П Р И С Ъ Д А

 

                                            2018 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав На   първи ноември                                                                     2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН КОСЕВ

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Р.Г.

                                                                           М.Е.

                                   

Секретар: Ганка Атанасова

Прокурор: ПАВЛИНА УЗУНОВА                                                                  Като разгледа докладваното от съдията

НОХ   дело      809  по описа за 2017  година

 

П Р И С Ъ Д И:

        

ПРИЗНАВА подсъдимият Е.С.А., роден на *** ***, адрес за призоваване в страната: с.Я., обл.Р.***6, български гражданин,  с основно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН ********** за НЕВИНОВЕН  за това, че на 29.03.2014 г. в гр.Разград, в съучастие като съизвършител с Н.И.М. ***, Д.С.Х. от с.с. и Ф.Р.Ф. от с.с. е причинил на М.И.Х. *** средна телесна повреда изразяваща се в:

-Двустранно счупване на долна челюст - през ъгъла вдясно и на тялото вляво, с ход между 32 и 33 /втори-трети долни зъби вляво/ с последваща оперативна интервенция - обездвижване и метална остеосинтеза, довело до трайно затрудняване на речта,

-Изпадане в безсъзнателно състояние с пълно откъсване от обкръжаващата среда - травматична кома, която по своята медико-биологична характеристика обуславя разстройство на здравето временно опасно за живота, като макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си - престъпление по чл.129, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 във вр. с чл.63, ал. 1, т.3 от НК, поради което ГО ОПРАВДАВА  по така повдигнатото обвинение.

ПРИЗНАВА подсъдимият Н.И.М., роден на *** ***, адрес за призоваване в страната: с. Я. обл. Р.***, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен неосъждан, ЕГН ********** за НЕВИНОВЕН  за това, че на 29.03.2014г. в гр.Разград, в съучастие като съизвършител с Е.С.А. ***, Д.С.Х. от с.с. и Ф.Р.Ф. от с.с. е причинил на М.И.Х. *** средна телесна повреда изразяваща се в:

-Двустранно счупване на долна челюст - през ъгъла вдясно и на тялото вляво, с ход между 32 и 33 /втори -трети долни зъби вляво/ с последваща оперативна интервенция - обездвижване и метална остеосинтеза, довело до трайно затрудняване на речта,

-Изпадане в безсъзнателно състояние с пълно откъсване от обкръжаващата среда-травматична кома, която по своята медико-биологична характеристика обуславя разстройство на здравето временно опасно за живота - престъпление по чл.129, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК поради което ГО ОПРАВДАВА  по така повдигнатото обвинение.

ПРИЗНАВА подсъдимият Д.С.Х., роден на ***г***, адрес за призоваване в страната: с. Я., обл. Р.***, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН ********** за НЕВИНОВЕН  за това, че на 29.03.2014 г. в гр. Разград, в съучастие като съизвършител с Н.И.М. ***, Е.С.А. от с.с. и Ф.Р.Ф. от с.с. е причинил на М.И.Х. *** средна телесна повреда изразяваща се в:

-Двустранно счупване на долна челюст - през ъгъла в дясно и на тялото вляво, с ход между 32 и 33 /втори -трети долни зъби вляво/ с последваща оперативна интервенция - обездвижване и метална остеосинтеза, довело до трайно затрудняване на речта,

-Изпадане в безсъзнателно състояние с пълно откъсване от обкръжаващата среда - травматична кома, която по своята медико-биологична характеристика обуславя разстройство на здравето временно опасно за живота, като макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си - престъпление по чл.129, ал.1 във вр.с чл.20, ал.2 във вр. с чл.63, ал. 1, т.3 от НК, поради което ГО ОПРАВДАВА  по така повдигнатото обвинение.

ПРИЗНАВА подсъдимият Ф.Р.Ф., роден на ***г***, адрес за призоваване в страната: с. Я., обл. Р.****, български гражданин,  със средно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН **********  за НЕВИНОВЕН за това, че на 29.03.2014г. в гр. Разград, в съучастие като съизвършител с Н.И.М. ***, Е.С.А. от с.с. и Д.С.Х. от с.с. е причинил на М.И.Х. *** средна телесна повреда изразяваща се в:

-Двустранно счупване на долна челюст - през ъгъла в дясно и на тялото вляво, с ход между 32 и 33 /втори-трети долни зъби вляво/ с последваща оперативна интервениця-обездвижване и метална остеосинтеза, довело до трайно затрудняване на речта,

-Изпадане в безсъзнателно състояние с пълно откъсване от обкръжаващата среда- травматична кома, която по своята медико-биологична характеристика обуславя разстройство на здравето временно опасно за живота, като макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си- престъпление по чл.129, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 във вр. с чл.63, ал.1, т.3 от НК, поради което ГО ОПРАВДАВА  по така повдигнатото обвинение.

ОТХВЪРЛЯ предявените от М.И.Х. ***  граждански искове срещу подсъдимите Е.С.А., Н.И.М., Д.С.Х. и Ф.Р.Ф., а именно искът с който се претендира подсъдимите да бъдат осъдени да заплатят на пострадалия солидарно  сумата от 10 000 лева за неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 29.03.2014 г. до окончателното изплащане на сумата, както и искът с който се претендира подсъдимите да бъдат осъдени да заплатят на пострадалия солидарно сумата от 1000 лева за имуществени вреди от престъплението, ведно със законната лихва, считано от 29.03.2014 г. до окончателното изплащане на сумата, като неоснователни и недоказани.

         ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                           

 

         СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1 .                         2.