РЕШЕНИЕ

 

508                                    23.11.2018г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на   двадесети ноември                        две хиляди и осемнадесета   година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: Галя Мавродинова

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №690 по описа за 2018г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба /чрез повереник/ от Г.Р.Г. *** срещу Наказателно постановление  №18-1873-000216 от 03.09.2018г., на Началник Сектор към ОД на МВР Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.177, ал.1, т.2    от ЗДвП за нарушение на чл. 150   от същия закон му е наложено наказание обществено порицание. В жалбата се сочи,  че наказателното постановление е незаконосъобразно и се моли за отмяната му.

В съдебното заседание  повереникът на жалбоподателя подържа жалбата.

За наказващия орган ОД на МВР гр.Разград не се явява представител.  

За Разградска районна прокуратура не се явява прадставител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното   Наказателно постановление №18-1873-000216 от 03.09.2018г., на Началник Сектор към ОД на МВР Разград на жалбоподателя на основание чл.177, ал.1, т.2    от ЗДвП за нарушение на чл. 150   от същия закон му е наложено наказание обществено порицание – посочено е че глобата се заменя с обществено порицание. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение Г869409/21.08.2018г., издаден  от мл. автоконтрольор към ОД на МВР Разград. В акта и НП се сочи, че на 28.07.2018г. около 11.47 часа в с. Балкански на ул. Янтра  Г.Г. управлявал товарен автомобил «Фолксваген Кади» с рег. №**, собственост на Р. Г. С. от с. Балкански, след като не притежава свидетелство за управление на МПС и е неправоспособен водач.  Прието е, че жалбоподателят нарушил чл.150 от ЗДвП, управлявайки МПС без да е правоспособен водач.

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския служител Д. Ц./актосъставителя/, който сочи, че актът е съставен по свидетелски показания. Жалбоподателят  - дете – нееднократно бил управлявал автомобил, предоставен му от неговия баща. Жалбоподателят е малолетен – към датата на деянието е бил на 10г., видно от приложеното копие от удостоверение за раждане.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: 

Наказателното постановление е незаконосъобразно. По силата на чл.26  от ЗАНН наказателно отговорни са пълнолетни лица, като втората алинея на чл.26 допуска отговорност и за непълнолетни лица, навършили 16г. Санкционираното в случая лице обаче е малолетно – към момента на деянието 10 – годишен. С оглед на малолетието си същото лице не може да носи административнонаказателна отговорност и незаконосъобразно е санкционирано.  Такава отговорност, за деяния на малолетни,  могат да носят родителите на малолетния по смисъла на чл.26, ал.3 от ЗАНН, но не и самия малолетен. Ето защо съдът намира, че НП следва да бъде отменено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  №18-1873-000216 от 03.09.2018г., на Началник Сектор към ОД на МВР Разград, с което на  Г.Р.Г. *** на основание чл.177, ал.1, т.2    от ЗДвП за нарушение на чл. 150   от същия закон му е наложено наказание обществено порицание.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: