П Р О Т О К О Л

 

 

2018 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На  двадесет и втори октомври                                                      2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: М.Б.

                                                                          Х.М.

 

Секретар: Сребрена Русева

Прокурор: ДЕСИМИРА НЕДКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 610 по описа за 2018 година

 На именното повикване в 14:30 часа, се явиха:

ЗА РАЗГРАДСКА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА прокурор Недкова.

ПОДСЪДИМЯТ редовно призован, явява се лично и със защитник адв. Кр. К., упълномощена от досъдебното производство.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на разпоредителното заседание. Нямам искания за отводи.

АДВ. К.: Да се даде ход на разпоредителното заседание. Нямам искания за отводи.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на разпоредителното заседание, поради което

          О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ.

СЪДЪТ дава възможност на страните да изразят становището си по въпросите по чл. 248 от НПК.

ПРОКУРОРЪТ: Считам, че делото е подсъдно на РСРз. Липсват основания за прекратяване или спиране на наказателното  производство. На ДП не са допуснати отстраними съществени нарушения, които да са довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия. Към настоящия момент, след като постигнахме с подсъдимия и неговия защитник споразумение, считам че са налице основанията за разглеждане на делото по реда на гл. 29. Считам, че не се налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, за привличане на резервен съдия или резервен заседател,  назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на съдебно следствени действия по делегация. Спрямо подсъдимия не са взети мерки за процесуална принуда и няма основания за вземане на такива. Нямам искания за събиране на нови доказателства. С оглед на междувременно постигнатото споразумение по основните въпроси, считам че делото следва да бъде разгледано по реда на гл. 29 незабавно след провеждане на разпоредителното заседание.

АДВ. К.: Становището ме е същото като на прокурора. По т. 1 делото е подсъдно на съда. По т. 2 не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. Не се допуснати на досъдебното производство съществени процесуални нарушения довели до ограничаване на правата на страните. Налице са основания за провеждане на делото по реда на гл. 29, т.к. сме постигнали споразумение с прокуратурата по основните въпроси. Няма основания да се гледа делото при закрити врати, привличане на резервен съдия, заседател, назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник и извършването на действия по делегация. Няма искания за промяна на взетата на подсъдимия мярка за процесуална принуда. Нямам искания за събиране на нови доказателства.

ПОДСЪДИМИЯТ: Придържам се към казаното от защитника ми. Сключили сме споразумение с прокуратурата.

СЪДЪТ след като изслуша становището на страните, намира следното по въпросите по чл. 248 от НПК:

Предвид повдигнатото спрямо подсъдимия С.М.О. обвинение за престъпление по чл. 316, вр. с чл. 308, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК извършено в гр. С., Кралство Б., чието досъдебно производство е извършено на територията на РС Разград, намира че по правилата за родовата и местна подсъдност компетентен да разгледа делото е именно Районен съд Разград.

Няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство.

Няма допуснато остранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довели до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия или неговия защитник.

Няма основания за разглеждане да делото при закри врати, привличане на резервен съдия или резервен заседател,  назначаването на защитник, вещо лице, преводач или тълковник, както и за извършването на съдебно следствени действия по делегация.

С оглед процесуалното поведение на подсъдимия, съдът намира, че не е необходимо изменението на взетата по отношение на същия мярка за неотклонение „подписка“, а и липсва такова искане от страна на прокурора.

Няма направено искане за събиране на нови доказателства.

Няма основания за насрочване на съдебно заседание и призоваването на други лица, предвид изразеното от страните, че междувременно са сключили споразумение по основните въпроси, което от своя страна дава основание за разглеждане на делото по особените правила, а именно по реда на гл. 29, поради което, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ по реда на гл. 29 от НПК.

СНЕМА самоличността на подсъдимия.

С.М.О., роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, неженен, работи като ** в гр.Б., Б., неосъждан, живущ в Б., гр. **- адв. Кр.К., ЕГН **********.

ПОДСЪДИМИЯТ: Получих препис от обвинителния акт.

ПРОКУРОРЪТ: Представям сключеното споразумение. Няма да соча други доказателства. Считам, че същото не противоречи на закона и морала, и моля да го одобрите.

АДВ. К.: Подписали сме споразумението доброволно, считам че то не противоречи на закона и морала, и моля да го одобрите.

 ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ не предлага промени в споразумението, поради което и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК, вписва следното съдържание на окончателното споразумение:

Днес, 22.10.2018г., в гр.Разград, на основание чл.384 вр. чл.381-383 НПК се сключи настоящото споразумение за решаване на НОХД 610/2018г. по описа на РС- Разград между Десимира Недкова- прокурор при Районна прокуратура- гр.Разград и адв.К.К.- защитник на подсъдимия С.М.О., по силата на което:

І. С.М.О., ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, неженен, работи като ** в гр.Б., Б., неосъждан, постоянен адрес:***, живущ в Б*, гр.**, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН за това, че на 17.11.2016г. в гр.С., окръг Б., Б., пред служители на Службата за свидетелства за управление на МПС към Общинска администрация- С., съзнателно се е ползвал от неистински официален документ– Свидетелство за управление на моторно превозно средство № 270349135,  на който е придаден вид, че е издаден на 09.04.2015г. от МВР-Разград на името на С.М.О., като от него за самото съставяне на неистинския официален документ не може да се търси наказателна отговорност- престъпление по чл.316 вр. чл.308, ал.2 вр. ал.1 НК.

ІІ. Страните се споразумяха за така извършеното престъпление по чл.316 вр. чл.308, ал.2 вр. ал.1 НК при условията на чл.54 НК на подсъдимият С.М.О. да бъде наложено НАКАЗАНИЕ „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от  ШЕСТ  МЕСЕЦА, изпълнението на което на основание чл.66, ал.1 НК се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

Възпитателната работа по отношение на подсъдимият О. се възлага на ПИ при РУ МВР-гр.Разград по местоживеенето му.

ІІІ. Приложеният по делото като веществено /писмено/ доказателство оригинал на Свидетелство за управление на моторно превозно средство /СУМПС/ №270349135 да се отнеме в полза на държавата и да остане  приложен към делото.

ІV.Направените по делото разноски в размер на 64,46лева се възлагат на подсъдимия  С.М.О. и следва да бъдат заплатени по сметка на ОП- Разград.

V. Престъплението, за което се сключва настоящото споразумение не е сред визираните в чл.381, ал.2 НПК и с него не са причинени имуществените вреди.

VІ. Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

VІІ. Подсъдимият С.М.О. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

                                                           ПРОКУРОР:

                                                                                             /Д.Недкова/

                     

ЗАЩИТНИК: 

                     /адв. К.К./  

 

 

 

ПОДСЪДИМ:  

                                        /С.О. /    

 

 

 

 

СЪДЪТ след като се убеди, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала,

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА постигнатото между С.М.О., представляван от защитника си адв. Кр. К. *** представляван от прокурор Десимира Недкова, споразумение по НОХД №610/2018 година по описа на РС Разград съгласно което:

 ПОДСЪДИМИЯТ С.М.О., роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, неженен, работи като електротехник в гр.Б., Б., неосъждан, живущ в Б., гр. С., Б., ** адв. Кр.К., ЕГН ********** се признава за виновен в това че на 17.11.2016г. в гр.С., окръг Б., Б., пред служители на Службата за свидетелства за управление на МПС към Общинска администрация- С., съзнателно се е ползвал от неистински официален документ– Свидетелство за управление на моторно превозно средство № 270349135,  на който е придаден вид, че е издаден на 09.04.2015г. от МВР-Разград на името на С.М.О., като от него за самото съставяне на неистинския официален документ не може да се търси наказателна отговорност- престъпление по чл.316 вр. чл.308, ал.2 вр. ал.1 НК, като му НАЛАГА наказание при условията на чл.54 НК  „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от  ШЕСТ  МЕСЕЦА, чието изпълнението на основание чл.66, ал.1 НК ОТЛАГА за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

ВЪЗЛАГА възпитателната работа по отношение на подсъдимият О. *** по местоживеенето му.

На основание чл. 53 от НК ОТНЕМА в полза на държавата  приложеното по делото като веществено /писмено/ доказателство оригинал на Свидетелство за управление на моторно превозно средство /СУМПС/ №270349135, и да остане  приложен към делото.

ОСЪЖДА С.М.О. да заплати по сметка на ОП- Разград за разноски на досъдебното производство сумата в размер на 64,46лева.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД  № 610/2018 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

НА съдебните заседатели да се изплати възнаграждение въз основа на чл.80, ал. 1, т. 1, във вр. с чл. 73 от ЗСВ, във връзка с Заповед № РД 08-45/15.02.2018 г. на председателя на Районен съд Разград в размер на 20,00 лева, за всеки един от тях. /изд. РКО – 2 бр./.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 14:48 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                              2.