П Р И С Ъ Д А

 

  407                              2018 година                                        град   Разград

 

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд                                                   наказателен състав

На двадесет и шести септември                                                    2018 година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ И.

                                  СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: С.Б.

                                                                                  И.П.

Секретар:  Ганка А.

Прокурора: СЕВЕРИНА МОНЕВА

Като разгледа докладваното от съдията

НОХ дело №   142   по описа за 2018 година

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия П.Й.А., роден на *** ***, ЕГН **********, български гражданин, със средно специално образование, работи в почистваща фирма в гр. Франкфурт, Ф. Р. Германия, неженен, осъждан, постоянен адрес:*** А, настоящ адрес:***, тел. **** за ВИНОВЕН в това, че за времето от 16.09.2014 г. до 23.09.2014 г. в гр. Берлин, Федерална Република Германия и в гр. Разград, в условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си и за брат си Г. Й.А. имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у Ф.И.И. *** (че ще плати на адвокат, който да провери хода на наказателно дело водено срещу И.И.И., че ще плати разноски за доктор и експертиза, както и че ще плати парична гаранция за освобождаване от ареста на И.И.И. - брат на Ф.И.) и с това му причинил имотна вреда в размер на общо 2 370.00 лева (от които 2 170.00 лева - левовата равностойност на 1 110.00 евро и 200 - български лева) - престъпление по чл. 209, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК, поради което и във вр. с чл.54 от НК ГО ОСЪЖДА на ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА, при първоначален ОБЩ режим на основание чл.57, ал.1, т.3 от ЗИНЗС.

ОСЪЖДА на основание чл.45 от ЗЗД подсъдимия П.Й.А. да ЗАПЛАТИ на Ф.И.И. *** сумата от 2370 лв., като обезщетение за причинените имуществени вреди в резултат на престъплението, ведно със законната лихва от 23.09.2014г. до окончателното изплащане на сумата, както и 400 лв. за разноски по делото- адвокатско възнаграждение на ДП.

ОСЪЖДА подсъдимия П.Й.А., ЕГН **********,  да заплати по сметка на ОД на МВР гр. Разград, сумата 108,21 /сто и осем лева и двадесет и една стотинки/ лева, представляваща разноски на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд гр. Разград сумата 199.80 лв. /сто деветдесет и девет лв. и осемдесет ст./, представляваща разноски в съдебното производство и ДТ върху уважения граждански иск.

 

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред Окръжен съд гр.Разград.

 

 

                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1…………..                               2………………