Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                                 № 425, 09.11.2018 година, град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

на четвърти Октомври  две хиляди и осемнадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Борисов

секретар Галя Мавродинова

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело   413 по описа за  2018г.

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

            Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от  Х.Р.Х. ЕГН ********** ***, против НП № 31 от 31.05.2018г. на Кмет на Община Лозница, с което на жалбоподателя за нарушение на чл. 40, ал.1 от Наредба № 1 на ОбС гр. Лозница е наложено адм. наказание „ глоба „ в размер на 100,00лв.  

           Жалбоподателят моли наказателното постановление да бъде отменено, като незаконосъобразно.

Административнонаказващият орган не заявява становище по жалбата.           

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

На 09.04.2018г. около 20,00ч. е подаден сигнал на национален телефон за спешни повиквания – 112, че в с. Г., общ. Лозница е възникнал побой между съседи. На място е изпратен полицейски наряд от  РУ на МВР – Лозница, при което пристигналите полицай не установили между лицата да е имало физически сблъсък, а само размяна на словесни обиди и закани. Между лицата установени на място били жалбоподателят Х.Х., М. М. и А. М.. Полицейските служители снели обяснения от участниците в скандала и съставили писмени протоколи за предупреждение. За посетения скандал изготвили Докладна записка. На 03.05.2018г. св. Л. Н., на когото била разпределена Докладната записка за проверка, преценил, че жалбоподателят е осъществил адм. нарушение на чл. 40, ал.1 от  Наредба № 1 на ОбС гр. Лозница, поради което съставил за това АУАН бл. № 881625 на Х.Х., като описал адм. нарушение по следния начин „ … на 09.04.2018г. в с. Г. на ул. *, пред дом № * влиза в пререкания и прави опити за саморазправа спрямо А. М. М. и М. А. М. от гр. Р., с което нарушава обществените норми за поведение на обществено място…“, квалифицирал нарушението по посочения начин и връчил екземпляр от АУАН на жалбоподателя, който го подписал с възражения, които постъпили в тридневния срок по ЗАНН.

 

 

На база съставения АУАН по – късно на 31.05.2018г., било издадено и атакуваното НП, с което осъщественото от жалбоподателя нарушение е описано по идентичен с посочения по – горе начин, също  квалифицирано от административнонаказващия орган, като такова по чл. 40, ал.1 от  Наредба № 1 на ОбС гр. Лозница, а на основание чл. 55, ал.1 от  от  Наредба № 1 на ОбС гр. Лозница наложгил адм. наказание « глоба « в минималния размер от 100,00лв.

НП връчено на жалбоподателя на 06.06.2018г.  Жалбата срещу него постъпила в РС – Разград на 07.06.2018г.

          Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

          Като подадена в срок от лице имащо право на жалба, против акт подлежащ на съдебен контрол по реда на ЗАНН,  жалбата е допустима.

           Разгледана по същество, същата се явява основателна по следните съображения:

Съобразно разпоредбата на чл. 40, ал.1 от  Наредба № 1 на ОбС гр. Лозница – „…На обществени места гражданите са длъжни да спазват общоприетите норми на поведение и да изпълняват разпорежданията на държавните и общинските органи, издадени в рамките на техните компетенции…“. Така формулирана, за да е осъществен състав на адм. нарушение следва да не са изпълнени комулативно и двете задължения, от една страна поведението на нарушителя да нарушава общоприетите норми за поведение на обществено място и едновременно или последващо на това да не изпълни разпореждания, отправени му от държавни и общински органи, издадени в рамките на компетенциите им. Видно от възприетата от съда фактическа обстановка на база свидетелските показания и писмените доказателства по делото, жалбоподателят не е осъществил състава на това административно нарушение. Отделно от изложеното описанието на нарушението както в АУАН, така и в НП нарушава чл. 42, т.4, съответно чл. 57, ал.1, т. 5 от ЗАНН. Не е посочено точно конкретно и ясно в какво се изразяват действията на жалбоподателя, с които е осъществил състава на адм. нарушение, нито думите, които е отправил.

От изложеното съдът намира, че обжалваното НП, като незаконосъобразно следва да бъде отменено.

Воден от изложеното, на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът

                                                                                   

 

                                             Р     Е     Ш     И :

 

ОТМЕНЯВА  Наказателно постановление № 31 от 31.05.2018г. на Кмет на Община Лозница, с което на Х.Р.Х. ЕГН ********** *** за нарушение на чл. 40, ал.1 от Наредба № 1 на ОбС гр. Лозница е наложено адм. наказание „ глоба „ в размер на 100,00лв., като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред РАС в 14 - дневен                                                                            срок от съобщаването му на страните.    

 

                                                     

                                                                         

                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: