Мотиви към Присъда  №442/16.10.2018г., постановена по НОХД №524/2018г. по описа на Разградския районен съд .

         Разградска районна прокуратура е повдигнала обвинение срещу  В.П. *** за това, че на 20.02.2018г., в гр.Разград, без надлежно разрешително е държал високорисково наркотично вещество - 5 F-ADB, 5F-MDMB-PINACA с нетно тегло 1,63 грама на стойност 24,45 лева, което съгласно Приложение № 1 към чл.З, т.1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични във връзка с чл.З, ал.2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, са поставени под контрол, включени в Списък 1 - „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, като случаят е маловажен - престъпление по чл.354а, ал.5 във вр.с ал.З, т.1 от НК.

В заседанието пред РРС представителят на РРП поддържа обвинението.       

Подсъдимият не се е явил в заседанието на РРС и делото е разгледано в негово отсъствие на основание чл.269, ал.3, т.4, б „б“ от НПК.  Защитникът на подсъдимия моли да му бъде наложено минимално наказание.

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Подсъдимият В.П.Т. е роден на ***г***, живее в същия град. Подсъдимият е български гражданин, със средно  образование, неженен, неосъждан.

Подсъдимият Т. ***. На 20.02.2018г., около 10,00ч., той отишъл с лекия си автомобил на паркинг до блок № 1 в ЖК „Орел“, в гр.Разград. После паркирал автомобила на паркинга, като го оставил с включен двигател, тъй като времето било студено. След това извадил найлонов плик, в който имало суха тревиста маса, обработена с наркотично вещество метил-2-(1-[1-(5-флуорпентил)-1Н-индазол-3-карбоксамидо]- 3,3-диметилбутаноат /5 F-ADB, 5F-MDMB- PINACA/, известно под наименованието „чай“. След това си направил една цигара и я изпушил. После заспал в автомобила. Малко по-късно на паркинга отишъл полицейския служител - св.Н. Р..  Той видял подсъдимия да спи в автомобила си, както и че двигателят на автомобила работел. След това извършил проверка, като установил самоличността на подсъдимия, а именно –В.П.Т.. На св.Р. му направило впечатление, че  той бил в неадекватно състояние и в автомобила се носела странна миризма, а освен това забелязал и плика с останалото наркотично вещество в него, посочено по-горе. След това уведомил свой колега - полицейския служител Т.В.,***, който малко по-късно също дошъл на мястото. Там св.Т. В. видял подсъдимия В. Т., попитал го какво има в плика, поставен до него. Подсъдимият отговорил, че в плика има наркотично вещество, известно като „чай за пушене“, което е негово. След това св. В. уведомил дежурния служител в РУМВР-Разград за установеното. Малко по-късно на место пристигнал полицейски екип и бил извършен оглед на местопрестъплението.

            На 20.02.2018г., в случаите на неотложност, било извършено претърсване и изземване в лек автомобил, марка „Ситроен“, модел „СЗ“, с рег.№ ***, ползван от подсъдимия. От там били иззети 1 брой найлонов плик /прозрачен/ с клипса за затваряне със син надпис „ORIGINAL CHARGER“, с намираща се в него суха сиво-зелена растителна маса, реагираща на амфетамин, с тегло 4,95 гр., заедно с плика; 1 брой електронна везна, черна на цвят, модел Capasiti - 300 g х 0,001 G и 1 брой черно пакетче с хартийки за свиване на цигари, с надпис „ОСВ Premium“. По съответния ред протоколите за претърсване и изземване са одобрени от съда.

От заключението по назначената по делото химична експертиза  е видно, че:

1.Обектът, представляващ суха зелена растителна маса с нето тегло 1,63 гр.метил-2-( 1 -[ 1 -(5-флуорпентил)-1 Н-индазол-З-карбоксамидо]-    3,3-диметилбутаноат /5 F-ADB, 5F-MDMB-PINACA/. НИК МВР не извършва количественото му определяне.

2. Считано от 16.01.2018г. метил-2-(1-[1-(5-флуорпентил)-1Н-индазол-3- карбоксамидо]- 3,3-диметилбутаноат /5 F-ADB, 5F-MDMB-PINACA/ е поставен под контрол съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите /ЗКНВП/ - чл.З, т.1 в Списък 1 „Растения и вещества и висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“ от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични, приета с постановление № 6/11.01.2018г. за изменение и допълнение на МС, обн.в ДВ бр.6/16.01.2018г.

3.Отговор на въпроса по отношение на въздействието на активния компонент върху човешкия организъм не е от компетентността на специалист в областта на химията в ЦЕКИ към НИК-МВР.В НИК-МВР не се извършват оценителни експертизи за определяне левовата равностойност на обекти.

Съгласно заключението на назначената по делото оценъчна експертиза /л.50-52/: Пазарната стойност към 20.02.2018г. на 1,63 грама растителна маса с наличие на 5 F-ADB, 5F-MDMB-PINACA по 15,00 лева/грам = 24,45 лева.

                 Изложената фактическа обстановка се установява от събраните по делото доказателства – назначените експертизи, показанията на свидетелите и писмените доказателствени материали. Спор относно фактите по делото не съществува, поради което съдът намира, че изложената в обвинителния акт фактическа обстановка е доказана по несъмнен начин.

Съдът направи следните правни изводи. С деянието си подсъдимият В.Т. е осъществил съставът на престъплението по чл.354а, ал.5 във вр.с ал.З, т.1 от НК,  тъй като на 20.02.2018г., в гр.Разград, без надлежно разрешително е държал високорисково наркотично вещество - 5 F-ADB, 5F-MDMB-PINACA с нетно тегло 1,63 грама на стойност 24,45 лева, което съгласно Приложение № 1 към чл.З, т.1 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични във връзка с чл.З, ал.2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, са поставени под контрол, включени в Списък 1 - „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина“, като случаят е маловажен. Подсъдимият е държал именно високорисково наркотично вещество, като е действал с пряк умисъл – явно съзнавайки характера на постъпката си. С оглед ниската стойност на държаното наркотично вещество случаят се явява маловажен.

            При определяне на наказанието  на подсъдимия Т.   съдът намира, че в случая не е приложим чл.78а от НК, тъй като, както се установява, че подсъдимият е употребил наркотично вещество при извършване на деянието, поради което и съгласно чл.78а, ал.7 от НК този ред е неприложим. При това следва да бъде ангажирана именно наказателната отговорност на подсъдимия. В случая на подсъдимия следва да бъде наложено наказание глоба в размер на 500 лв, което е в средния законов размер. Това наказание съдът намира за справедливо, с оглед конкретната тежест на деянието.

          Съдът се произнесе и относно веществените доказателства по делото.

          С оглед изхода на делото подсъдимият следав да бъде осъден да заплати и разноските по същото.

Мотивиран така съдът постанови присъдата  си.

                                                                                   

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: