МОТИВИ към решение №  429  от  08.10.2018 г., постановено по НАХД №738/2018 г. на РРС.

 

          Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

          Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от  Д.Н.С. и Д.Г.К. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото на 06.10.2018 г. в гр.Разград.

          Д.К. в обясненията си признава, че е нарекъл момичетата с груби и обидни думи, но нямал намерение да посегне на детето.

          Д.С. твърди, че не е говорил с момичетата, допуска, че може да е псувал и да е говорил глупости, но те не били адресирани до тях.

          Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка: на 06.10.2018 г. в  гр.Разград, на пл.“Ларго“ Д.С. и Д.К. са употребявали груби думи и псували. Свид. П. И. и П. Д. се почувствали засегнати, тъй като преценили, че тези думи са адресирани към тях. Х. Д. и Й. Й. съобщават за тормоз и закачки от страна на С. и К. по адрес на двете момичета.  Поведението на К. и С. предизвикало намеса на полицията, на двамата били съставени протоколи за предупреждение

          Тази фактическа обстановка се установява от обясненията, дадени от лицата, срещу които е съставен акта и свидетелите, както и от докладните записки, съставени от служители в РУ на МВР Разград.

          Д.К. е осъждан. Според характеристичната справка същият употребява наркотични средства и е склонен към хулигански прояви след употреба на алкохол.

          Д.С. не е осъждан. И в неговата характеристична справка е посочено, че е своенравен и склонен към хулигански прояви, както и към употреба на наркотични средства.

          И двамата не работят по трудово правоотношение.

          При така установената фактическа обстановка, съдът счита, че е извършена непристойна проява, която грубо нарушава обществения ред, с която проява извършителите са предизвикали възмущението на свидетелите. В случая деянието е със сравнително не висока обществена опасност, тъй като двамата не са упражнили физическо насилие.

          При определяне на вида и размера на наказанието съдът отчете сравнително високата обществена опасност на двамата дейци, които не осъзнават, че това, което са извършили е обществено неприемливо. Ето защо при избора на наказанието следва да бъде наложено такова, чието изпълнение да ги засегне пряко, с цел да се реализира и специалната и генералната превенция. Тъй като и двамата не работят, такъв ефект може да има единствено наказанието задържане в поделенията на МВР. При определяне размера на това наказание, съдът отчете невисоката степен на обществена опасност на извършеното нарушение и определи срок от три денонощия.

          В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: