РЕШЕНИЕ

 

455                                   15.11.2018г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На двадесет и трети октомври                                  две хиляди и осемнадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Пенка Тоцева

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №668 по описа за 2018г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от Г.Х.Ч. *** срещу Наказателно постановление №37 – 0000443/08.08.2018г. на  Главен инспектор в ОО «Автомобилна администрация» - гр. Разград, с което на основание чл.93в, ал.17, т.2 от Закона за автомобилните превози за нарушение на чл.34, §1, изр.1, пр.2 от Регламент /ЕС/ №165/2014г. му е наложена глоба от 1500 лв. В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно и се  моли същото да бъде   отменено.

В съдебното заседание на РРС повереникът на жалбоподателя поддържа жалбата.

За наказващия орган не се явява представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок и от легитимирана страна жалбата е допустима, а разгледана по същество  е основателна.

С обжалваното Наказателно постановление №37 – 0000443/08.08.2018г. на  Главен инспектор в ОО «Автомобилна администрация» - гр. Разград на основание чл.93в, ал.17, т.2 от Закона за автомобилните превози за нарушение на чл.34, §1, изр.1, пр.2 от Регламент /ЕС/ №165/2014г.  на жалбоподателя Г.Х.Ч. му е наложена глоба от 1500 лв. В наказателното постановление е посочено, че на 22.06.2018г. около 11,00ч. в област Разград, на път I – 2, км. 88+200, на паркинга до разклона за с. Бели Лом в посока от гр. Шумен за гр. Разград, жалбоподателят като водач на състав от ППС, състоящ се от влекач „Волво ФХ4Х2Т“ с рег. №А8881КН от  категория ППС „№3“ и полуремарке с рег. №А9197ЕЕ от категория  ППС „О4“ извършвал обществен превоз на товари /въглища/ със заверено копие към лиценз на общността с пътен лист  по отразен маршрут от с. Езерово, обл. Бургас до гр. Русе. Автомобилът бил оборудван с дигитален тахограф „STONERIDGE ELECTRONICS SE500  със сериен №0000379152. Било установено, че водачът не е използвал карта на водач до момента на проверката, когато е управлявал превозно средство, попадащо в обхвата на Регламент /ЕО/ №561/2006г., видно от дневна разпечатка от дигиталния тахограф като за текущия ден имал изминати 108 км и време на управление 02 часа и 2 минути.   

По делото е  разпитан като свидетел актосъставителя Г. М., който чрез показанията си потвърждава констатациите, отразени в акта и НП. Сочи, че в тахографа на автомобила на жалбоподателя нямало поставена карта. Жалбоподателят изобщо не притежавал такава карта, което било установено чрез справка в съответна база данни.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:   Наказателното постановление, ангажиращо наказателната отговорност на жалбоподателя е незаконосъобразно и следва да бъде отменено, тъй като при издаването му са допуснати нарушения на материалния закон. Жалбоподателят е наказан на основание чл.93в, ал.17, т.2 от ЗАвП. Този санкционен състав предвижда   санкция за водач, който при проверка от контролните органи не представи документите, които са регистрирали времето на управление, прекъсванията и почивките му през текущия ден, и тези от предходните 28 календарни дни. В Наказателното постановление обаче е описано различно нарушение, а именно нарушение изразяващо се в това, че водача не използвал картата си на водач за дигитален тахограф за текущия ден, т.е. не е изпълнил задължението си да постави в тахографа карта на водача. Подобно нарушение обаче осъществява състава на чл.93в, ал.24 от ЗАвП, която разпоредба предвижда глоба от 500 лв за нарушения на водача, свързани с неправилното използване на тахографските листа или картата на водача, за които не е предвидено друго наказание. В този смисъл е налице противоречие между описана фактическа обстановка и правна квалификация на твърдяното деяние, което само по себе си е основание за отмяна на НП, тъй като съществено засяга правата на жалбоподателя. На следващо място, доколкото се установява, че водачът изобщо не притежава карта, то приложимият състав е чл.93, ал.1 от ЗАвП, а не чл.93в, ал.17, т.2 от ЗАвП. Именно по този санкционен текст /чл.93, ал.1 от ЗАвП/ наказващият орган е следвало да квалифицира деянието на жалбоподателя, тъй като отразеното в НП нарушение не осъществява признаците на друг състав. Вместо това обаче наказващият орган е приложил състав на нарушение, каквото не може да се вмени на жалбоподателя, с оглед фактическите обстоятелства - приложен е санкционен състав, който не е осъществен от жалбоподателя. При това наказателното постановление се явява незаконосъобразно и следва да бъде отменено. Съдът не може да влезе в ролята на наказващ орган и да преквалифицира деянието.

Водим от горното, съдът

                                                      

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление №37 – 0000443/08.08.2018г. на  Главен инспектор в ОО «Автомобилна администрация» - гр. Разград, с което  на основание чл.93в, ал.17, т.2 от Закона за автомобилните превози за нарушение на чл.34, §1, изр.1, пр.2 от Регламент /ЕС/ №165/2014г.  на жалбоподателя Г.Х.Ч. *** му е наложена глоба от 1500 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: