответно свидетелство за управление – престъпление по чл.343в, ал.2 от НК.

ІІІ.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс.Н.Б.Н. е осъществил от обективна и субективна  страна състава на престъпленията по чл.343б, ал.2 от НК и по чл.343в, ал.2 от НК.

2.Страните приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс.Н.Н.:

2.1.За деянието по чл.343б, ал.2 от НК, при условията на чл.54 от НК 1 година и 6 месеца „Лишаване от свобода”, при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието, на основание чл.57, ал.3 от ЗИНЗС.

-Страните приемат на подс.Н.Н. да се наложи и наказание Глоба в размер на 800 лева, предвидено наред с наказанието Лишаване от свобода за престъплението по чл.343б, ал.2 от НК.

-На основание чл.343г във вр.с чл.343б, ал.1 от НК на подс.Н.Н. се налага наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 3 години.

2.2.За деянието по чл.343в, ал.2 от НК, при условията на чл.54 от НК – 1 година „Лишаване от свобода”, при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието, на основание чл.57, ал.3 от ЗИНЗС.

-Страните приемат на подс.Н.Н. да се наложи и наказание Глоба в размер на 500 лева, предвидено наред с наказанието Лишаване от свобода за престъплението по чл.343в, ал.2 от НК.

На основание чл.23,ал.1 от НК на подс.Н.Н. се определя едно общо наказание за горепосочените две деяния, в размер на най-тежкото от тях, а именно – 1 година и 6 месеца „Лишаване от свобода”, при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието, на основание чл.57, ал.3 от ЗИНЗС; наказание Глоба в размер на 800 лева, предвидено наред с наказанието Лишаване от свобода за престъплението по чл.343б, ал.2 от НК и наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 3 години.

3.Разноските по делото, в размер на 453,95 лева, се възлагат на подс.Н.Н., платими по сметка на ОДМВР-Разград.

ІV. ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

На страните е известно и същите се съгласяват с правните последици от споразумението,а именно, че след одобряването му от съда,определението по чл.382 от НПК е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда за подс.Н.Б.Н. и не подлежи на обжалване.

Долуподписаният Н.Б.Н., ЕГН ЕГН **********, на основание чл.381,ал.6 от НПК декларирам, че съм съгласен със споразумението и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

ПРОКУРОР:                                                                                                /Д.НИКОЛОВ/                                            

 

ЗАЩИТНИК:                                                   

                            /адв.Ж.Ч./                                     

 

 

 

ПОДСЪДИМ:

                             /Н.Н./

 

 

 

 

 

         Съдът като съобрази че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което на осн. чл. 382 ал.7 от НПК

         О П Р Е Д Е Л И :

         ОДОБРЯВА сключеното между РП – Разград, представлявана от прокурор Николов от една страна, от др. подс. Н.Б.Н., ЕГН **********  и защитника му адв. Ж.Ч. ***,  споразумение за прекратяване на производството по нохд 489/2018 г. по описа на РС – Разград в следния смисъл:

ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 489/2018г. по описа на Районен съд-гр.Разград, водено срещу подс.Н.Б.Н.  за това, че:

1.На 04.10.2017г., в гр.Разград, е управлявал МПС – лек автомобил „Опел вектра“ с № РР 77 92 АТ с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 2,80 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е осъден с влязла в сила присъда за  деяние  по  чл.343б, ал.1 от НК, а

именно – протоколно определение 07.2011г., с което е одобрено

споразумение по НОХД № 695/2011г. по № 555/26. описа на Районен съд-гр.Разград, влязло в сила на 26.07.2011г. – престъпление по чл.343б, ал.2 от НК.

2.На 04.10.2017г., в гр.Разград, е управлявал МПС - лек автомобил „Опел вектра“ с № РР 77 92 АТ, без да притежава съответно свидетелство за управление на МПС, като деянието е извършено в едногодишния срок от наказването му по административен ред с НП  № 16-1075-000219/10.03.2016г., влязло в сила 01.12.2016г. на Началник сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-гр.Разград и НП № 16-0275-000251/21.07.2016г., влязло в сила 01.12.2016г. на Началник група към ОДМВР-Разград, РУ Исперих за управление на моторно превозно средство, без съответно свидетелство за управление – престъпление по чл.343в, ал.2 от НК.

СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс.Н.Б.Н. е осъществил от обективна и субективна  страна състава на престъпленията по чл.343б, ал.2 от НК и по чл.343в, ал.2 от НК.

Страните приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс.Н.Н.:

2.1.За деянието по чл.343б, ал.2 от НК, при условията на чл.54 от НК 1 година и ШЕСТ  МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, при първоначален ОБЩ режим на изтърпяване на наказанието, на основание чл.57, ал.3 от ЗИНЗС.

-Страните приемат на подс.Н.Н. да се наложи и наказание Глоба в размер на 800 /ОСЕМСТОТИН/ лева, предвидено наред с наказанието Лишаване от свобода за престъплението по чл.343б, ал.2 от НК.

-На основание чл.343г във вр.с чл.343б, ал.1 от НК на подс.Н.Н. се налага наказание „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от ТРИ  ГОДИНИ.

2.2.За деянието по чл.343в, ал.2 от НК, при условията на чл.54 от НК – ЕДНА  ГОДИНА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, при първоначален ОБЩ режим на изтърпяване на наказанието, на основание чл.57, ал.3 от ЗИНЗС.

-Страните приемат на подс.Н.Н. да се наложи и наказание Глоба в размер на 500 /ПЕТСТОТИН/ лева, предвидено наред с наказанието Лишаване от свобода за престъплението по чл.343в, ал.2 от НК.

На основание чл.23,ал.1 от НК на подс.Н.Н. се определя едно ОБЩО наказание за горепосочените две деяния, в размер на най-тежкото от тях, а именно – ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, при първоначален ОБЩ режим на изтърпяване на наказанието, на основание чл.57, ал.3 от ЗИНЗС; наказание ГЛОБА в размер на 800 /осемстотин/ лева, предвидено наред с наказанието Лишаване от свобода за престъплението по чл.343б, ал.2 от НК и наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС” за срок от ТРИ  ГОДИНИ.

         Разноските по делото, в размер на 453,95 лева, се възлагат на подс.Н.Н., платими по сметка на ОДМВР - Разград.

ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

ПОДСЪДИМИЯТ Н.Б.Н., ЕГН ЕГН **********,  декларира, че се отказва  от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

Одобреното от съда споразумение има действие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.                                                                 Съдът на основание чл. 24 ал. 3 от НПК

         О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА   производството по НОХД  489/2018 г. по описа на РС – Разград.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.       

ПРОКУРОРЪТ: Уважаеми Господин Председател, Въпреки, че сме постигнали споразумение с което сме наложили наказание „лишаване от свобода“,  считам, че не е налице реална опасност подс.  да се укрие предвид процесуалното му поведение. Същият е с мярка за неотклонение „подписка“. Моля на осн. чл. 68 ал.1 от НК  да бъде приведено в изпълнение наказанието по нохд 807/2016 г. по описа на РС – Разград,  в сила от 07.12.2016г.

АДВ.Ч.: По отношение на решението на съда по чл. 68 са налице формалните основания, тъй като в изпитателния срок са извършени настоящите деяния за които законодателя е предвидил наказание „лишаване от свобода“. Аз също считам, че няма основание да се измени мярката за неотклонение, винаги до сега той е съдействал на правосъдието, считам че и занапред ще бъде така.

Съдът като съобрази предложението на РРП и становището по него на защитата, за да се произнесе съобрази следното:

Видно от приложената по материалите от ДП справка за съдимост на подс. същия с присъда  693 от 21.11.16г. по нохд 807/16г. по описа на РС- Разград е признат за виновен в извършени на 04.03.16г. престъпления по смисъла на чл. 343 ал.1 б.а, във вр. с чл. 342 ал.1 от НК и по чл. 343б ал.2 от НК, като в условията на чл. 23 НК му  е определено наказание „лишаване от свобода“ в размер на  осем месеца, лишаване от право да управлява МПС за срок от една година и шест месеца и глоба в размер на 600 лева. Изпълнението на наказанието е отложено за срок от три години. Предмет на настоящото производство  са престъпления, които са извършени от подс. на 04.10.17г., т.е. в изпитателния срок на влязлата в сила присъда по нохд 807/16г. по описа на РС – Разград, поради което са налице предпоставките на чл. 68 ал.1 от КК да бъде приведена в изпълнение и присъдата по това дело. Мотивиран така на основание чл.306 ал.3 предл.1 от НПК

 Съдът

         О П Р Е Д Е Л И :

ПРИВЕЖДА в изпълнение наказанието на подс. Н.Б.Н., ЕГН **********,  наложено му с Присъда 693 от 21.11.2016г. по нохд 807/2016г. по описа на РС- Разград.

Определението подлежи на обжалване в 15 дневен срок от днес пред Окръжен съд – Разград.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в     16.10 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в с.з.

 

 

 

                                      

СЕКРЕТАР:                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: