П Р О Т О К О Л

 

2018 година                                                                                       гр. Разград

Разградският районен съд        наказателен                                       състав

На      двадесет и   шести    ноември                                                 2018 година

В публично заседание  в следния състав:

                                                                                                                                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДОРОТЕЯ ИВАНОВА

                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: С.Я.

                                                                         В.Б.

 

                                                                   

Секретар: Даринка Димитрова

Прокурор: Десимира Недкова

Сложи за разглеждане докладваното от съдията

ОХ. дело №  687 по описа за 2018 година

На именното повикване в  10.00  часа, се явиха:

ЗА РРП се явява прокурор Недкова.

ПОДСЪДИМИЯТ, редовно призован, се явява лично и със защитник адв. Д. Борисов.

ОЩЕТЕНОТО ЮРИДИЧЕСКО  ЛИЦЕ редовно призовани, не се явява представител.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на разпоредителното заседание. Нямам искания за отводи.

АДВ. БОРИСОВ: Да се даде ход на разпоредителното заседание. Нямам искания за отводи.

СЪДЪТ намира, че липсват процесуални пречки по даване ход на делото, поради което

         О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА РАЗПОРЕДИТЕЛНОТО ЗАСЕДАНИЕ.

СЪДЪТ докладва депозираното с вх. № 10026/30.10.18 г. молба от Теленор България ЕАД, с която на осн.чл.84 НПК предявяват настоящия гр. иск и молят да им бъдат възстановени щетите и да бъдат конституирани като гр. ищци.

СЪДЪТ дава възможност на страните да заявят становището си по въпросите по чл.248 НПК.

ПРОКУРОРЪТ: Считам, че делото е подсъдно на РРС по правилата за местна и родова подсъдност. Няма основание за прекратяване или спиране на нак. производство, че на ДП не са допуснати отстраними съществени нарушения на проц.правила довели до ограничаване проц. правила на обвиняемия. Междувременно бяхме уведомени, че подсъдимия е възстановил щетата на ощетеното юридическо лице и бяха направени постъпки за сключване на споразумение, поради което считам, че следва да се обсъди възможността делото да приключи по реда на глава 29 НПК. Липсват основания за разглеждане на делото при закрити врати, резервен съдия или съдебен заседател, тълковник и следствени действия по делегация. Взета е мярка за неотклонение „подписка“ и няма основание за нейното изменение. Няма да соча други доказателства. Считам, че делото следва да се реши след разпоредителното заседание. Така предявеният гр. иск макар и предявен в срок не следва да се допуска за съвместно разглеждане, защото в него не е посочен размер и тъй като считам, че ще затрудни провеждането на нак. производство.

АДВ. БОРИСОВ: Считам, че делото е подсъдно на РРС, няма основание за прекратяване на производството, не са налице допуснати съществени проц. нарушения и моля делото да се разгледа по реда на глава 29 НПК. Няма основания за разглеждане на делото при закрити врати или промяна на мярката за неотклонение. Представяме доказателство за възстановяване на причинените щети. Депозираната молба моля същата да бъде оставена без уважение.

ПОДСЪДИМИЯ В.: Нямам какво да добавя. Присъединявам се към казаното от адвоката ми.

СЪДЪТ след като съобрази становището на страните намира следното по въпросите по чл.248 НПК: Предвид внесеният в съда обв. акт и повдигнатото спрямо подсъдимия В. обвинения за извършени в гр. Разград престъпление по чл.202, ал.1, т.1 вр. чл.201, вр. чл.310, ал.1 вр. чл.209, ал.1 НК и по чл. 310., ал.1 вр. чл.309, ал.1, вр. чл.26, ал.1 НК по правилата за родовата и местната подсъдност компетентен да разгледа делото е именно РРС.

В случая няма основания за прекратяване или спиране на нак. производство.

Няма допуснато на ДП отстранимо съществено нарушение на проц. правила довело до ограничаване проц. права на обвиняемият или на пострадалото юридическо лице.

Предвид направеното искане от страна на прокурорът и подсъдимия и защитника му за разглеждане на делото по реда на глава 29 НПК  намира, че са налице такива основания за разглеждане на делото по реда на особените правила.

Няма основания за разглеждане на делото при закриви врати, привличането на резервен съдия или съдебен заседател, назначаването на защитник предвид упълномощения такъв, вещо лице, преводач или тълковник, както и за извършване на съдебно следствени действия по делегация.

Предвид проц. поведение на подсъдимия и липсата на искания в тази насока няма основания за изменение на взетата по отношение на подс. В. мярка за неотклонение  „Подписка“.

С оглед направеното искане от страна на защитата за приемане като писмено доказателства на вносна бележка от 23.11.18 г.за внесени в полза на Теленор България ЕОД сумата от 358.57 лв. съдът намира, че така направеното доказателствено искане следва да бъде прието, тъй като е относимо и допустимо.

Предвид направеното искане за разглеждане на делото по реда на глава 29 НПК не е необходимо насрочване на съдебно заседание или призоваване на лицата по списъка на обв. акт.

По повод направеното искане от страна на ощетеното юр. лице Теленор България ЕАД обективирано в молба от 30.110.18 г., с която се предявява гр. иск по делото и желаят конституирането им като гр. ищец в процеса съдът намира същата за неоснователна:  на първо място гр. иск макар и предявен в сроковете по НПК не отговаря на изискванията на ГПК, тъй като не е посочен конкретния размер, а е посочено само, че размер на паричната равностойност на причинените вреди ведно със зак. лихва от деянието до окончателното изплащане. Така формулиран гр. иск не отговаря на изискванията на НПК относно посочване на точния размер, датата от която се иска заплащането на лихви, отделно от това с оглед днес представеното писмено доказателство е налице възстановяване на щетата предмет на обвинението. Всичко това сочи, че депозираната молба се явява неоснователна и следва да бъде оставена без уважение. Предвид изложеното съдът

                   О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА представената вносна бележка от 23.11.18 г. за внесени в полза на Теленор България ЕАД 358.57 лв.от подсъдимия В.В..

ОСТАВЯ без уважение молбата на Теленор България ЕАД с вх. № 10026/30.10.18 г., с която на осн.чл.45 ЗЗД молят да им бъдат възстановени вреди и предявяват гр. иск срещу подс. В. в размер на паричната равностойност на причинените вреди изчислена в хода на ДП и описана в обв. акт ведно със зак. лихва от извършване на деянието до окончателното изплащане и конституирането им като гр. ищци в процеса.

НАСРОЧВА делото по реда на глава 29 НПК.

СНЕ СЕ самоличността на подсъдимия.

В.А.В. – роден на *** ***, български гражданин, образование висше, съжителстващ на семейни начала, осъждан, работя, ЕГН **********. Получил съм препис от обв. акт.

ПРОКУРОРЪТ: Представям сключеното с подсъдимия и защитника му споразумение. Поддържам същото. Подсъдимия е заместил вредите имуществените. Със споразумението сме постигнали съгласие по всички въпроси по НПК, определили сме наказание 10 и 8 месеца лишаване от свобода. Към момента на извършване на престъпленията подсъдимия е бил неосъждан сме отчели предпоставките на чл.66 НК и считам, че споразумението не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

АДВ. БОРИСОВ: Считаме, че представеното споразумение не противоречи на закона и морала и моля да го одобрите.

ПОДСЪДИМИЯТ: Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен с тях. Доброволно го подписах.

 СЪДЪТ не предлага промени в споразумението, поради което на основание чл.382, ал.6 НПК вписва следното съдържание на окончателното споразумение:

Днес, 26.11.2018г., в гр.Разград, на основание чл.384 вр. чл.381-383 НПК се сключи настоящото споразумение за решаване на НОХД 687/2018г. по описа на РС- Разград между Десимира Недкова- прокурор при Районна прокуратура- гр.Разград и адв.Димо Борисов- защитник на подсъдимия В.А.В., по силата на което:

І. В.А.В., ЕГН**********, роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан, постоянен адрес:***, СЕ ПРИЗНАВА ЗА ВИНОВЕН за това, че:

1. на 07.04.2017г., в гр.Разград, в качеството си на длъжностно лице- „продавач-консултант“ в „Авенир Телеком“ ЕООД- София, с месторабота- магазин „Интернити“, Била- гр.Разград, присвоил чужда движима вещ- „Самсунг Галакси“ на стойност 358,57 лева, собственост на „Теленор България” ЕАД- София, връчена в това му качество и поверена да я пази и управлява, като за улесняване на длъжностното присвояване е извършено и престъпление по чл. 310, ал.1 вр. чл. 309, ал.1 НК: на 07.04.2017г. в гр.Разград, в качеството си на длъжностно лице-продавач-консултант в „Авенир Телеком“ ЕООД, в кръга на службата си – сам или чрез другиго, съставил неистински частни документи- Допълнително споразумение към Договор за мобилни/фиксирани услуги №013305872/07.04.2017г. и Договор за лизинг от 07.04.2017г., на които придал вид, че представляват конкретно писмено изявление на Мехмед Ахмедов Якубов от с.Веселина, общ.Лозница и ги употребил, за да докаже, че съществуват правни отношения между „Теленор България” ЕАД- София и Мехмед Ахмедов Якубов, като за това престъпление по закон не се предвижда по-тежко наказание, като присвоените вещи са заместени до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд- престъпление по чл. 205, ал.1, т.2 вр. чл.202, ал.1, т.1 вр. чл.201 вр. чл. 310, ал.1 вр. чл. 309, ал.1 НК  и

2. за времето от 19.04.2016г. до 07.04.2017г. в гр.Разград, в условията на продължавано престъпление- на 6 пъти, в качеството си на длъжностно лице-продавач-консултант в „Авенир Телеком“ ЕООД, в кръга на службата си съставил неистински частни документи: Допълнително споразумение към Договор за мобилни/ фиксирани услуги   № 011625245/ 19.04.2016г., сключен от името на Мехмед Ахмедов Якубов от с.Веселина, общ.Лозница с „Теленор България” ЕАД-София, с приложени Декларация- съгласие от 19.04.2016г. и Приложение- ценова листа от 19.04.2016г., Договор за мобилни услуги №616735669/ 17.11.2016г., сключен от името на Мехмед Ахмедов Якубов от с.Веселина, общ.Лозница с „Теленор България” ЕАД- София, с приложени Декларация- съгласие от 17.11.2016г. и Приложение- ценова листа от 17.11.2016г., Договор за мобилни услуги №617569809/ 07.04.2017г., сключен от името на Мехмед Ахмедов Якубов от с.Веселина, общ.Лозница с „Теленор България” ЕАД- София, Договор за мобилни услуги №616812185/ 30.11.2016г., сключен от   името на Хаккъ Хасанов Мехмедов от с.Недоклан, общ.Разград с „Теленор България” ЕАД- София, с приложено Приложение- ценова листа от 30.11.2016г., Договор за мобилни услуги №616807925/ 30.11.2016г. , сключен от   името на Хаккъ Хасанов Мехмедов от с.Недоклан, общ.Разград с „Теленор България” ЕАД- София,Договор за мобилни услуги №616803132/ 29.11.2016г., сключен от   името на Я. Хасан Махмуд от гр.Разград с „Теленор България” ЕАД- София, с приложени Декларация- съгласие от 29.11.2016г. и Приложение- ценова листа от 29.11.2016г., на които придал вид, че представляват конкретно писмено изявление на посочените лица и ги употребил, за да докаже, че съществуват правни отношения между „Теленор България” ЕАД- София и Мехмед Ахмедов Якубов, Хаккъ Хасанов Мехмедов и Я. Хасан Махмуд- престъпление  по чл. 310, ал.1 вр. чл. 309, ал.1 вр. чл.26, ал.1 НК.

ІІ. Страните се споразумяха за така извършените от подсъдимия В.А.В. престъпления да бъдат наложени следните наказания:

1.на основание чл.55, ал.1, т.1 НК, за престъплението по чл. 205, ал.1, т.2 вр. чл.202, ал.1, т.1 вр. чл.201 вр. чл. 310, ал.1 вр. чл. 309, ал.1 НК - да бъде наложено НАКАЗАНИЕ „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от  ДЕСЕТ МЕСЕЦА, изпълнението на което на основание чл.66, ал.1 НК се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ и

2.на основание чл. 54 от НК, за престъплението по чл. 310, ал.1 вр. чл. 309, ал.1 вр. чл.26, ал.1 НК- да бъде наложено НАКАЗАНИЕ „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от  ОСЕМ  МЕСЕЦА, изпълнението на което на основание чл.66, ал.1 НК се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

ІІІ. На основание чл.23, ал.1 от НК на подс. В.А.В. се определя едно общо наказание за горепосочените две престъпления, в размер на най-тежкото от тях, а именно „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА, чието изпълнение на основание чл. 66, ал.1 от НК, се отлага за изпитателен срок от 3 години.

Възпитателната работа по отношение на подсъдимия В.А.В. се възлага на ПИ при РУ МВР-гр.Разград по местоживеенето му.

ІV. Престъпленията, за които се сключва настоящото споразумение не са сред визираните в чл.381, ал.2 НПК, а причинените с длъжностното присвояване съставомерни имуществени вреди са заместени.

V. Разноските в размер на 281,92 лева се възлагат в тежест на подсъдимия и следва да бъдат платени по сметка на ОД МВР-Разград.

VІ. 1.Приложените по делото като веществени /писмени/ доказателства оригинали на неистински договори, сключени с мобилния оператор, а именно: Допълнително споразумение към Договор за мобилни/ фиксирани услуги № 011625245/19.04.2016г., с приложени Декларация- съгласие от 19.04.2016г. и Приложение- ценова листа от 19.04.2016г., Договор за мобилни услуги №616735669/17.11.2016г., с приложени Декларация- съгласие от 17.11.2016г. и Приложение- ценова листа от 17.11.2016г., Договор за мобилни услуги №617569809/07.04.2017г., Допълнително споразумение към Договор за мобилни/фиксирани услуги №013305872/07.04.2017г., Договор за лизинг от 07.04.2017г., Договор за мобилни услуги №616812185/30.11.2016г. с Приложение- ценова листа от 30.11.2016г., Договор за мобилни услуги №616807925/30.11.2016г., Договор за мобилни услуги №616803132/ 29.11.2016г., с приложени Декларация- съгласие от 29.11.2016г. и Приложение- ценова листа от 29.11.2016г., следва да се отнемат в полза на държавата и да останат  приложени към делото.

2.Приложените по делото като веществени /писмени/ доказателства оригинали на Договор за мобилни услуги №616525820/30.11.2016г. с Приложение- ценова листа от 30.11.2016г. и Декларация- съгласие от 30.11.2016г., сключен от   името на Хаккъ Хасанов Мехмедов от с.Недоклан, общ.Разград с „Теленор България” ЕАД- София /л.11-16, т.ІІІ ДП/, Договори и споразумения, сключени между Я. Хасан Махмуд от гр.Разград с „Теленор България” ЕАД- София /л.13-46, т.ІV от ДП/ следва да се върнат на „Теленор България” ЕАД- София, като заверени копия на документите останат приложени по делото.

VІІ. Страните подписват настоящото споразумение като заявяват, че са съгласни изцяло и безусловно с неговото съдържание.

VІІІ. Подсъдимият В.А.В. декларира, че е съгласен изцяло и безусловно със съдържанието на настоящото споразумение, както и че се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

 

 

                                                        ПРОКУРОР:

                                                                                         /Д.Недкова/

      ЗАЩИТНИК: 

                            /адв. Д.Борисов/  

 

 

ПОДСЪДИМ:  

                                       /В.В. /    

 

 

 

 

 

СЪДЪТ след като се убеди, че така постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала

                   О П Р Е Д Е Л И :

ОДОБРЯВА постигнатото между  Десимира Недкова- прокурор при Районна прокуратура- гр.Разград и адв.Димо Борисов- защитник на подсъдимия В.А.В., ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, със средно образование, неженен, неосъждан, постоянен адрес:*** споразумение по силата на което:

ПОДСЪДИМИЯТ В. се признава ЗА ВИНОВЕН за това, че на 07.04.2017г., в гр.Разград, в качеството си на длъжностно лице- „продавач-консултант“ в „Авенир Телеком“ ЕООД- София, с месторабота- магазин „Интернити“, Била- гр.Разград, присвоил чужда движима вещ- „Самсунг Галакси“ на стойност 358,57 лева, собственост на „Теленор България” ЕАД- София, връчена в това му качество и поверена да я пази и управлява, като за улесняване на длъжностното присвояване е извършено и престъпление по чл. 310, ал.1 вр. чл. 309, ал.1 НК: на 07.04.2017г. в гр.Разград, в качеството си на длъжностно лице-продавач-консултант в „Авенир Телеком“ ЕООД, в кръга на службата си – сам или чрез другиго, съставил неистински частни документи- Допълнително споразумение към Договор за мобилни/фиксирани услуги №013305872/07.04.2017г. и Договор за лизинг от 07.04.2017г., на които придал вид, че представляват конкретно писмено изявление на Мехмед Ахмедов Якубов от с.Веселина, общ.Лозница и ги употребил, за да докаже, че съществуват правни отношения между „Теленор България” ЕАД- София и Мехмед Ахмедов Якубов, като за това престъпление по закон не се предвижда по-тежко наказание, като присвоените вещи са заместени до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд- престъпление по чл. 205, ал.1, т.2 вр. чл.202, ал.1, т.1 вр. чл.201 вр. чл. 310, ал.1 вр. чл. 309, ал.1 НК  и на основание чл.55, ал.1, т.1 НК МУ НАЛАГА  НАКАЗАНИЕ „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от  ДЕСЕТ МЕСЕЦА, изпълнението на което на основание чл.66, ал.1 НК се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

ПОДСЪДИМИЯТ В. се признава ЗА ВИНОВЕН за това, че за времето от 19.04.2016г. до 07.04.2017г. в гр.Разград, в условията на продължавано престъпление- на 6 пъти, в качеството си на длъжностно лице-продавач-консултант в „Авенир Телеком“ ЕООД, в кръга на службата си съставил неистински частни документи: Допълнително споразумение към Договор за мобилни/ фиксирани услуги   № 011625245/ 19.04.2016г., сключен от името на Мехмед Ахмедов Якубов от с.Веселина, общ.Лозница с „Теленор България” ЕАД-София, с приложени Декларация- съгласие от 19.04.2016г. и Приложение- ценова листа от 19.04.2016г., Договор за мобилни услуги №616735669/ 17.11.2016г., сключен от името на Мехмед Ахмедов Якубов от с.Веселина, общ.Лозница с „Теленор България” ЕАД- София, с приложени Декларация- съгласие от 17.11.2016г. и Приложение- ценова листа от 17.11.2016г., Договор за мобилни услуги №617569809/ 07.04.2017г., сключен от името на Мехмед Ахмедов Якубов от с.Веселина, общ.Лозница с „Теленор България” ЕАД- София, Договор за мобилни услуги №616812185/ 30.11.2016г., сключен от   името на Хаккъ Хасанов Мехмедов от с.Недоклан, общ.Разград с „Теленор България” ЕАД- София, с приложено Приложение- ценова листа от 30.11.2016г., Договор за мобилни услуги №616807925/ 30.11.2016г. , сключен от   името на Хаккъ Хасанов Мехмедов от с.Недоклан, общ.Разград с „Теленор България” ЕАД- София,Договор за мобилни услуги №616803132/ 29.11.2016г., сключен от   името на Я. Хасан Махмуд от гр.Разград с „Теленор България” ЕАД- София, с приложени Декларация- съгласие от 29.11.2016г. и Приложение- ценова листа от 29.11.2016г., на които придал вид, че представляват конкретно писмено изявление на посочените лица и ги употребил, за да докаже, че съществуват правни отношения между „Теленор България” ЕАД- София и Мехмед Ахмедов Якубов, Хаккъ Хасанов Мехмедов и Я. Хасан Махмуд- престъпление  по чл. 310, ал.1 вр. чл. 309, ал.1 вр. чл.26, ал.1 НК и на основание чл. 54 от НК МУ НАЛАГА НАКАЗАНИЕ „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от  ОСЕМ  МЕСЕЦА, изпълнението на което на основание чл.66, ал.1 НК се отлага за изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл.23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ на подс. В.А.В.  едно общо наказание за горепосочените две престъпления, в размер на най-тежкото от тях, а именно „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ за срок от ДЕСЕТ МЕСЕЦА, чието изпълнение на основание чл. 66, ал.1 от НК ОТЛАГА за изпитателен срок от ТРИ години.

Възпитателната работа по отношение на подсъдимия В.А.В.  възлага на ПИ при РУ МВР-гр.Разград по местоживеенето му.

ОСЪЖДА подс. В. да заплати по сметка на ОД на МВР Разград сумата от  281,92 лева разноски в досъдебното производство.

ОТНЕМА в полза на Държавата приложените по делото като веществени /писмени/ доказателства оригинали на неистински договори, сключени с мобилния оператор, а именно: Допълнително споразумение към Договор за мобилни/ фиксирани услуги № 011625245/19.04.2016г., с приложени Декларация- съгласие от 19.04.2016г. и Приложение- ценова листа от 19.04.2016г., Договор за мобилни услуги №616735669/17.11.2016г., с приложени Декларация- съгласие от 17.11.2016г. и Приложение- ценова листа от 17.11.2016г., Договор за мобилни услуги №617569809/07.04.2017г., Допълнително споразумение към Договор за мобилни/фиксирани услуги №013305872/07.04.2017г., Договор за лизинг от 07.04.2017г., Договор за мобилни услуги №616812185/30.11.2016г. с Приложение- ценова листа от 30.11.2016г., Договор за мобилни услуги №616807925/30.11.2016г., Договор за мобилни услуги №616803132/ 29.11.2016г., с приложени Декларация- съгласие от 29.11.2016г. и Приложение- ценова листа от 29.11.2016г., и да останат  приложени към делото.

Приложените по делото като веществени /писмени/ доказателства оригинали на Договор за мобилни услуги №616525820/30.11.2016г. с Приложение- ценова листа от 30.11.2016г. и Декларация- съгласие от 30.11.2016г., сключен от   името на Хаккъ Хасанов Мехмедов от с.Недоклан, общ.Разград с „Теленор България” ЕАД- София /л.11-16, т.ІІІ ДП/, Договори и споразумения, сключени между Я. Хасан Махмуд от гр.Разград с „Теленор България” ЕАД- София /л.13-46, т.ІV от ДП/  да се върнат на „Теленор България” ЕАД- София, като заверени копия на документите останат приложени по делото.

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 687/18 г. по описа на РРС.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

НА СЪДЕБНИТЕ ЗАСЕДАТЕЛИ да се изплати възнаграждение в размер на 20 лв.за всеки един на основание чл. 80, ал.1, т.1 от ЗСВ и заповед № РД-08-203 от 20.06.2018 г.

ЗАСЕДАНИЕТО приключи в 10.32 ч.

ПРОТОКОЛЪТ изготвен днес в съдебно заседание.

 

 

                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                                      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

 

1.                             2.

 

СЕКРЕТАР: