П Р О Т О К О Л

 

 

2018 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На  двадесет и втори октомври                                                      2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

                            

Секретар: Сребрена Русева

Прокурор: ДЕСИМИРА НЕДКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело № 646 по описа за 2018 година

 На именното повикване в 15:30 часа, се явиха:

ЗА РАЗГРАДСКА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА прокурор Недкова.

ПОДСЪДИМИЯТ редовно призован, явява се лично и със защитник адв. Мл. Е. от досъдебното производство.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на разпоредителното заседание. Нямам искания за отводи.

 АДВ. Е.: Да се даде ход на разпоредителното заседание. Нямам искания за отводи.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на разпоредителното заседание, поради което

          О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ.

СЪДЪТ дава възможност на страните да изразят становището си по въпросите по чл. 248 от НПК.

ПРОКУРОРЪТ: Считам, че делото е подсъдно на РСРз съгласно правилата за родовата и местна подсъдност. Няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. На  досъдебното производство не са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила довели до ограничаване правата на обвиняемият. Тъй като междувременно постигнахме съгласие за сключване на споразумение с подсъдимия и защитника му, считам че са налице основания за разглеждане на делото по реда на гл. 29 от НПК. Няма основания за разглеждане на делото при закрити врати, за привличането на резервен съдия или заседател, за назначаването на друг защитник, назначаването на вещо лице, преводач или тълковник и извършване на съдебно следствени действия по делегация. Няма основания за вземане на мерки за процесуални принуда. Нямаме искания за събиране на нови доказателства. С оглед изявлението за сключване на споразумение, считам че няма основания да се насрочва друго заседание, а следва делото да се разгледа незабавно след провеждане на разпоредителното заседание.

 АДВ. Е.: Считам, че няма основания делото да се разгледа от друг съд, подсъдно е на Районния съд. Няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. На ДП не са допуснати съществени процесуални нарушения, които да са довели до ограничаване процесуалните права на обвиняемия. Считам, че с оглед постигнатото споразумение с представителя на държавното обвинение за приключване на производството по реда на гл. 29 от НПК, са налице тези основания за разглеждане по особените правила. Считам, че не са налице основания за разглеждане на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или заседател, назначаването на вещо лице, преводач или тълковник или извършване на съдебно следствени действия по делегация. По отношение на мерките за процесуални принуда, считам, че са адекватни. Нямам искания за събиране на други доказателства. С оглед постигнатото споразумение с прокурора, считам че не се налага насрочване на съдебното заседание.

ПОДСЪДИМИЯТ: Придържам се към казаното от адвоката ми.  Сключили сме споразумение с прокуратурата.

СЪДЪТ след като изслуша становищата на страните, намира следното по въпросите по чл. 248 НПК:

С оглед повдигнатото спрямо подсъдимия С.А.И. обвинение за престъпления по чл. 343в, ал. 2 от НК и чл. 345, ал. 2 вр. с ал. 1 от НК извършени в землището на с. Стражец, на територията, попадаща в съдебния район на РС Разград, намира че местно и родово компетентен да разглежда делото е именно РС Разград.

Няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство.

 Няма допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила, които да са довели до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия или неговия защитник на досъдебното производство.

Няма основания за разглеждане на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или заседател, назначаването на друг защитник, вещо лице, преводач или тълковник, както и за извършване на процесуално следствени действия по делегация.

 С оглед процесуалното поведение на подсъдимия и липсата на искане в тази насока, съдът намира, че няма основания за вземане на мярка за неотклонение спрямо подсъдимия С.А.И..

Няма направено искане за събиране на нови доказателства.

Предвид факта, че междувременно страните са сключили споразумение, касаещо основните въпроси, са налице основанията за разглеждане на делото по реда на гл. 29 от НПК, респективно липсват основания за насрочване на съдебно заседание и призоваване на лицата по списъка към обвинителния акт. С оглед на което, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ по реда на гл. 29 от НПК.

СНЕМА самоличността на подсъдимия.

С.А.И.,***, роден на *** година, български гражданин, с основно образование, женен, неосъждан, постоянен адрес:***, ЕГН **********.

ПОДСЪДИМИЯТ: Получих препис от обвинителния акт.

ПРОКУРОРЪТ: Представям сключеното споразумение. Поддържам същото. С него сме уредили въпросите по чл. 381, ал. 5 изисква, определили сме наказание при условията на чл. 55 за подсъдимия. Считам, че споразумението не противоречи на закона и морала и моля до го одобрите.

АДВ. Е.: Моля на основание чл. 382, ал. 7 от НПК да постановите определение и да одобрите постигнатото с прокуратурата споразумение. Считам, същото за непротиворечащо на закона и морала.

 ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ не предлага промени в споразумението и на основание чл. 382, ал. 6  НПК вписва следното съдържание на окончателното споразумение:

Днес, 22.10.2018г., в гр.Разград, на основание чл.384 вр. чл.381-383 НПК се сключи настоящото споразумение за решаване на НОХД 646/2018г. по описа на РС- Разград между Десимира Недкова- прокурор при Районна прокуратура- гр.Разград и адв.М.Е.- защитник на подсъдимия С.А.И., по силата на което:

І. С.А.И., ЕГН**********,***, български гражданин, с основно образование, женен, неосъждан, постоянен адрес:***, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН за това, че:

1. на 23.04.2018г., по главен път ІІ-49 /гр.Търговище- гр.Тутракан/ в землището на с.Стражец, общ.Разград, в едногодишния срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление №17-1873-000135/ 01.08.2017г. на Началника на РУ МВР-гр.Разград, влязло в сила на 22.08.2017г., за управление на моторно превозно средство без съответното свидетелство за управление, извършил такова деяние- управлявал МПС мотопед "Пежо", без да притежава съответното свидетелство за управление- престъпление по чл.343в, ал.2 НК и

2. на 23.04.2018г., по главен път ІІ-49 /гр.Търговище- гр.Тутракан/ в землището на с.Стражец, общ.Разград, управлявал МПС- мотопед "Пежо" с рама № VGA42300000009712, което не е регистрирано по надлежния ред- престъпление по чл.345, ал.2 вр. ал.1 НК.

ІІ. Страните се споразумяха за така извършените  от подсъдимия С.А.И. престъпления да бъдат наложени следните наказания:

1.                    на основание чл.55, ал.1, т.1 НК за престъплението по чл.343в, ал.2 НК, да бъде наложено НАКАЗАНИЕ „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от  ШЕСТ  МЕСЕЦА, изпълнението на което на основание чл.66, ал.1 НК се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ и

2.                    на основание чл. 55, ал.1, т.2, б.“б“ НК за престъплението по чл.345, ал.2 вр. ал.1 НК  наказание ПРОБАЦИЯ“, включващо по вид и срок следните пробационни мерки:

а/ на основание чл. 42б, ал.1 вр. чл. 42а, ал.3, т.1 вр. ал.2, т.1 вр. ал.1 НК – задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА с явяване и подписване пред съответния пробационен служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично;

б/ на основание чл. 42б, ал.2 вр. чл. 42а, ал.3, т.1 вр. ал.2, т.2 вр. ал.1 НК – задължителни периодични срещи с пробационен служител в пробационната служба по настоящ адрес за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА.

На основание чл. 23, ал.1 от НК на подс.С.А.И. се определя едно общо наказание за горепосочените две престъпления, в размер на най-тежкото от тях, а именно „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, изтърпяването на което, на основание чл. 66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

Възпитателната работа по отношение на подсъдимия С.А.И. се възлага на ПИ при РУ МВР-гр.Разград по местоживеенето му.

ІІІ. Престъплението, за което се сключва настоящото споразумение не е сред визираните в чл.381, ал.2 НПК и с него не са причинени имуществените вреди.

ІV. Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

VІІ. Подсъдимият С.А.И. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

                                                           ПРОКУРОР:

                                                                                             /Д.Недкова/

                     

ЗАЩИТНИК:                                                 ПОДСЪДИМ:  

               /адв. Мл.Е./                                                   /С.И. /    

         

СЪДЪТ след като се убеди, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала,

О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА постигнатото между С.А.И., представляван от защитника си адв. Мл. Е. *** представляван от прокурор Десимира Недкова, споразумение по НОХД №646/2018 година по описа на РС Разград съгласно което:

 ПОДСЪДИМИЯТ С.А.И.,***, роден на *** година, български гражданин, с основно образование, женен, неосъждан, постоянен адрес:***, ЕГН ********** се признава за ВИНОВЕН в това, че:

1. на 23.04.2018г., по главен път ІІ-49 /гр.Търговище- гр.Тутракан/ в землището на с.Стражец, общ.Разград, в едногодишния срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление №17-1873-000135/ 01.08.2017г. на Началника на РУ МВР-гр.Разград, влязло в сила на 22.08.2017г., за управление на моторно превозно средство без съответното свидетелство за управление, извършил такова деяние- управлявал МПС мотопед "Пежо", без да притежава съответното свидетелство за управление- престъпление по чл.343в, ал.2 НК, като му НАЛАГА наказание при условията на чл.55, ал.1, т.1 НК на „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от  ШЕСТ  МЕСЕЦА, чието изпълнението на основание чл.66, ал.1 НК ОТЛАГА за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

2. на 23.04.2018г., по главен път ІІ-49 /гр.Търговище- гр.Тутракан/ в землището на с.Стражец, общ.Разград, управлявал МПС- мотопед "Пежо" с рама № VGA42300000009712, което не е регистрирано по надлежния ред- престъпление по чл.345, ал.2 вр. ал.1 НК, като му НАЛАГА наказание при условията на чл. 55, ал.1, т.2, б.“б“ НК ПРОБАЦИЯ“, включващо по вид и срок следните пробационни мерки:

а/ на основание чл. 42б, ал.1 вр. чл. 42а, ал.3, т.1 вр. ал.2, т.1 вр. ал.1 НК – задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА с явяване и подписване пред съответния пробационен служител или определено от него длъжностно лице два пъти седмично;

б/ на основание чл. 42б, ал.2 вр. чл. 42а, ал.3, т.1 вр. ал.2, т.2 вр. ал.1 НК – задължителни периодични срещи с пробационен служител в пробационната служба по настоящ адрес за срок от ОСЕМ МЕСЕЦА.

НА основание чл. 23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ на подс.С.А.И. едно ОБЩО НАКАЗАНИЕ за горепосочените две престъпления, в размер на най-тежкото от тях, а именно „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА, изтърпяването на което, на основание чл. 66, ал.1 от НК, ОТЛАГА за изпитателен срок от 3 години.

 

 

 

 

ВЪЗЛАГА Възпитателната работа по отношение на подсъдимият С.А.И. *** по местоживеенето му.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД  № 646/2018 г. по описа на Районен съд гр. Разград.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 15:45 часа.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: