П Р О Т О К О Л

 

 

**18 година                                                                                        гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен      състав

На      единадесети октомври                                                          **18 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                         СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: СОФКА ЛАЛОВА

                                                                      Н.Д. 

        

Секретар: Пенка Тоцева

Прокурор: ЛЮБОМИР ГЕОРГИЕВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НOХ дело №      583      по описа за **18 година

На именното повикване в 11:00 часа, се явиха:

 

         ЗА Районна прокуратура гр. Разград прокурор Георгиев

         ПОДСЪДИМИЯТ, уведомен, явява се лично и с упълномощен защитник адв. Р. М.  от АК Сливен

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

АДВ. М.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

         О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ.

ПРЕДОСТАВЯ възможност на страните да предоставят становище по реда на чл. 248 ал. 1, точки от 1 до 8 НПК.

ПРОКУРОРЪТ: Считам, че делото е подсъдно на Районен съд гр. Разград. Няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство, не са допуснати на досъдебното производство отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, които да са довели до ограничаване правата на подсъдимия. Налице са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила, а именно по реда на гл. 29 НПК чл. 384 във връзка с чл. 381 и сл. НПК. Принципно постигнахме съгласие за сключване на споразумение. Следва да ни бъде дадена възможност да изготвим такова. Относно т. 5, не е налице нито една от хипотезите визирани в чл. 248, ал. 1, т. 5 НПК. Относно т. 6, не считам че следва да бъдат вземани мерки за процесуална принуда спрямо подсъдимия, такива не са взети до момента на досъдебното производство. Нямаме искания за събиране на нови доказателства. Ако прецените, че делото следва да продължи по реда гл. 29 НПК, не е необходимо то да бъде разглеждано по общия ред и да се призовават лицата посочени в списъка на лицата за призоваване към обвинителния акт. Няма основания за отвод на съда.

АДВ. М.: Считаме, че делото е подсъдно на съда пред който се развива производството. Няма основание за прекратяване или спиране, няма допуснато на досъдебното производство отстранимо същество нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване процесуалните права на обвиняемия, налице са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила, предвид постигнатото съгласие с представителя на обвинението за сключване на споразумение. Не са налице основанията по т. 5 за разглеждане на делото при закрити врати. По отношение на т. 6, не са взети мерки за процесуална принуда и не се налага да се вземат такива. Нямаме искания за събиране на други доказателства. Ако прецените, че може делото да приключи по реда на гл. 29 НПК, не се налага насрочване на съдебно заседание и призоваване на лицата по списъка към обвинителния акт.

СЪДЪТ, като съобрази становището на страните, разпоредбата на чл. 35 и чл. 36 НПК, намира че делото е подсъдно на Районен съд гр. Разград. Съобразно разпоредбата на чл. 249, 250 и 251 от НПК не са налице основания за спиране или прекратяване на наказателното производство. Съобразно разпоредбата на чл. 249, ал. 4, т. 1 НПК, съдът намира че не са допуснати в хода на досъдебното производство съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване процесуалните права на подсъдимия. Не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати и  останалите условия по чл. 248, ал. 1, т. 5 НПК. Не са налице основания за изменение на процесуалната мярка за принуда взета по отношение на подсъдимия. Не на са налице основания за събиране на нови доказателства по делото. Предвид заявеното от страните, че са постигнали съгласие относно сключване на споразумение за решаване на делото, съдът намира че са налице основания производството по делото да протече по реда на особените производства, а именно по реда на гл. 29 НПК, поради което предоставя възможност на страните да преговарят относно сключване на споразумение.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда по чл. 248, ал. 1, т. 3 от НПК подлежи на обжалване и протестиране в 7 дн срок от днес пред Окръжен съд гр. Разград.

ДАВА 15 минути почивка.

СЛЕД дадената почивка заседанието продължава в 11.35 ч. с участието на прокурора, защитника и подсъдимия.

         ПРОКУРОРЪТ: Постигнали сме споразумение с подсъдимия и защитника му, представям му същото. Предлагам производството да продължи по реда на гл. 29 НПК. Считам, че споразумението не противоречи на закона и морала и предлагам да го одобрите.  

         АДВ. М.: Представили сме споразумение подписано от прокурора, подзащитният ми и от мен. Моля да го одобрите.

         СЪДЪТ, като съобрази заявеното от страните, депозираното по реда на чл. 384, ал. 1 НПК споразумение постигнато между тях, както и разпоредбата на чл. 252, ал. 1 НПК, намира че са налице процесуалните предпоставки по чл. 248, ал. 1, т. 4 от НПК производството по делото да продължи по реда на гл. 29 НПК, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

         ПРЕМИНАВА към производство по реда на гл. 29 от НПК.

         СНЕМА самоличността на подсъдимия

А.И.А., роден на *** г. в гр. Разград, бълг. гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан, адрес за призоваване в страната: с. Бачево, ул. Тримата ятака № **, ЕГН **********

СЪДЪТ докладва постъпилото по реда на чл. 384, ал. 1 НПК споразумение постигнато между Районна прокуратура гр. Разград, представлявана от прокурор Георгиев от една страна, от друга А.И.А., ЕГТН **********, обв. по ДП № 330ЗМ-121/**18 г. по описа на ОДМВР Разград за извършени от него на 05.05.**18 г. в гр. Разград престъпления по смисъла на чл. 316 във връзка с чл. 308, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК и по чл. 343в, ал. 2 от НК и защитника му адв. Р.М. от АК Сливен.

ПРОКУРОРЪТ: Поддържам споразумението. Няма да сочим нови доказателства. Считам, че споразумението не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

АДВ. М.: Моля да одобрите споразумението, като непротиворечащо на закона и морала.

         СЪДЪТ по реда на чл. 382, ал. 4 от НПК към подсъдимия:

         ПОДСЪДИМИЯТ А.И.А.: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен по това обвинение. Разбирам последиците от споразумението. Съгласен съм с тях. Доброволно подписах споразумението.

         СЪДЪТ, като съобрази така заявеното от страните, на основание чл. 382, ал. 6 от НПК

О П Р Е Д Е Л И:

         ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на окончателното споразумение, което се подписва от прокурора, защитника и подсъдимия

 

С П О Р А З У М Е Н И Е

ЗА РЕШАВАНЕ НА ДЕЛОТО В СЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО

гр.Разград, 11.10.**18г.

 

       Настоящото споразумение се сключва на основание  чл. 384, ал.1  във вр. с чл. 381 от НПК.

І.СТРАНИ ПО СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение се сключва между  адв.Р.М. – АК - гр.Сливен,защитник на подс.А.И.А., роден на ***г. в гр.Разград, адрес ***, български гражданин, със средно образование, неженен, работи в хотел „Алпина“, на длъжност охрана, неосъждан, ЕГН ********** и Л.ГЕОРГИЕВ - Районен прокурор на РП-гр.Разград.   

ІІ.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Настоящото споразумение касае НОХД № 583/**18г. по описа на Районен съд-гр.Разград, водено срещу подс.А.И.А. за това, че:

1.На 05.05.**18г., в гр.Разград, пред служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-гр.Разград, съзнателно се е ползвал от неистински официален документ – свидетелство за управление на  моторно превозно средство № 1026715279124, издаден на 23.01.**14г. в  Кралство Великобритания на името на А.И.А., като от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност – престъпление по чл.316 във вр.с чл.308, ал.2  във вр.с ал.1 от НК.

2.На 05.05.**18г., в гр.Разград, е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил „Опел Вектра“ с рег.№ ***, без да притежава съответно свидетелство за управление на МПС, като деянието е извършено в едногодишния срок от наказването му по административен ред за управление на МПС, без да притежава съответно свидетелство за правоуправление с НП № 17-3794-000235/26.04.**17г., влязло в сила на 01.03.**18г. на Началник РУ-Банско при ОДМВР-гр.Благоевград – престъпление по чл.343в, ал.2 от НК.

ІІІ.СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс.А.А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпленията по чл.316 във вр.с чл.308, ал.2  във вр.с ал.1 от НК и по чл.343в, ал.2 от НК.

2.Страните приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс.А.А.:

-за първото деяние по чл.316 във вр.с чл.308, ал.2  във вр.с ал.1 от НК, при условията на чл.55, ал.1, т.2, б.“б“ от НК - „Пробация”, включваща следните мерки:

А/Задължителна регистрация по настоящия адрес на подсъдимия за срок от 2 години, с периодичност два пъти седмично.

Б/Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 2 години

         -за второто деяние по чл.343в, ал.2 от НК, при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК - 3 месеца „Лишаване от свобода”, изтърпяването на което, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години, както и  наказание „Глоба“, в размер на 500 лева.

На основание чл.23, ал.1 от НК, на подс.А.А. се определя едно общо наказание за горепосочените две деяния, в размер на най-тежкото от тях, а именно – 3 месеца „Лишаване от свобода”, изтърпяването на което, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

На основание чл.23, ал.3 от НК, към така определеното общо наказание 3 месеца „Лишаване от свобода”, изтърпяването на което, на основание чл.66, ал.1 от НК, е отложено за изпитателен срок от 3 години, се присъединява изцяло наказанието „Глоба“ в размер на 500 лева, наложено на подс.А.А. за престъплението по чл.343в, ал.2 от НК.

Възпитателната работа по отношение на подс.А.А. се възлага на РИ при РУМВР по местоживеенето му.

3.Разноските по делото в размер на 57,51 лева се възлагат на подс.А.А., платими по сметка на ОДМВР-гр.Разград.

4.Приложеното към делото в плик /л.25/ свидетелство за управление на МПС английски образец, с № 1026715279124, на основание чл.53,ал.2,б.“а“ от НК, се отнема в полза на държавата и след приключване на делото, следва да се изпрати на ОДМВР-Разград, служба „ БДС“, за унищожаване по съответния ред.

ІV. ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

На страните е известно и същите се съгласяват с правните последици от споразумението,а именно,че след одобряването му от съда,определението по чл.382 от НПК е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда за подс.А.И.А. и не подлежи на обжалване.

Долуподписаният А.И.А., ЕГН **********, на основание чл.381,ал.6 от НПК декларирам, че съм съгласен със споразумението и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

 

РАЙОНЕН ПРОКУРОР:

                                          /Л.ГЕОРГИЕВ/                                            

 

 

ЗАЩИТНИК:                                                   

                        /адв.Р.М./                                                     

 

 

 

 

ПОДСЪДИМ:

                         /А.А./

 

 

         СЪДЪТ, като съобрази че така сключеното между страните споразумение не противоречи на закона и морала, налице са всички законови предпоставки същото да бъде одобрено, поради което и на основание чл. 382, ал. 7 НПК

 

О П Р Е Д Е Л И:

         ОДОБРЯВА сключеното между Районна прокуратура гр. Разград,  представлявана от прокурор Л. Георгиев от една страна, от друга подс. А.И.А., ЕГН ********** и защитника му адв. Р. М. от АК Сливен споразумение за прекратяване на производството по нохд. № 583/**18 г. по описа на Районен съд гр. Разград, в следния смисъл:

         Настоящото споразумение касае НОХД № 583/**18г. по описа на Районен съд-гр.Разград, водено срещу подс.А.И.А. за това, че:

1.На 05.05.**18г., в гр.Разград, пред служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-гр.Разград, съзнателно се е ползвал от неистински официален документ – свидетелство за управление на  моторно превозно средство № 1026715279124, издаден на 23.01.**14г. в  Кралство Великобритания на името на А.И.А., като от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност – престъпление по чл.316 във вр.с чл.308, ал.2  във вр.с ал.1 от НК.

2.На 05.05.**18г., в гр.Разград, е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил „Опел Вектра“ с рег.№ ***, без да притежава съответно свидетелство за управление на МПС, като деянието е извършено в едногодишния срок от наказването му по административен ред за управление на МПС, без да притежава съответно свидетелство за правоуправление с НП № 17-3794-000235/26.04.**17г., влязло в сила на 01.03.**18г. на Началник РУ-Банско при ОДМВР-гр.Благоевград – престъпление по чл.343в, ал.2 от НК.

СЪДЪРЖАНИЕ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

1.Страните приемат за безспорно и категорично установено, че с деянието си, при пряк умисъл, подс.А.А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпленията по чл.316 във вр.с чл.308, ал.2  във вр.с ал.1 от НК и по чл.343в, ал.2 от НК.

2.Страните приемат като вид и размер на наказанието по отношение на подс.А.А.:

-за първото деяние по чл.316 във вр.с чл.308, ал.2  във вр.с ал.1 от НК, при условията на чл.55, ал.1, т.2, б.“б“ от НК - „Пробация”, включваща следните мерки:

А/Задължителна регистрация по настоящия адрес на подсъдимия за срок от 2 години, с периодичност два пъти седмично.

Б/Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 2 години

         -за второто деяние по чл.343в, ал.2 от НК, при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК - 3 месеца „Лишаване от свобода”, изтърпяването на което, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години, както и  наказание „Глоба“, в размер на 500 лева.

На основание чл.23, ал.1 от НК, на подс.А.А. се определя едно общо наказание за горепосочените две деяния, в размер на най-тежкото от тях, а именно – 3 месеца „Лишаване от свобода”, изтърпяването на което, на основание чл.66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

На основание чл.23, ал.3 от НК, към така определеното общо наказание 3 месеца „Лишаване от свобода”, изтърпяването на което, на основание чл.66, ал.1 от НК, е отложено за изпитателен срок от 3 години, се присъединява изцяло наказанието „Глоба“ в размер на 500 лева, наложено на подс.А.А. за престъплението по чл.343в, ал.2 от НК.

Възпитателната работа по отношение на подс.А.А. се възлага на РИ при РУМВР по местоживеенето му.

3.Разноските по делото в размер на 57,51 лева се възлагат на подс.А.А., платими по сметка на ОДМВР-гр.Разград.

4.Приложеното към делото в плик /л.25/ свидетелство за управление на МПС английски образец, с № 1026715279124, на основание чл.53,ал.2,б.“а“ от НК, се отнема в полза на държавата и след приключване на делото, следва да се изпрати на ОДМВР-Разград, служба „ БДС“, за унищожаване по съответния ред.

ДРУГИ УСЛОВИЯ

Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

На страните е известно и същите се съгласяват с правните последици от споразумението,а именно,че след одобряването му от съда,определението по чл.382 от НПК е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда за подс.А.И.А. и не подлежи на обжалване.

Долуподписаният А.И.А., ЕГН **********, на основание чл.381,ал.6 от НПК декларирам, че съм съгласен със споразумението и се отказвам от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

         ОДОБРЕНОТО от съда споразумение има действие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.        

         СЪДЪТ на основание чл. 24, ал. 3 НПК

О П Р Е Д Е Л И:

         ПРЕКРАТЯВА производството по нохд. № 583/**18 г. по описа на Районен съд гр. Разград..

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО за прекратяване на производството е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 11.40 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                                   2.