Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                                 № 426, 09.11.2018 година, град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на четвърти  Октомври  две хиляди и осемнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Борисов

секретар Галя Мавродинова

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело   412 по описа за  2018г.

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

            Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от  „ Арон Логистик „ ЕООД – Разград, ЕИК 200813931, със седалище и адрес на управление гр. Разград, ул. „ Н. Й. Вапцаров „ № 17, оф.2, представлявано от Д. Т. В. ЕГН **********, против наказателно постановление № 37-0000263/10.05.2018г. на  Началник  ОО “АА” Разград, с което за нарушение на чл. 37, ал.2 от Наредба № Н-3 от 07.04.2009г. на МТ на основание чл. 105, ал.1 от ЗАвПр му е наложено административно наказание «имуществена санкция» в размер на 200,00 лв.

           Жалбоподателят моли наказателното постановление да бъде отменено, като незаконосъобразно.

            Административнонаказващият орган заявява становище, че жалбата е неоснователна и като законосъобразно НП следва да бъде потвърдено изцяло.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

На 03.04.2018г. контролни органи по ЗАвПревози приключили комплексна проверка в дружеството жалбоподател с КП. В хода на проверката било установено, че „ Арон Логистик „ ЕООД – Разград в качеството си на превозвач не е съхранил извлечената информация, записана в паметта на дигиталния тахограф Cfntinental Automotive „ с № 0003863487, монтиран на товарния автомобил « Мерцедес Актрос « от катогория N3 с рег. № **на адреса на управлението си – гр. Разград, ул. „ Н. Й. Вапцаров „ № 17, офис 2.

За това нарушение на 02.04.2018г. св. И. И.  – инспектор в ОО „ АА „ - Търговище съставил АУАН бл. № 249186 на жалбоподателя, в който описал нарушението и го квалифицирал като такова по чл. 37, ал.2 от Наредба № Н-3 от 07.04.2009г. на МТ. АУАН съставен в присъствие на св. Д. С. и упълномощено от дружеството лице.

На база съставения АУАН по – късно на 10.05.2018г., било издадено и атакуваното НП, с което осъщественото от жалбоподателя нарушение е описано по идентичен с посочения по – горе начин, квалифицирано от административнонаказващия орган, като такова по чл. 37, ал.2 от Наредба № Н-3 от 07.04.2009г. на МТ, а на основание чл. 105, ал.1 от ЗАвПр е наложено административно наказание «имуществена санкция» в размер на 200,00 лв.

НП връчено на жалбоподателя на 28.05.2018г.  Жалбата срещу него постъпила при АНО на 01.06.2018г.

          Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

          Като подадена в срок от лице имащо право на жалба, против акт подлежащ на съдебен контрол по реда на ЗАНН,  жалбата е допустима.

           Разгледана по същество, същата се явява неоснователна по следните съображения:

Съобразно разпоредбата на Чл. 37, ал. 1 от Наредба Н-3 от 07.04.2009 г. – „ …Превозвачите…, извършващи превози за собствена сметка, са длъжни да извличат и съхраняват информацията, записана в паметта на дигиталния тахограф и в картата на водача, и да я предоставят за проверка при поискване от контролен орган...“. Ал. 2 на същата разпоредба задължава превозвачите да съхраняват извлечената информация от паметта на дигиталния тахограф и в картата на водача, в адреса на управление на превозвачите. Като не е съхранил извлечените от паметта на дигиталния тахограф данни по седалище на дружеството си жалбоподателят с бездействие е осъществил адм. нарушение, за което е санкциониран. Неоснователно е възражението в приложената по адм. наказателната праписка Декларация, че дружеството не може да представи извлечена информация от паметта на дигиталния тахограф на процесния товарен автомобил, защото същият от един месец изпълнявал курс извън страната, защото тази информация следва да се съхранява по седалище на дружеството и съгласно нормата на чл. 38, ал.1, т.1 от Наредбата, това извличане следва да става най – малко един път на 90 дни.

От процесуална страна Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатото от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на водача. От изложеното, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират  административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

Събраните в хода на съдебното производство гласни и писмени доказателства, не налагат извод за фактическа обстановка, различна от възприетата такава от наказващия орган, установяват материалната компетентност както на актосъставителя, така и на органа издал обжалваното НП.

Относно възраженията на жалбоподателя, съдът счита, че същите са неоснователни. Санкционната норма на чл. 105, ал.1 от ЗАвт.Пр. сочи фиксипан размер на адм. санкция, поради което наложената такава се явява правилна и законосъобразно.

От изложеното съдът намира, че обжалваното НП следва да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно.

Воден от изложеното, на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

                                                                                   

 

                                             Р     Е     Ш     И :

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 37-0000263/10.05.2018г. на  Началник  ОО “АА” Разград, с което за нарушение на чл. 37, ал.2 от Наредба № Н-3 от 07.04.2009г. на МТ на основание чл. 105, ал.1 от ЗАвПр на  „ Арон Логистик „ ЕООД – Разград, ЕИК 200813931, със седалище и адрес на управление гр. Разград, ул. „ Н. Й. Вапцаров „ № 17, оф.2, представлявано от Д. Т. В. ЕГН **********  е наложено административно наказание «имуществена санкция» в размер на 200,00 лв., като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред РАС в 14 - дневен                                                                            срок от съобщаването му на страните.    

 

                                                     

                                                                         

                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: