РЕШЕНИЕ

 

465                                    14.11.2018г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на   двадесет и пети октомври                          две хиляди и осемнадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: Ганка Атанасова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №607 по описа за 2018г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от П.К.Т. *** срещу Наказателно постановление  №18-1075-000732 от 16.05.2018г., на  Началник Сектор към ОД на МВР Разград, С-р Пътна полиция, с което на жалбоподателя на основание чл.179, ал.2, във вр. с чл.179, ал.1, т.5 от ЗДвП за нарушение на чл. 42, ал.2, т.1 от същия закон му е наложена глоба от 200 лв. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание  жалбоподателят поддържа жалбата си.  

За наказващия орган ОД на МВР гр.Разград не се явява представител.  

За Разградска районна прокуратура не се явява прадставител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното    Наказателно постановление №18-1075-000732 от 16.05.2018г., на  Началник Сектор към ОД на МВР Разград, С-р Пътна полиция на жалбоподателя П.К.Т. на основание чл.179, ал.2, във вр. с чл.179, ал.1, т.5 от ЗДвП за нарушение на чл. 42, ал.2, т.1 от същия закон му е наложена глоба от 200 лв.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение Г714352/07.05.2018г., съставен от мл. автоконтрольор към ОД на МВР Разград. В акта и НП се сочи, че на 07.05.2018г. около 15.35 часа в община Разград  на път II-49 като водач на лек автомобил Мерцедес Р320 ЦДИ 4 Матик с рег. №*** предприел изпреварване на лек автомобил Пежо 206 с рег. №***, собственост и управляван от Д. А. П., като по време на изпреварването не осигурил достатъчно странично разстояние между неговото и изпреварваното МПС и се блъснал странично в него.Настъпило пътнотранспортно произшествие с материални щети. В НП се сочи, че водачът не осигурил достатъчно разстояние между своето и изпреварваното ППС, поради което се стигнало до ПТП,  с което виновно нарушил чл.42, ал.2, т.1  от ЗДвП.

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския служител Д. Д./актосъставителя/, който потвърждава обстоятелствата отразени в акта и НП. При пристигане на местопроизшествието разговарял с водачите и на двата автомобила. От водача на другия автомобил узнал, че жалбоподателят започнал да го изпреварва, но по време на изпреварването в насрещното платно се появил друг автомобил и жалбоподателят не могъл да завърши изпреварването, поради което и се стигнало до произшествието. Управляваният от жалбоподателя автомобил имал щети в дясната странична част, а другият автомобил в лявата. Съдът намира, че така изнесените данни отразяват логично действителното развитие на събитията. С оглед тези данни съдът намира за доказано, че действително жалбоподателят е допуснал виновно поведение, поради което е възникнало и произшествието. Жалбоподателят е предприел маневра изпреварване, очевидно без да се е убедил, че конкретната ситуация позволява да извърши тази маневра докрай без да се създаде опасност. Очевидно ситуацията го е накарала да избърза със завършването на маневрата и прибирането в платното си на движение, което и е довело до недостатъчно разстояние между неговия и изпреварвания автомобил и така се е стигнало до произшествието. При това съдът намира, че обстоятелствата по акта и НП са доказани, като се съобразява и с доказателствената сила на съставения акт.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: 

Наказателното постановление и съставения акт са законосъобразни   - не страдат от процесуални пороци и не е допуснато нарушение на материалния закон. Вмененото на жалбоподателя нарушение се доказва. При управление на автомобила си жалбоподателят не е действал достатъчно прецизно, не е съобразил  характера на предприетата маневра със съответната ситуация и така се е стигнало до сблъсък. В случая е нарушена именно разпоредба на чл.42, ал.2, т.1 от ЗДвП, тъй като жалбоподателят е създал ситуация при която се е стигнало до това да не се съобрази с изискването за осигуряване на необходимо  разстояние до изпреварвано МПС. Така са нарушени  изисквания за  изпреварване и доколкото се е стигнало до ПТП с материални щети правилно деянието е квалифицирано по чл.179, ал.2, във вр. с чл.179, ал.1, т.5 от ЗДвП. При това нарушение жалбоподателят е действал непредпазливо, като не е предвидил последиците от неправилното си поведение, но е бил длъжен и е могъл да ги предвиди. Наложеното му наказание е в абсолютния законов размер.

Поради всичко изложено НП следва да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №18-1075-000732 от 16.05.2018г., на  Началник Сектор към ОД на МВР Разград, С-р Пътна полиция, с което  на жалбоподателя П.К.Т. *** на основание чл.179, ал.2, във вр. с чл.179, ал.1, т.5 от ЗДвП за нарушение на чл. 42, ал.2, т.1 от същия закон му е наложена глоба от 200 лв. 

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: