Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

 

Номер  487                          29.11.2018г.                          Град  Разград

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Разградският районен съд                                        наказателен  състав

На седми ноември                                            Година 2018

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

Секретар: Живка Ранкова

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията Доротея Иванова

административно наказателно дело номер 691 по описа за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Г.Р.Г., действащ чрез своята майка и законен представител М.С.С., подадена чрез адв.Р.К. против НП № 18- 1873- 000215/03.09.2018г. на Началник сектор към ОД МВР- Разград, РУ Разград, с което на основание чл.177, ал.1, т.2 от ЗДвП му е наложено наказание обществено порицание за нарушение на чл.150 от същия закон. В жалбата сочи, че НП е постановено при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, тъй като било неясно за каква глоба става въпрос и как се заменя и защо е съставен акт и НП срещу малолетен, поради което моли НП да бъде отменено изцяло като неправилно и незаконосъобразно и постановено срещу наказателно неотговорно лице. В с.з. проц.представител- адв.Пенчикова заявява, че поддържа жалбата на посочените основания.

Въззиваемата страна – ОДМВР- Разград, при редовност в призоваването не се явява представител в с.з. и не заявява становище по жалбата.

Районна прокуратура гр.Разград при редовност в призоваването, не се явява представител в с.з. и не заявява становище по жалбата и по НП.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Обжалваното НП е издадено въз основа на АУАН от 21.08.2018г. съставен срещу Г.Р.Г., ЕГН **********, ученик ОУ „*******“ за това, че „на 13.08.2018г. около 13.54ч. в с.Балкански по ул.Янтра, пред дом № 12, в посока ул.Чая, управлява л.а.Тойота Ланд крузер с рег.№ РР 7950 ВК, собственост на Р.Г. ***, след като не притежава СУМПС и е неправоспособен водач, с което виновно е нарушил чл.150 от ЗДвП“.

Обстоятелствата по акта са отразени и в самото НП, поради което на основание чл.177, ал.1, т.2 от ЗДвП на Г.Р.Г., ЕГН ********** глобата е заменена с обществено порицание за нарушение на чл.150 от същия закон.

Към преписката освен цитираните АУАН и НП, са приложени и Заповед за прилагане на ПАМ срещу Р.Г.С. от 21.08.2018г., жалба срещу същата, определение на Административен съд гр.Разград от 24.08.2018г.

По делото е разпитан актосъставителя св.Ц., който по същество потвърждава изложеното в АУАН, като уточнява, че имало подадена жалба от трима жители на селото, в която сочат, че сина на Р.- Г. управлява МПС, като единия от подалите жалба- Маринов предоставил и два диска, на които било записано как детето управлявало две различни МПС- та. Съставил актове както на детето за констатираното нарушение на чл.150 от ЗДвП и на бащата.

По делото е приложен и акт за раждане, от който е видно, че Г.Р.Г., ЕГН ********** е роден на ***г.

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Жалбата е допустима, като подадена в срок от надлежна страна срещу подлежащ на обжалване акт, а разгледана по същество се явява основателна и доказана.

Съдът констатира, че АУАН и НП са издадени от компетентни органи, но при съществено нарушение на процесуалните правила, тъй като съставения АУАН, респ. и НП са издадени в нарушение на чл.26 от ЗАНН срещу малолетно лице, което е административнонаказателно неотговорно.

Съгласно цитираната разпоредба административнонаказателно отговорни са пълнолетните лица, навършили 18 години, които са извършили административни нарушения в състояние на вменяемост /ал.1/. Законодателят в ал.2 е предвидил и административнонаказателна отговорност и за непълнолетните от 16 до 18 години, когато те са могли да разбират свойството и значението на извършеното нарушение и да ръководят постъпките си. Ал.3 на същия член предвижда, че за нарушения извършени от малолетни, непълнолетни от 14 до 16 години и поставени под пълно запрещение, отговарят съответно родителите, попечителите или настойниците, които съзнателно са допуснали извършването им. Малолетни са лицата до 14 годишна възраст. Следователно, съставяйки АУАН и НП срещу дете на 10 години, което е административнонаказателно неотговорно лице, контролните и наказващият орган са допуснали съществено нарушение на процесуалните правила.

Ето защо НП се явява незаконосъобразно и следва да бъде отменено от съда.     

Воден от гореизложеното, съдът       

 

Р      Е      Ш     И      :

 

ОТМЕНЯ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО НП № 18- 1873- 000215/03.09.2018г. на Началник сектор към ОД МВР- Разград, РУ Разград, с което на Г.Р.Г., ЕГН **********, на основание чл.177, ал.1, т.2 от ЗДвП му е наложено наказание обществено порицание за нарушение на чл.150 от същия закон.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

Районен съдия: