П Р О Т О К О Л

2018 година                                                                                    гр. Разград

Разградският районен съд                                              наказателен състав

На  двадесет и първи ноември                                              2018 година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                                                                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ И.

                СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: КАЛИНКА СТЕФАНОВА

                                                                            СОФКА ЛАЛОВА

 

Секретар:  Ганка Атанасова

Прокурор: Северина Монева

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

НОХ дело №  588   по описа за 2018  година

На именното повикване в 14,30  часа, се явиха:

ЗА РРП прокурор Монева.

ПОДСЪДИМИЯТ уведомен явява се лично и с адв. М.М. отпреди.

НОИ – София уведомени не се явява представител.

АПИ – София уведомени явява се юриск. Д.Й..

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

ЮРИСК. Й.: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

АДВ. М.: Да се даде ход на разпоредителното заседание.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

         О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА  разпоредителното заседание.

         СЪДЪТ прикани страните да заявят становището си по въпросите по чл. 248 от НПК.

         ПРОКУРОРЪТ: Делото е родово и местно подсъдно на РРС. Няма основание за прекратявани и спиране на наказателното производство. На ДП не е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила довело до ограничаване на процесуалните права на някоя от страните. Налице са основания за разглеждане на делото по реда на особените правила, доколкото сме сключили споразумение за решаване на наказателното производство. В готовност сме да го представим в изискуемия от закона писмен вид. Не са налице основания за  разглеждане на делото в някой от хипотезите на т. 5. Няма основание за вземане на мерки за процесуална принуда.

         ЮРИСК. Й.: По всички въпроси на разпоредителното заседание се присъединявам към мнението на прокурора.  По гражданския иск, който сме предявили заявявам, че сме се получили изцяло претендираната от нас сума и нямаме повече претенции.  Не поддържаме искането. Нямаме претенции към подсъдимия.

         АДВ. М.: Считам, че делото е подсъдно на РРС. Не са налице основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. На ДП не е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на на процесуалните права на обвиняемия и на пострадалия. Налице са основания за разглеждане на делото по реда на глава 29 от НПК, като правим искане производството да продължи по този ред.  Считам, че не следва делото  да се разглежда при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, както и назначаване на  вещо лице, преводач или тълковник и  извършването  на съдебно следствени действия по делегация. Имам искане за допускане на писмени доказателства, като представям 2 бр. платежни нареждания от които е видно, че  доверителят ми е възстановил сумите на АПИ – София  и ТД на НОИ - Разград. Считам, че  не следва да се насрочва съдебно заседание и да се призовават лица. Депозираните молби по отношение на пострадало юридическо лице   НОИ – София моля да не допускате за съвместно разглеждане молбата, тъй като същата ще затрудни  производството. С оглед изявлението на  представителя на АПИ – София, също не следва да се допуска за разглеждане молбата.

         СЪДЪТ след като изслуша становищата на страните намира следното: По отношение на въпросите визирани в чл. 248 от НПК, предвид повдигнатото спрямо подсъдимия З.А.  М. обвинение за престъпление  по чл. 212, ал. 1 във вр. с  чл.  26, ал. 1 от НК извършено в гр. Разград и гр. Лозница намира, че по правилата за местната и родова подсъдност компетентен да разгледа делото е именно РРС. Няма основания за прекратяване или спиране на наказателното производство. Няма допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване процесуалните права на обвиняемия или на пострадалите юридически лица на ДП. Няма основание и за разглеждане на делото при закрити врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник, както и назначаване на  вещо лице, преводач или тълковник и  извършването  на съдебно следствени действия по делегация. Предвид процесуалното поведение на подсъдимия М. и липсата на искане в тази насока, няма основание за вземане на мярка за неотклонение по отношение на подс. З.А.М. предвид, че на ДП такава не е била взета. Съдът намира, че представените писмени доказателства 2 бр. платежни нареждания са допустими и относими с оглед предмета на доказване. По отношение депозираната исковата молба  от страна на АПИ – София съдът намира, че същата не следва да бъде приемане за съвместно разглеждане  в наказателния  процес. От представеното платежно нареждане и заявеното става ясно, че имуществените вреди  са възстановени на ощетеното юридическо лице поради, което  молбата се явява недопустима.  По отношение депозираната молба от НОИ - София съдът намира, че същата отново не следва да бъде допускана за съвестно разглеждане, действително с нея се прави искане  за заплащане на законна лихва от   30.04.2012 г. до окончателното изплащане на сумата, но предвид факта, че съставомерните вреди по обвинението  в размера на 4665,83  лева са заплатени на 15.11.2018 г.,  то иска за лихви би затруднил разглеждането на делото и същият може да бъде предявен пред гражданския съд. Съответно молбата за конституиране като граждански ищец следва да бъде оставена без уважение. С оглед изявлението на прокурора и на защитата, че са сключили споразумение и, че желаят делото да продължи по реда на глава 29 от НПК, съдът намира, че са налице предпоставките и производството да продължи по този ред, поради което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ОСТАВЯ без уважени искането на АПИ – София за конституиране като граждански ищец в настоящия процес и приемане за съвместно разглеждане на предявеният  граждански  иск за сумата от  67,00 лева ведно със законната лихва от датата на увреждането до окончателното изплащане на сумата.

         ОСТАВЯ без уважение молбата на НОИ -  София за конституиране като граждански ищец в настоящия процес и приемане за съвместно разглеждане предявеният граждански иск за сумата от 4665,58 лева,   ведно със законната лихва от 30.04.2012 г. до окончателното изплащане на сумата.

         НАСРОЧВА делото по реда на глава 29 от НПК.

СНЕ самоличността на подсъдимия.

З.А.М., роден на  *** г. в с. Дянково, живущ ***, български гражданин, със средно образование, вдовец, работи - управител на „З.-90“ ЕООД,  неосъждан, ЕГН **********. Получил съм препис от обв. акт.

ПРОКУРОРЪТ: Представям сключеното споразумение между мен,  защитата и подсъдимия. Постигнали сме съгласие по всички въпроси които следват да бъдат решени със споразумението, както и относно размера на наказанието. Считам, че същото би постигнало целите на чл. 36 от НК, че не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

АДВ. М.: Поддържам представеното споразумението сключено с РРП. Считам, че същото не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно подписах споразумението.

СЪДЪТ не предлага промени в споразумението поради, което и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК вписва следното съдържание на окончателното споразумение:

Днес, 21.11.2018 г. в гр. Разград, на основание чл. 384, ал. 1 във вр. с чл. 381 НПК се сключи настоящото споразумение за решаване на наказателното производство по НОХД № 588/2018 г. по описа на Районен съд Разград, между: Северина Монева – прокурор в Районна прокуратура Разград и адв. М.М. *** – защитник на подс. З.А.М., по силата на което:

І. Страните се съгласяват НОХД № 588/2018 г. по описа на РС- Разград да бъде решено със споразумение и да не се провежда съдебно разглеждане на делото по общия ред.

ІІ. 1. Подс. З.А.М., роден на *** ***, с постоянен адрес:***, настоящ адрес:***, български гражданин, със средно образование, вдовец, работи – управител «З. 90» ЕООД-гр. Лозница, неосъждан, ЕГН **********, се признава за ВИНОВЕН в това, че:

за времето от 24.09.2010 г. до 30.04.2012 г. в гр. Разград и в гр. Лозница, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ – Експертно решение № 1092/16.06.2010 г., на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св. Иван Рилски” АД – гр. Разград, приложен към заявление № МП-17630/24.09.2010 г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и заявление № МП-17631/24.09.2010 г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност, представени пред служител на РУ „Социално осигуряване”- Разград до Директора на Районно Управление „Социално осигуряване” гр. Разград /понастоящем ТП на НОИ- гр. Разград/, и към Заявление-декларация вх. № № Л- 177/14.02.2012 г. за отпускане на безплатен винетен стикер за 2012 г., представени пред служител на Дирекция „Социално подпомагане” гр. Разград /с изнесено работно място – в гр. Лозница/ до Директора на  Дирекция „Социално подпомагане” - гр. Разград, е получил без правно основание чуждо движимо имущество - парични средства в общ размер на 4 665.83 лева, представляващи изплатени пенсии, собственост на „Национален  Осигурителен Институт“- гр.София и винетен стикер за 2012 г. на стойност 67.00 лева, собственост на Агенция „Пътна инфраструктура” - гр. София, всичко в общ размер на 4 732.83 лева, с намерение да го присвои, като полученото имущество е върнато до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд – престъпление по чл. 212б, ал. 1, т. 1 във вр. с чл. 212, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

2. Страните се споразумяха за така извършеното престъпление от подс. З.М., да му бъде наложено наказание, при условията на чл. 55, ал. 1, т. 2, б. «б» от НК, а именно пробация, включваща следните пробационни мерки:

2.1. Задължителна регистрация по настоящ адрес на подсъдимия за срок от 1 година с периодичност два пъти седмично;

2. 2. Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 1 година;

ІІІ. Разноските по делото в размер на 188,44 лева, се възлагат на подс. З.М., платими по сметка на ОД на МВР- Разград.

ІV. 1. Приложеният по делото оригинал на неистински официален документ – Експертно решение № 1092/16.06.2010 г. /л. 31/, на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК при МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – гр. Разград, на основание чл. 53, ал. 1, б. “а“ от НК се отнема в полза на държавата и следва да остане приложен към делото.

2. Приложените към делото писмени доказателства, оригинали на заявление № МП-17630/24.09.2010 г. /л.28-29/, за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и заявление № МП-17631/24.09.2010 г. /л.30/ за отпускане на социална пенсия за инвалидност, предоставени от ТП на НОИ- Разград, да се върнат на ТП на НОИ- гр. Разград, като заверени копия от същите да останат приложени към делото.

3. Приложеният по делото оригинал на  заявление-декларация вх. № № Л- 177/14.02.2012 г. /л. 91/, за отпускане на безплатен винетен стикер за 2012 г., да се върне на Дирекция „Социално подпомагане“ – гр. Разград, като заверено копие от същото да остане приложено към делото.

V. 1. Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

2. Подсъдимият З.А.М. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

ПРОКУРОР:

/С. Монева/

 

 

ЗАЩИТНИК:

                 /адв. М. М./

 

 

ПОДСЪДИМ:

                                                                           /З.М./

СЪДЪТ намира, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала, поради което

                   О П Р Е Д Е Л И:

ОДОБРЯВА сключеното между  З.А.М., роден на *** ***, с постоянен адрес:***, настоящ адрес:***, български гражданин, със средно образование, вдовец, работи – управител «З. 90» ЕООД-гр. Лозница, неосъждан, ЕГН **********, представляван от защитника си адв. М.М. *** от една страна и  Северина Монева – прокурор в Районна прокуратура Разград от друга споразумение съгласно, което:

ПОДСЪДИМИЯТ З.А.М. се признава ЗА ВИНОВЕН в това, че за времето от 24.09.2010 г. до 30.04.2012 г. в гр. Разград и в гр. Лозница, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на неистински официален документ – Експертно решение № 1092/16.06.2010 г., на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК за общи заболявания при МБАЛ „Св. Иван Рилски” АД – гр. Разград, приложен към заявление № МП-17630/24.09.2010 г. за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и заявление № МП-17631/24.09.2010 г. за отпускане на социална пенсия за инвалидност, представени пред служител на РУ „Социално осигуряване”- Разград до Директора на Районно Управление „Социално осигуряване” гр. Разград /понастоящем ТП на НОИ- гр. Разград/, и към Заявление-декларация вх. № № Л- 177/14.02.2012 г. за отпускане на безплатен винетен стикер за 2012 г., представени пред служител на Дирекция „Социално подпомагане” гр. Разград /с изнесено работно място – в гр. Лозница/ до Директора на  Дирекция „Социално подпомагане” - гр. Разград, е получил без правно основание чуждо движимо имущество - парични средства в общ размер на 4 665.83 лева, представляващи изплатени пенсии, собственост на „Национален  Осигурителен Институт“- гр.София и винетен стикер за 2012 г. на стойност 67.00 лева, собственост на Агенция „Пътна инфраструктура” - гр. София, всичко в общ размер на 4 732.83 лева, с намерение да го присвои, като полученото имущество е върнато до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд – престъпление по чл. 212б, ал. 1, т. 1 във вр. с чл. 212, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК и му налага  наказание, при условията на чл. 55, ал. 1, т. 2, б. «б» от НК, а именно пробация, включваща следните пробационни мерки:

1. ЗАДЪЛЖИТЕЛНА регистрация по настоящ адрес на подсъдимия за срок от ЕДНА  ГОДИНА с периодичност два пъти седмично;

2. ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ периодични срещи с пробационен служител за срок от ЕДНА ГОДИНА;

ОСЪЖДА подсъдимият З.А.М. да заплати по сметка на ОД на МВР- Разград  сумата от  188,44 лева, за разноски на досъдебното производство.

ПРИЛОЖЕНИЯТ по делото оригинал на неистински официален документ – Експертно решение № 1092/16.06.2010 г. /л. 31/, на който е придаден вид, че е издаден от ТЕЛК при МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – гр. Разград, на основание чл. 53, ал. 1, б. “а“ от НК се отнема в полза на държавата и следва да остане приложен към делото.

ПРИЛОЖЕНИТЕ към делото писмени доказателства, оригинали на заявление № МП-17630/24.09.2010 г. /л.28-29/, за отпускане на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване и заявление № МП-17631/24.09.2010 г. /л.30/ за отпускане на социална пенсия за инвалидност, предоставени от ТП на НОИ- Разград, да се върнат на ТП на НОИ- гр. Разград, като заверени копия от същите да останат приложени към делото.

ПРИЛОЖЕНИЯТ по делото оригинал на  заявление-декларация вх. № № Л- 177/14.02.2012 г. /л. 91/, за отпускане на безплатен винетен стикер за 2012 г., да се върне на Дирекция „Социално подпомагане“ – гр. Разград, като заверено копие от същото да остане приложено към делото.

СЪДЪТ

                   О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 588/2018 г. по описа на РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 15,15 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

        

 

                                      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

 

 

                                                                                    2.